Rekonstrukci historického domu oživila přístavba v moderním duchu

  1:00aktualizováno  1:00
Každoročně se u nás provádí velké množství rekonstrukcí starších nemovitostí, ovšem jen málo z nich je tak koncepčně i technicky zvládnutých jako rekonstrukce historického domu v klidné části moravské metropole.

Všechny stavebně cenné prvky v domě zůstaly zachovány a byly pečlivě zrestaurovány či repasovány, ať už jde o původní okna a členění okenních rámů nebo teracové schodiště. Investor kladl důraz na kvalitní přírodní materiály, jako je dřevo či pálená cihla. | foto: Jakub Holas

Rekonstrukce se dá pojímat několika způsoby. Jednou z možností je obnova do stavu, jaký panoval v době, kdy vznikla. To má smysl u památek, ale v takovém domě se nemusí žít zcela pohodlně.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Druhý způsob je radikální přestavba, kdy prakticky vznikne úplně nová stavba. A někde uprostřed mezi těmito krajnostmi leží přístup, kdy zachováte to cenné a zajímavé z původní stavby, ale stavbu doplníte tak, aby umožňovala splnění současných požadavků na komfortní užívání.

Tento přístup je ovšem nejobtížnější a vyžaduje invenčního a empatického architekta na straně jedné a osvíceného investora na straně druhé. Takových citlivých rekonstrukcí je ale bohužel málo, proto nás vždy potěší, když takovou stavbu objevíme.

Rekonstruovat, či zbourat?

Na počátku příběhu této rekonstrukce byla mladá rodina se dvěma dětmi, která se rozhodla opustit byt a bydlet ve vlastním domě. Pořídili si dům v řadové zástavbě ze třicátých let minulého století, v klidné části města. Nejprve uvažovali o možnosti starý dům zbourat a na jeho místě postavit novostavbu, ale nakonec se vydali cestou rekonstrukce.

Fotogalerie

Hlavním impulzem pro toto řešení bylo setkání s architekty ze studia AEIOU. Investoři totiž oslovili několik architektonických kanceláří, a právě návrh tohoto studia je nejvíce zaujal.

Spolupráce byla nakonec velmi široká, protože zahrnovala celý proces od prvních skic přes autorský dozor při stavbě až po realizaci a dozor při tvorbě interiérů.

„Na začátku měli investoři zcela jinou představu, než jsme jim předložili, byli i trochu překvapeni, protože o takovém řešení neuvažovali, ale nakonec se jim naše řešení zalíbilo a sžili se s ním,“ vzpomíná jeden z autorů rekonstrukce, Ing. arch. Jan Vojtíšek.

V celku i v detailech

Proměna historického domu zahrnovala stavební úpravy a celkovou modernizaci. Výsledkem je nové dispoziční uspořádání vyhovující požadavkům moderní čtyřčlenné rodiny, navíc s možností vícegeneračního uspořádání v budoucnosti.

Největší změnu v rámci rekonstrukce představuje rozšíření domu o přístavbu...

Největší změnu v rámci rekonstrukce představuje rozšíření domu o přístavbu směrem do dvora.

Nejvýraznější stavební změny se odehrály v zadní části. Dům zde byl rozšířen o velkorysou přístavbu, která vznikla v prostoru po zbouraných kůlnách. Další rozšíření prostoru architekti navrhli v partiích střechy, kde vyrostl vikýř.

I čelní strana z ulice doznala změn. Původní plot byl odstraněn, takže se prostor do ulice odhalil v podobě otevřené předzahrádky, jaké známe z Anglie či Nizozemska. Tím se zároveň odkryl nejcennější historický prvek domu, původní fasáda v secesním eklektickém slohu z 30. let.

Změny v dispozici

Zásadní změna nastala spojením dvou obytných místností v jeden velkorysý prostor s kuchyní, jídelním koutem, relaxačním respiriem a obývacím pokojem, a to napříč celým domem. Byl doplněn o novou kubickou vestavbu s hygienickým a technickým zázemím, která navazuje svým materiálovým pojetím na fasádu přístavku. Výrazným zásahem do původního uspořádání bylo také přemístění ložnice do přístavku domu v klidném zahradním vnitrobloku.

Koupelnu, stejně tak jako technické zázemí, architekti umístili do kubické...

Koupelnu, stejně tak jako technické zázemí, architekti umístili do kubické vestavby v přízemní části domu.

Druhá ložnice a další dvě místnosti vznikly nahoře v patře. Díky tomu lze dům snadno přeměnit na dvougenerační. Podlaží se oddělí a schodiště převezme funkci domovního schodiště. Dole zůstane ložnice, pracovna a pokoj, v patře vznikne bytová jednotka 3+kk.

Dnes rodina s malými dětmi obývá patro a ložnice v přízemí zatím slouží jako pokoj pro hosty. Jakmile děti povyrostou, zůstanou nahoře a rodiče se odstěhují do přízemí.

Rekonstrukce i tvorba nového

Záměrem architektů bylo, aby propojení nového a původního bylo kontrastní a patrné na první pohled. Tento koncept vizuálního „přiznání“ nových prvků je patrný i v materiálovém pojetí nového střešního vikýře. Celá rekonstrukce se tak nese ve znamení symbiózy nového a starého.

Z hlediska času vnímají architekti ze studia AEIOU rekonstrukci jako další stavební stopu v historii domu. A tím se opět vracíme k hlavní tezi, totiž že rekonstrukce nemusí být jen uvedení do původního stavu, ale citlivá aktualizace původní kvality s výhledem do budoucna.

Všechny stavebně cenné prvky v domě zůstaly zachovány a byly pečlivě zrestaurovány či repasovány, ať už jde o původní okna a členění okenních rámů nebo teracové schodiště. Investor kladl důraz na kvalitní přírodní materiály, jako je dřevo či pálená cihla.

Jídelní a kuchyňská zóna jsou vybaveny zakázkovým nábytkem, který navrhli...

Jídelní a kuchyňská zóna jsou vybaveny zakázkovým nábytkem, který navrhli architekti ze studia AEIOU.

Technické údaje

Zastavěná plocha: původní – 192 m², nová – 196 m²

Obestavěný prostor: původní 1 200 m³, nový – 1 240 m³

Užitná plocha: původní – 245 m2, nová – 256 m2

Materiál přístavby: keramické cihly Porotherm s integrovanou tepelnou izolací, obklad fasády cihelnými pásky, v interiéru páskový obklad a omítka

Hlavní dodavatel stavby: LP staving, Wienerberger cihlářský průmysl

Dodavatel interiéru: Dřevodílo Rousínov, Proxima interiér

Studio AEIOU

AEIOU je architektonické studio architektů Jana Vojtíška a Jakuba Staníka, zabývající se navrhováním rekonstrukcí a novostaveb domů pro bydlení, návrhy interiérů a dílčích objektů. Svou tvorbu charakterizují jako „setkání starého a nového, stejně tak vlastní realizace drobných objektů“.

Zastávají názor, že „architektura, inženýring, interiér, objekty a urbanismus spolu úzce souvisejí a navzájem se prolínají a cílem je nahlížet na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech“.

Jan Vojtíšek (1983)

V letech 2001 až 2008 studoval na FA VUT Brno v ateliérech Ing. arch. Karla Doležela, prof. Ing. arch. Milana Stehlíka a prof. Ing. arch. Zdeňka Fránka. Následovalo studium na Universidade Lusíada v Lisabonu, od roku 2003 spolupracoval s architektonickými ateliéry RadaArchitekti, Ateliér Štěpán, Patricie Barbas & Diogo Lopes Architects Lisbon a Ateliér Walter. V roce 2011 založil s Jakubem Staníkem studio AEIOU, 2014 se stal členem ČKA.

Jakub Staník (1982)

Vystudoval stavební fakultu VUT Brno, od roku 2003 spolupracuje s architektonickými ateliéry Atelier A53 a Atelier Štěpán. Je spoluzakladatelem a partnerem studia AEIOU. V roce 2016 se stal členem ČKAIT.

Architekti Jan Vojtíšek a Jakub Staník

Architekti Jan Vojtíšek a Jakub Staník

Další zajímavé stavby a rekonstrukce naleznete zde.

Autor:
Témata: architekt

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem...

Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a...

Další z rubriky

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Před horkem budou majitele bytů chránit zelené terasy a atria

Vizualizace: zelené střechy a atria vznikly místo původních pavlačí.

Malometrážních bytů je v tuzemsku obrovský nedostatek. Jedním z mála projektů, který se výhradně zaměřuje na byty s...

Najdete na iDNES.cz