Majitele vily oddělují od okolní přírody většinou jen skleněné stěny

  1:00aktualizováno  1:00
Dům, který okamžitě upoutá, ale zároveň dobře zapadá do okolní malebné kopcovité krajiny, navrhli architekti ze studia Outofbox nedaleko města Cēsis na severu Lotyšska.

Architekti studia OUTOFBOX tomu říkají „asketický design“. Impozantní dům ze skla a betonu organicky zapadá do terasovitého terénu. | foto: Māris Ločmelis

Cēsis, středověký přístav a obchodní město na severu Lotyšska, leží v romantickém prostředí kopců a nížin nad řekou Gaujou, která svůj název propůjčuje i přilehlému národnímu parku Gauja National Park.

Aby si majitelé mohli užít výhledy do okolní unikátní přírody neomezeně po celý rok, použili autoři projektu prosklené stěny od podlahy až po stropy. Automatizované posuvy doslova rozpouštějí optickou bariéru mezi obytným prostorem a přírodou.

Čistý puristický design přenesli architekti z Outofbox ve spolupráci s Lolot...

Čistý puristický design přenesli architekti z Outofbox ve spolupráci s Lolot Design také do interiéru.

Architekti si byli dobře vědomi výjimečného prostředí, a tak rodinný dům navrhli s maximálním respektem k místní krajině a topografii stavební parcely.

Orientace svahu a zapuštění do strmého terénu na břehu řeky umožnilo vytvořit dům, který se obrací na každé straně jinou tváří: například s ohledem na soukromí majitele zůstala fasáda nejméně „transparentní“ u přístupové cesty, dům je z této strany k vidění pouze částečně.

Naopak jihozápadně orientovaná strana vily se plně otevírá do údolí. Fasádu všech tří podlaží tvoří rozsáhlé velkoplošné zasklení a interiér se zcela otvírá do exteriéru.

Tři úrovně domu

Fotogalerie

Spodní podlaží, které z cesty není vůbec vidět, slouží k volnočasovým aktivitám a saunování. Relaxační zónu doplňuje vinný sklep a rozsáhlá terasa s bazénem.

V přízemí patří největší prostor velkému obytnému prostoru s kuchyní a jídelnou, otevřeným krbem a dvěma pokoji pro hosty. Díky dvanáct metrům široké a na celou výšku podlaží velké skleněné posuvné stěně se majitelé mohou každý den těšit krásou měnící se přírody. Za příznivého počasí lze tuto „vizuální“ bariéru odsunout a se zelení splynout takřka úplně. V chladných dnech se majitelé zimy bát nemusí, architekti zvolili speciální, vysoce tepelně izolované posuvné systémy.

Obývací pokoj se otevírá až do horního patra. Po schodišti se dostanete na vnitřní betonovou galerii, zpřístupňující pokoje klidové zóny, tedy pracovnu a velkou ložnici s terasou. Z té se naskýtá ohromující výhled nad korunami stromů do starého údolí řeky Gauji.

Vysoce tepelně izolovaná konstrukce

Navzdory rozsáhlému zasklení se architektům podařilo dodržet nízkoenergetické stavební technologie a principy. Klíčem k úspěchu se stal kompaktní stavební projekt kubických tvarů s optimálním poměrem fasády k obytné ploše a s využitím vysoce tepelně izolovaného fasádního systému Schüco s trojitým zasklením.

Otevřené prostory: schody z obývacího pokoje a jídelny v přízemí vedou do...

Otevřené prostory: schody z obývacího pokoje a jídelny v přízemí vedou do klidové zóny (pracovny a prostorné ložnice s terasou) v prvním patře.

Orientace prosklených ploch na jih a západ přispívá k energetické účinnosti a využití přirozeného světla. Energetickou bilanci obvodového pláště zlepšují i termické solární kolektory umístěné na střeše objektu.

Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. Třetí (horní) podlaží má záměrně odlišné provedení. Celoprosklená konstrukce se subtilním kovovým rámem přináší 270° panoramatický výhled.

Systém posuvných stěn

Čistý puristický design přenesli architekti ze studia Outofbox ve spolupráci s Lolot Design také do interiéru, zásluhu na tom mají přiznané betonové povrchy a velkoplošné zasklení v minimalistických hliníkových profilech. Pocit útulnosti a pohodlí navozuje přírodní dub (nejen) na podlaze a pečlivě navrhované prvky, například krbová vložka a dekorativní kovové schodiště.

I z koupelny se nabízí úžasný výhled přes koruny stromů do údolí řeky Gauji.

I z koupelny se nabízí úžasný výhled přes koruny stromů do údolí řeky Gauji.

Koncept osvětlení kombinující skrytě a do zdi instalované jednotky se svislými světelnými prvky vytváří individuální světelné scenérie, které lze pomocí vhodné aplikace jednoduše ovládat přes chytrý telefon.

Do takto pojatého projektu skvěle padla volba okenních, fasádních a posuvných systémů Schüco. Rámy a kování jsou bezbariérově zabudované do podlah a stropů, minimální pohledová šířka profilů díky unikátnímu technickému řešení dovolila integrovat trojité zasklení.

Uživatelé ocení „smart“ funkce v podobě mechatronického kování TipTronic pro motorizované otevírání a zavírání oken a systému e-slide, plně skrytého pohonného systému. Ten jednoduše, bezpečně a automatizovaně otevírá, zavírá a zamyká velkoformátové posuvné jednotky.

Obývací pokoj se otevírá do patra s galerií, která zpřístupňuje pracovnu,...

Obývací pokoj se otevírá do patra s galerií, která zpřístupňuje pracovnu, ložnici a koupelnu. Ze všech místností se naskýtají fascinující výhledy přes koruny stromů do údolí řeky Gauji.

Technické informace

Projekt: Privátní dům, Cēsis, Lotyšsko

Návrh: Ootofbox Architecture, Riga, Lotyšsko

Interiérový design: Outofbox s Lolot design, Riga, Lotyšsko

Vedoucí designér: Lolot Design, Santa Meikulāne

Stavební konstrukce: a2a.engineers, Riga, Lotyšsko

Dodavatel systémů Schüco: SmartECO SIA, Siguldas nov., Lotyšsko

Celková obytná plocha: 280 m²

Realizace: 2015 až 2016

Použité systémy Schüco:

Fasáda: Schüco FW 50+HI, SchücoFW 50+.SI 

Posuvné systémy: Schüco ASS 77 PD.HI, Schüco ASS 70 HII s Schüco e-slide pohonem

Okna: Schüco AWX 75 BS.SI s mechatronickým kováním Schüco TipTronic

Vchodové dveře: Schüco ADS 75.SI s řídicí jednotkou Door Control system

Vše v odstínu RAL 9004, 30 % lesk, trojité zasklení se speciální úpravou Low-E.


Autoři:

Nejčtenější

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z plechového kontejneru má skvělý hausbót. Slouží jako chata i ateliér

Moderní obývací prostor, designově vybavený studiem Punto Design, definuje...

Na návštěvu do plovoucího příbytku na Vltavě nás pozval Pavel Šindelář ze studia Punto Design, který svému kamarádovi,...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Další z rubriky

Tenkrát v Hollywoodu: v domě po mrtvých natáčet nemohli, je zbouraný

Nový dům na Cielo Drive je postavený ve středomořském stylu. Dostal i novou...

Pohádkový příběh Tenkrát v Hollywoodu, založený na skutečné tragické události, je filmařským loučením režiséra a...

Místo žaluzií ztmavují skla zimní zahrady pomocí elektroniky

Skleněné výplně při zabarvení: dynamické stínění, které lze individuálně...

Rodinný dům nedaleko norského Osla se pyšní zimní zahradou vybavenou moderními technologiemi. Díky nim lze například...

Funkcionalistickou vilu si postavil svépomocí. Přiznává i chyby

Dům navržený architektem Radomírem Grafkem z ateliéru RG architects studio...

Velkorysá a moderní rodinná vila v Brandýse leží na okraji zahrádkářské kolonie. V tichu, zeleni a s výhledem na Labe....

Hotel ve stylu starých horských chalup má unikátní létající bar

Hotel Puradies se podařilo postavit za pouhých sedm měsíců.

Naprosté sepětí s přírodou, to byl velký sen Michaela Madreitera, jehož pověřil rodinný klan v roce 2016 vybudováním...

Najdete na iDNES.cz