V interiéru využili architekti parkety na podlahu i na stěny

aktualizováno 
Interiér rodinného domu v Brně potřeboval změnu. Zpočátku měli jeho majitelé zájem jen o zefektivnění využití prostoru obývacího pokoje. Postupně se však jejich zadání rozrostlo i do dalších místností. Návštěva byla fotografovaná pro časopis Home.

Nejen na podlaze, ale i na stěnách najdete dubové parkety „francouzského“ typu. | foto: Martin Zeman

Nakonec se proměny dočkalo hned několik místností rodinného domu s celkovou plochou 98 m2. Interiér upravili architekti ze studia AEIOU, Jan Vojtíšek a Jakub Staník.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

První změnou bylo rozdělení společenské části domu na dvě. I když dnes mnozí chtějí mít co největší společný prostor, nejednou je aspoň částečné oddělení těchto místností praktičtější.

Podobně tomu bylo i v tomto případě. Předělením velké místnosti vznikly dvě nové, ložnice a obývací pokoj spojený s jídelnou.

Vylepšená funkčnost obývacího pokoje

Samozřejmě i „organizace“ nábytku v obývacím pokoji je úplně nová, prostor vyznívá mnohem útulněji, nemluvě o praktičnosti. Architekti posunuli sedací soupravu do rohu a vylepšili funkčnost prostoru.

Obývací pokoj plně navazuje na prostor jídelny, mezi oběma funkčními celky stojí krb. Úložný prostor řeší pod stropem zavěšená sestava polic se skřínkami sestavenými do šachovnicového vzoru. Jsou umístěné nad sedací soupravou. Na komodě naproti si našel své místo televizor.

Fotogalerie

Jídelna je s obývacím pokojem propojená vizuálně, architekti v nich použili nábytek ve stejném duchu. Kromě stolu a židlí tu najdete bílý příborník s dřevěnými policemi a skřínkami.

Použití dubového dřeva na stěnách, podlahách a skřínkách prostor harmonizuje a spojuje (nejen na podlaze, ale i na stěnách najdete dubové parkety „francouzského“ typu).

Na rozdíl od obývacího pokoje a jídelny zvolili architekti v kuchyni jiný materiál: je v bílé barvě zkombinované s dubovou dýhou. I když navazuje na hlavní denní zónu, přece jen je vysunutá z jejího objemu. Prostor kuchyně a jídelny odděluje také barový pult s vysokými židlemi Rioja značky TON.

Dětský pokoj ve stylu společenské části

Vedle jídelny je dětský pokoj pro dvě děti, předtím zde byla ložnice rodičů. Podařilo se jí rozšířit jednoduchou stavební úpravou, díky které se zabudovaly skříně hlouběji do stěny. I tady architekti použili materiál a styl navazující na hlavní denní prostor.

Podobně je řešená i koupelna, na níž nás zaujal především obklad na stěně za umyvadly a mozaika na vaně. Ostatní místnosti zatím nebyly zrekonstruované.

Upozornění: fotografie byly pořízené ihned po instalaci nábytku, před návratem majitelů do zrekonstruovaných místností.

Kuchyň odděluje od jídelní zóny barový pult s židlemi Rioja (TON).

Kuchyň odděluje od jídelní zóny barový pult s barovými židlemi Rioja (TON).

Interiér rodinného domu v Brně

Autoři projektu: architektonické studio AEIOU, Ing. arch. Jan Vojtíšek a Ing. Jakub Staník

Spolupráce: Ing. arch. Tamara Bemerová

Obytná plocha: 98 m2

Projekt: 2018

Realizace: 2019

Dodavatel interiéru: Target Design, PB Profi, Podlahy Průša

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:
  • Nejčtenější

Dva roky spal se synem v týpí, pak postavil rodině za Prahou skvělý dům

Josef jezdil s manželkou Šárkou za odpočinkem na chatu. Stála kousek za Prahou, v úplném klidu a pěkné krajině. Jenže...

Slavný horolezec bydlí v úžasné roubence z borovicového dřeva

Legendární horolezec Zoltán Demján, který jako první člověk v bývalém Československu zdolal nejvyšší horu světa Mount...

Jiří Bartoška investuje do nemovitostí v Praze desítky milionů korun

Charismatický herec Jiří Bartoška si je moc dobře vědom toho, že nejsou líp uložené peníze než v nemovitostech....

Dali bytu v paneláku přednost před domkem za Prahou. A nelitují

Tento byt získala tříčlenná rodina výměnou za garsoniéru. Byl nejvyšší čas, protože na svět se chystal další potomek, a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Záchrana koupelny za 70 tisíc. V ceně proměny je i nová pračka a sušička

Kamila nedávno zdědila po babičce starý dům. Mladá maminka dvou dětí potřebuje zašlé obydlí zásadně proměnit. Nejvíc ji...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Zabít nudu, nastřelit se. Na drogách jsou i školáci z dobrých rodin

Ritalin, deset tablet. Kdo se přidá?“ ptá se čtrnáctiletý školák na sociální síti ostatních kamarádů. Netrvá to ani pět...

  • Další z rubriky

Totální změna. Obývací pokoj v paneláku je naprosto úžasný a pohodový

Radka chce obývací pokoj proměnit v pohodovou zónu, ve které by mohla spolu se dvěma dětmi odpočívat i meditovat. Úkolu...

Chytrý nápad místostarosty zachránil centrum Nepomuku

Město Nepomuk v Plzeňském kraji trápilo chátrající historické centrum. Chytrá iniciativa místostarosty Pavla Kroupy...

Zachránil roubený hostinec díky svému nadšení a špičkovým řemeslníkům

Bývalý hostinec v údolí Mohelky se v roce 2014 rozhodl zachránit mladý historik Jan Havelka spolu s přáteli ze spolku...

Zámek Linhartovy je opět nádherný a láká davy. Díky obětavým nadšencům

Obec Linhartovy, dnes místní část Města Albrechtice v Moravskoslezském kraji, se rozkládá při pravém břehu řeky...

Najdete na iDNES.cz