Dříve ustájení koní v Praze. Dnes skvěle opravený sen mladého muže

  1:00aktualizováno  1:00
Pracovat, přijímat návštěvy a občas přenocovat, to byly požadavky pro architekta Jana Beka od mladého muže, který se usadil v Praze v dvoupodlažním prostoru. Ten sloužil koncem 19. století k ustájení koní. „Hned jsem věděl, že to je to pravé místo, kde bych rád pracoval a trávil čas,“ říká majitel.

Celková plocha dvoupodlažního prostoru je 86 metrů čtverečních. | foto: Daniel Čáha

Interiér měl mít nejen reprezentativní funkci, ale i obytnou se vším vybavením, které k bydlení patří. „S majitelem jsme se dohodli, že pokud to bude možné, vždy se obrátíme na české výrobce a návrháře, které oba velmi obdivujeme a fandíme jim,“ vysvětluje architekt Jan Bek.

Dvoupodlažní prostor je přístupný přímo ze dvora ve staré pražské zástavbě a má zachované původní krásné valené klenby do ocelových nosníků, zajímavě pojaté trámoví horního patra a mnoho dalšího, co určovalo, jakým směrem se bude nový vzhled objektu ubírat.

Fotogalerie

Požadavek na rekonstrukci zněl jasně, zachovat co nejvíce původních prvků s tím, že bude kladen velký důraz na kvalitní a tradiční české výrobce.

Vybrat dodavatele interiéru nebylo jednoduché. Po zralé a pečlivé úvaze se majitel s architektem rozhodli pro firmy: Bomma - osvětlení, Ton - nábytek, Polstrin - pohovka, Interier H - truhlářství, Keramika Soukup - obklady/dlažba/sanita, SPO podlaha/dveře, Ilumix - osvětlení, Situs - nábytek v horním patře, Crystalite a Stockist - doplňky.

Co je nahoře a co je dole

Celková plocha činí 86 metrů čtverečních. V prvním podlaží je reprezentativní část, která se skládá z lounge sezení pro jednání s klienty, velkého jídelního stolu se šesti židlemi a kuchyňky skryté za skládacími dveřmi.

Dále se zde nachází koupelna se sprchou a toaletou. Všechen nábytek, jak vestavný, tak volně stojící, je z ořechového dřeva. Většinu vyrobily české firmy. Knihovna, skříně, koupelnový nábytek a kuchyňská linka jsou atypy  navržené prostoru přímo na míru. Osvětlení zdůrazňuje lounge a jídelní stůl. Druhé podlaží je již spíše soukromé. Je zde pracovna a ložnice. Vybavení je opět v ořechu.

Interiér měl mít nejen reprezentativní funkci, ale i obytnou se vším vybavením,...

Interiér měl mít nejen reprezentativní funkci, ale i obytnou se vším vybavením, které k bydlení patří.

V přízemí jsou nejdominantnějším prvkem betonové stěrky s barevnou pigmentací do modré a zelené barvy. Dlažba v kombinaci šedé a dekorované vymezuje hlavní prostor lounge a jídelního stolu. Strop v přízemí je valený cihlový. Horní patro je laděno více do světlých barev. Dlažbu zde nahradila podlaha v dubovém masivu, která dodá prostoru na útulnosti. Majitel je řeckého původu, a tak se architekt rozhodl s barvami trochu zaexperimentovat.

„Tento skromný prostor sloužil ještě před první republikou k ustájení koní, lidé té doby k nim měli opravdu blízko. Nikdo netušil, že za pár let koňská síla bude velmi rychle nahrazena alternativou spalovacího motoru. Technický pokrok a sled událostí vše ukončil. Jsem rád, že jsem tomuto místu mohl opět vrátit duši a život,“ přiznává architekt.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Najdete na iDNES.cz