Třípodlažním domem se vine jako dřevěná socha impozantní schodiště

  1:00aktualizováno  1:00
Zadáním investora bylo navrhnout interiér třípodlažního rodinného domu. Architekt zde neměl nouzi o prostory. Otázkou bylo, jak velkorysou dispozici zútulnit. Hlavním motivem se tak stalo dřevo. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Všechna podlaží propojuje funkční i výrazově dominantní dřevěné schodiště. | foto: Jakub Holas

Přístup k navrhování interiéru třípodlažního rodinného domu je obdobný jako u kteréhokoli jiného domu. Investor má vždy nějakou představu či pocit, i když je neumí třeba popsat, ale cítí je.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

„Společně s kolegou Jakubem Staníkem se snažíme představy od klienta získat, zhmotnit je a dát jim konkrétní podobu,“ říká architekt Jan Vojtíšek, spoluautor projektu.

Stěžejním motivem, který se opakuje ve všech podlažích, se stala struktura dřeva. Jde o kombinaci dubové spárovky a jasanu. Opticky harmonizující prvek představuje použití dřeva na nábytku a opakující se niky různých barevných odstínů nebo druhů dřevin.

Obytné místnosti jsou doplněné dřevěnou podlahou a chodby a koupelny opatřeny taženou epoxidovou stěrkou. Celý prostor domu materiálově spojuje nábytek ze světlého dřeva (světlý jasan) v kontrastu s plochami tmavšího jádrového jasanu.

Patro za patrem

Fotogalerie

Ačkoliv je na pozemku zastavěno „pouhých“ 96 m2, obyvatelé nemovitosti mají k dispozici celých 200 m2.

První podlaží zahrnuje vstupní část se šatnou, halu s prádelnou a toaletou a v rámci interiéru velmi důležitou společenskou místnost. Ta je vybavena výrazně tónovaným nábytkem a poskytuje přístup do zahrady.

Druhé nadzemní podlaží v jednoduché a prostorově logické návaznosti tvoří obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou. Na ni navazuje chodba se vstupy do spíže, na toaletu a do pracovny. Třetí podlaží slouží pro soukromé použití rodiny. Jsou zde dva dětské pokoje, ložnice a dvě koupelny.

Všechna podlaží propojuje funkčně nápadné dřevěné schodiště, které svou dynamickou křivkou vytváří „sochu“ vinoucí se celým domem. Jde o výrazný prvek v koncepci třípatrového interiéru, na který jsou autoři společně s truhlářskou firmou Target design hrdí, že se jej podařilo zrealizovat. I s přípravnými pracemi včetně vybetonování, digitálního modelu, výběru dýhy, plánu výroby a specifikace konstrukce bylo postaveno ani ne za měsíc.

Celistvost projektu

„Schodiště iluzivním způsobem protéká celým domem a tím sjednocuje prostor domu,“ vysvětlují záměr autoři projektu. „Kromě vydařeného schodiště vnímáme jako velice zajímavá materiálová provedení prostřednictvím dekorovaných stěrkových podlah a stěn, obývací stěnu vyrobenou z jasanu a také jídelní stůl s deskou z masivního kmene dubu.“

Diskuzi o realizaci uzavírá Jan Vojtíšek: „Do tohoto projektu shodně jako do každého jiného, na němž pracujeme, jsme vložili naše vlastní vnímání daného prostoru a snažili jsme se klientovi ukázat i jiné cesty řešení. Často se nám stává, že jsou klienti překvapeni, jaká různorodá řešení existují a postupně je přijmou za vlastní. A právě ta proměna v názorech a představách je na této práci jedna z nejzajímavějších.“

V třípodlažním rodinném domě jsou kuchyň s jídelnou propojeny s obývací zónou....

V třípodlažním rodinném domě jsou kuchyň s jídelnou propojeny s obývací zónou. V rámci dispozice jsou umístěny ve druhém patře. Kuchyňská linka je vyrobená na míru stejným dodavatelem jako schodiště, digestoř je od společnosti Franke, nad jídelním stolem jsou zavěšeny lampy Vintage od značky Eglo.

Studio Aeiou

Brněnské studio Aeiou (architekt Jan Vojtíšek a stavební inženýr Jakub Staník) se zabývá projektováním novostaveb, rekonstrukcí, návrhy interiérů a urbanismem. Nabízí komplexní řešení a koordinaci studie až po realizaci.

Cílem a společným mottem jejich činnosti je nahlížet na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech. Na této realizaci Jan Vojtíšek a Jakub Staník spolupracovali s architektkou Tamarou Bemerovou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Pro statek žijí. Když ruinu koupili, vůbec netušili, do čeho jdou

Statek je od roku 1958 na seznamu kulturních památek ČR.

Statek z roku 1802 v Salajně v západních Čechách patří mezi ty šťastné. Hospodářskou usedlost se čtyřmi budovami do...

Chorvatsko a jeho nádherné vily. Zde můžete týden báječně odpočívat

Čtyři elegantní vily s nádhernými výhledy na moře a nekonečnými bazény stojí na...

Čtyři elegantní vily s nádhernými výhledy na moře a nekonečnými bazény stojí na ostrově Brač, poloostrově Istrie, u...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Najdete na iDNES.cz