Probourali se na střechu a z garsonky mají skvělý byt s létající postelí

  1:00aktualizováno  1:00
Až pohádkovou atmosféru má minimalistický byt v íránském Šírázu. Proměny původní garsonky se ujalo architektonické studio Ashari Architects, které se stropem probouralo na střechu věžáku a přistavělo další metry čtvereční.

Majitelé malého bytu v Šírázu si nemohli z finančních důvodů dopřát větší rozlohu. Stačilo trochu odvahy, kterou za pomoci architektů překonali hranice stereotypu.

Třicetimetrovou garsonku rozšířili o dalších patnáct metrů čtverečních jednoduchým protažením části obytných místností na střechu. Díky tomu vznikla celoročně obývaná venkovní jídelna s čile využívaným grilem a kuřárna.

Fotogalerie

Druhým důležitým rozhodnutím bylo zvětšení oken do největších možných rozměrů. Bezpečnostní bariérou je rostlinami porostlé mřížoví, které zároveň chrání interiéry před prudkým letním jižním sluncem.  

Autorům projektu se povedlo uchopit byt o rozloze čtyřicet pět metrů čtverečních tak, aby výsledek vypadal jako velkorysý loft. Museli se oprostit od klasického uspořádání bytu na jednotlivé pokoje: všechny funkční zóny jsou sloučeny v jediné místnosti. Navzájem se ale neruší, architekti jim to nedovolili. 

Kuchyňská linka s potravinovou skříní a lednicí, úložné prostory i technické zázemí včetně pračky zůstávají elegantně skryté v promyšleném systému hladce lícujících skříňových stěn. Skříně s prostorem na ukládání věcí jsou umístěné ve schodech vedoucích k oknu, které zároveň slouží k sezení, nebo zabudované v překladech nade dveřmi.

Zajímavostí je nad stropem zavěšené dvojlůžko, které lze na lanech mechanicky spustit až na zem. Při vytažení nezabírá milimetr plochy ani pozornosti. Každodenní manipulace s lůžkem navíc napomáhá k dokonalému odvětrávání a zdravému spaní, tvůrci s humorem tvrdí, že denní stlaní nahrazuje posilovnu.

Každodenní manipulace s lůžkem napomáhá k dokonalému odvětrávání a zdravému...

Každodenní manipulace s lůžkem napomáhá k dokonalému odvětrávání a zdravému spaní, tvůrci s humorem přidávají, že denní stlaní nahrazuje posilovnu.

Architekti v tiskových materiálech přiznávají, že se při navrhování inspirovali tradičními perskými houpačkami nano a houpacími sítěmi, nazývanými abrak, které fungují na stejném principu. Z historických kořenů vychází i systém větrání a zatemňování oken, orosi. Okna dělená na tři horizontální díly lze vysunout tak, že obyvatelům bytu neschází bezprostřední kontakt s venkovním okolím a vizuálně je neruší. 

Prostor se může proměnit v obytnou kuchyň s jídelnou, obývací pokoj, ložnici nebo pracovnu a sloužit samotnému majiteli, rodině, nebo partě přátel na návštěvě. K jednoduché proměně přispívá i systém světel a reflektorů se stmívači, připravených na několika vodících lištách a jednoduché moderní lustry.

I tady použili architekti jeden z osvědčených starých triků: díky násobení stejného výrazného prvku interiér působí rozlehlejší, než ve skutečnosti je.

Prostoru dominuje dřevo, veškerý nábytek byl vyroben přesně podle návrhu architektů. Jen díky precizní práci a součinnosti řemeslníků vše ladí, lícuje a hladce dohromady funguje. Do interiéru ještě kromě unikátního barového stolku přibude také rohová sedačka.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Věž ze 14. století přestavěli na bydlení. Teď za ni chtějí 58 milionů

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva...

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva miliony liber, v přepočtu za 57,6 milionu...

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Další z rubriky

Rodina se usadila v překrásném penthousu. Byt zaplnily knihy a vkus

Třípodlažní byt na Upper West Side patří majetné dvojici finančníka a...

Čtyřčlenná rodina si na Upper West Side na Manhattanu pořídila v historickém mrakodrapu reprezentativní luxusní...

Špinavou montovnu nahradil krásný dům plný zeleně a vytouženého klidu

Na jižním průmyslovém předměstí australského Sydney si postavili dům. Na...

Na jižním průmyslovém předměstí australského Sydney si postavili dům. Na pozemku bývalé montovny kvokají slepice a...

Nebytové prostory je nadchly. Proměnili je na krásný byt se zahrádkou

Majitelé tráví venku každou volnou chvilku, interiér je s exteriérem elegantně...

Mladý pár z brazilského Sao Paula měl obrovské štěstí. Při hledání nového domova partneři natrefili na velké nebytové...

Najdete na iDNES.cz