Středa 26. ledna 2022, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 26. ledna 2022 Zora

Rekonstrukce prvorepublikové vily: architekti ji obložili palubkami

  1:00
Architektům ze studia AEIOU se naskytla možnost vytvořit neotřelý a ambiciózní projekt, aniž by přitom narušili charakter vilové zástavby z dvacátých let.

Rozsáhlá rekonstrukce prvorepublikového domu se nesla ve znamení spojení protikladů původních a nových částí, a to jak po formální stránce, tak i v použitých materiálech. | foto: Jakub Holas

Do radikální přestavby prvorepublikového domu v rezidenční čtvrti v centru Brna se pustila mladá rodina s cílem přeměnit polovinu dvojdomku na vícegenerační dům se třemi byty se samostatnými vstupy v jednotlivých podlažích. Rozhodně nešlo o pouhé „přepudrování“, ale o důkladnou plastickou operaci, použijeme-li příměr z oblasti kosmetiky.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Základem vzniklého projektu bylo především dům rozšířit a současně zvýraznit kontrast mezi původní historizující a současnou architekturou. Architekti ze studia AEIOU Jan Vojtíšek a Jakub Staník tak chtěli podle svých slov „přiznat a zviditelnit další stopu v historii tohoto domu“. A také zdůraznit rozdíl mezi původními částmi a nově vzniklou dostavbou, a to „jak po formální, provozní, tak i po materiálové stránce“.

Tento ambiciózní záměr umocnili architekti využitím principu prorůstání hmoty nových prostorů těmi původními dovnitř i ven, a to v každém podlaží domu, včetně podkroví. Jednotlivé samostatné místnosti v podobě pomyslných „krabiček“ tak prorůstají původním domem.

Celá rekonstrukce se nesla v duchu odlišení původních partií od partií dostavovaných. Nové úseky jsou snadno identifikovatelné z exteriéru, díky výraznému obložení dřevěnými palubkami, v interiéru je situace obdobná.

Rozsah stavebních úprav

Zatímco stavební zásahy v části domu do ulice byly skromnější, v protilehlé části do zahrady byla přestavba větší a výraznější. Tak rozsáhlá přeměna formy domu se zákonitě odrazila i v interiéru.

V patře byly vybourány všechny příčky, vyjma příček mezi ložnicemi. Došlo k odstranění původního dvouramenného schodiště v jižní části a jeho nahrazení novým ocelovým dvouramenným schodištěm s užší geometrií.

Fotogalerie

Další výraznou úpravou bylo rozšíření zádveří. Zde vznikl prostor pro samostatný vstup do bytu v přízemí a nástup na nové domovní schodiště, které je hlavním komunikačním prvkem v domě.

Lodžie na jižní straně byla přestavěna na pracovnu, takže v původní podobě zůstaly nezměněny pouze dva pokoje.

Hrátky s interiérem

Vybouráním většiny příček v prvním patře vznikl velký obytný prostor zahrnující kuchyni s ostrůvkovou linkou, jídelní kout a obývací pokoj neboli salonek. Dominantním prvkem v tomto otevřeném prostoru se stal vyzděný víceúčelový blok, vymezující koupelnu s původní litinovou oválnou vanou, kuchyni, spíž a prostor pro lednici.

Kuchyňský ostrůvek navazuje z jedné strany na koupelnu a z druhé strany na jídelní a obývací část, v duchu logické funkční posloupnosti.

 Nový interiér byl navržený tak, aby bylo na první pohled patrné umístění společenských, jídelních, kuchyňských a hygienických funkčních ploch do jedné osy, a to v posloupnosti jejich přirozeného fungování.

Výraznou součástí konceptu interiéru se stal také vestavěný nábytek v podobě knihovny, šatní skříně a policové stěny v salonku.

Posezení v kruhu

Zajímavě bylo řešeno i podkroví, kde vznikl půdní byt. Ten je otevřený do krovu, vyjma ložnice, nad níž je mezipatro přístupné po žebříkovém schodišti z obývacího pokoje (může být využito jako úložný či obytný prostor). Podlaha v podkroví zůstala i po přestavbě na původní úrovni, pouze v kuchyni a na toaletě je vyvýšená nad vazné trámy a vytváří „pódia“.

Do uličního štítu střešního vikýře navrhli architekti výrazné kruhové okno s nerezovou balotinovanou šambránou (balotinování je finální, dekorativní způsob zpracování povrchu kovů, šambrána ozdobný architektonický prvek, který rámuje, a tak zdůrazňuje okna či dveře ), která při pohledu ven opticky rámuje panoráma města. Zároveň je uzpůsobena pro odpočinek a sezení.

Do uličního štítu střešního vikýře navrhli architekti kruhové okno s nerezovou balotinovanou šambránou, které slouží i k posezení a odpočinku.

„Měli jsme na plno věcí štěstí, včetně této kruhové šambrány. Původně ji měl vyrobit na míru náš kamarád umělecký kovář. Náhodně ji ale našel v plné kráse na smeťáku v kovošrotu v podobě nerezového kotle s rozměry, které jsme potřebovali. Stačilo jen uřezat dno, provést zkosení a bylo hotovo,“ vzpomínají architekti na souhru šťastných náhod, které celou rekonstrukci provázely.

Materiály a povrchy

Vodorovné a svislé konstrukce přistavěných částí jsou navrženy jako dřevostavby. Dřevo hraje prim také na obložení dostavovaných částí, které jsou zvenku v šikmém směru obložené modřínovými latěmi a v interiéru zase ve svislém směru palubkami smrkovými.

Povrch koupelny v patře je vytvořený z probarvené vápenné kletované omítky, která kontrastuje s ostatními vápenocementovými omítkami v bytě. Různorodé povrchové úpravy tak podtrhují koncept přiznání původních a nových částí.

Z původního vybavení zůstala zachována i původní samostatně stojící litinová oválná vana, která se po zrestaurování stala výrazným solitérem koupelny.

Zatímco v exteriéru přiznáváme nové a staré původní omítkou a novým dřevěným obkladem, v interiéru je to omítka a dřevěné palubky s nátěrem. Od vstupu až po střechu je tak podle různých povrchů patrné, co je původní a co nové a kde je konstrukce dřevostavby.

Také k původním, léty prověřeným materiálům bylo přistupováno s úctou, například všechny dřevěné prvky z původního dubového schodiště, včetně tvarově pestrého zábradlí, byly použity na novou postel a noční stolky pro tatínka investora.

Ten podle slov architektů během celého průběhu rekonstrukce svým temperamentem a fortelem pomáhal pohlídat funkčnost všech prvků, upozorňoval na možná úskalí a celkově výrazně pomohl dovést přestavbu do úspěšného konce. Nakonec nápad na postel ze starého schodiště přišel také od něho.

Vestavěný nábytek vyrobený na zakázku, použití barev a povrchů a celková sladěnost v kombinaci s původním historickým nábytkem řadí tento interiér k nejoriginálnějším a nejzdařilejším interiérům u nás.

Při bourání hlavního domovního schodiště se při odkrytí dubových nášlapů našel nápis dokládající, že schodiště bylo postaveno v roce 1923 ve stejný měsíc a skoro ten stejný den jako začátek rekonstrukce. Jako by se po 90 letech dům opět ozval a řekl si o kompletní rekonstrukci.

Technické údaje

Užitná plocha: 245 m2
Byt 2 + 1 (1. NP): 85 m2, byt 3 + kk (2. NP): 85 m2, byt 2 + kk (3. NP): 75 m2
Konstrukce: do původní zděné konstrukce byly vestavěny částečně prostupující dřevostavby, zvenku i zevnitř obložené dřevem, v kombinaci s vápennými kletovanými omítkami.
Cena rekonstrukce: 4 mil. včetně interiéru

Nejvíce změn doznal dům z vnitřní strany ze zahrady, přesto dřevem v přírodní barvě obložená dostavba nijak nenarušuje okolí.

Autoři

Ing. arch. Jan Vojtíšek
* 1983 v Pelhřimově, v letech 2001 až 2008 studoval na FA VUT Brno v ateliérech Ing. arch. Karla Doležela, prof. Ing. arch. Milana Stehlíka a prof. Ing. arch. Zdeňka Fránka. Mezi lety 2006 až 2007 studoval na Universidade Lusíada v Lisabonu, od roku 2003 spolupracoval s architektonickými ateliéry RadaArchitekti, Ateliér Štěpán, Patricie Barbas & Diogo Lopes Architects Lisbon a Ateliér Walter. V roce 2011 založil s Jakubem Staníkem vlastníateliér studio AEIOU, 2014 se stal členem ČKA.

Ing. Jakub Staník
* 1982 ve Slavičíně, 2001 až 2007 studoval na FAST VUT Brno, od roku 2003 spolupracuje s architektonickými ateliéry Atelier A53 a Atelier Štěpán. V roce 2011 založil s Janem Vojtíškem vlastní ateliér studio AEIOU.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:
  • Nejčtenější

Za Prahou se staví městečko od světových architektů. Podívejte se

V Nebřenicích nedaleko Prahy vyrůstá developerský projekt, který obec s jednopatrovým klasicistním zámečkem promění k...

Zázračná proměna starého srubu se mladé rodině povedla na jedničku

Za náročnou přestavbou rozpadajícího se srubu stál klasický scénář. Mladá rodina z Běloruska se rozhodla odejít z...

Dvougenerační bydlení jde na dračku. Podívejte se, co je na prodej

Drahé nemovitosti rozjely nebývalý zájem o dvougenerační bydlení. Aby členové rodiny ušetřili, sestěhovávají se k sobě...

Majitel si přál přiznaný beton, v panelákovém bytě žádný problém

Byt v panelovém domu typu T08B najdete na typickém sídlišti v pražské Krči. Od první společné schůzky majitele s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Klínech si koupila chatu. Teď ji nahradila moderní roubenka pro rodinu

Michaela se s manželem Jiřím a dvěma dcerkami nastěhovali v Krušných horách do moderní roubenky. Jejich starý srub, kde...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Na pivovar čekali v Předklášteří 70 let. Teď se vaří v bývalých stájích

V klášteře Porta Coeli v Předklášteří v Jihomoravském kraji se celá staletí vařilo pivo, což utnula až druhá...

Romantická kuchyň i středověký rytíř. Tak pojali designéři proměnu domu

Jako malou ji a bratra opustila matka, nevyšel ani vztah s partnery. Zdravotní sestra Markéta se tak musela i se dvěma...

Dana Zátopková má v Rožnově atletické hřiště. Starý ovál je pryč

Zmodernizované sportoviště v Rožnově pod Radhoštěm dostalo jméno jedné z největších českých atletických legend.

Ze školní chaty bez vody se stalo luxusní obydlí s prosklenou fasádou

Chata pro školáky? Proč ne, mladí turisté se naučí obdivovat přírodu a rozhodně neřeší, zda k sobě ladí židle nebo...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...