Koupil starou vesnickou školu. Ze tříd má ložnice, z kabinetu koupelnu

  1:00aktualizováno  1:00
Miloš Staněk už mnoho let toužil po starém statku, který by mohl opravit a kde by pak relaxoval a trávil volné chvíle s rodinou. Prohlédl si hodně nemovitostí a zřejmě by i jednu z nich koupil, nebýt pozvání k prohlídce staré pekárny. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Miloš Staněk rád odpočívá u krbu ve starém křesle, které získalo nové čalounění. | foto: Lukáš Hausenblas

Ve skutečnosti však šlo o hodně starou školu, v níž se už dávno neučilo. Ta se později proměnila v pekárnu, avšak i ta časem osiřela. „Přijížděl jsem od jihu a spatřil kopeček s kostelem, pak budovu a obrovské krásné lípy. Zaparkoval jsem, a přestože jsem ještě ani nenahlédl dovnitř, už jsem telefonoval, že to beru,“ vzpomíná Miloš na první návštěvu tohoto půvabného místa, které v pradávnu obývali Keltové.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Společně s manželkou Lucií se pustili do opravy 120 let staré budovy a úpravy velkého přilehlého pozemku. Vysadili nové stromy, keře a rostliny a postupně tu podle slov manželky vytvářejí „koncept jedlého lesa“. Pod košatou lípou vyrostla bylinková zahrádka.

Svoji pozornost zaměřili také na protější kostel s kompletně zachovanými varhanami a ten se snaží probudit k životu. Zvnějšku si stará škola zachovala svou tvář, ovšem uvnitř se proměnila v příjemné a komfortní obydlí.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Žádný design

„Neměl jsem detailní představu, jak by měl dům vypadat. Chtěl jsem venkovský styl, ale stoprocentně funkční, nic moderního a designového. Stylově je mi ale blízké Toskánsko a francouzský venkov. Když jsem procházel přízemí, hned jsem věděl, kde bude kuchyň, kam umístíme kachlová kamna, kde bude obývák,“ vysvětluje majitel.

Fotogalerie

Po pekařích tu zůstala dodatečně přistavěná část budovy, kterou chtěli původně zbourat, ale nakonec ji přetvořili na velkou koupelnu, kam umístili vířivku.

Pod dozorem architektky Denisy Prášilové zbourali hodně příček. Pekárna totiž byla samý sklad. Třídy v patře se proměnily v ložnice a druhá koupelna nahradila původní kabinet. Lze přes ni vstoupit na terasu, která vznikla na střeše přístavku.

„S interiérem domu nám pomáhala Vladislava Loudová Klosová, která už dříve vtiskla podobu naší restauraci Noi a později jsme společně vytvořili i náš byt v Praze,“ vysvětluje Miloš Staněk.

Stopy času

V budově se podařilo v některých místech zachovat letitou výmalbu. Původní pískovcové schody později nahradily schody žulové, ale i ty zestárly do krásy a nesou viditelné stopy času. Zachovaly se také střešní trámy.

Konferenční stolek a některé další kusy nábytku měly dřív místo v pracovně...

Konferenční stolek a některé další kusy nábytku měly dřív místo v pracovně jedné manažerky. Majitel je odkoupil a nyní slouží v obývacím pokoji.

O škole se Milošovi podařilo zjistit hodně zajímavých informací, někteří sousedé z vesnice sem totiž chodili do školy. Stopy času jsou patrné také na většině vybavení. Mnohé kusy nábytku jsou pořízeny ve starožitnostech či bazarech a pak upraveny. Jiné v prodejnách, které se zaměřují na stylový nábytek.

Majitel se tu cítí doma od prvního okamžiku a rád se sem vrací. Často vzpomíná na první okamžik, když vstoupil do chodby zalité zapadajícím sluncem.

Kuchyňský nábytek je zhotovený na míru z prken staré rozebrané stodoly....

Kuchyňský nábytek je zhotovený na míru z prken staré rozebrané stodoly. Součástí je bílý keramický dřez.

„Sotva sem vstoupím, rychle se uklidním a všechno ze mě spadne,“ vysvětluje terapeutické účinky zdejšího prostředí, které si zamilovaly manželka Lucie i dcera Emma. Miloš se dobře začlenil mezi místní obyvatele a stal se tu dobrovolným hasičem.

Mimořádného genia loci vnímají i hosté. Příležitostně sem zavítá i televizní štáb. Na podzim si kuchyň Staňkových vypůjčí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který tu bude natáčet nový televizní pořad.

O majiteli

  • Miloš Staněk v Brně vystudoval obor kuchař-číšník, pak absolvoval dvouleté nástavbové studium na hotelové škole
  • účastnil se kuchařských soutěží a delší čas pobýval v Holandsku
  • s kamarádem otevřeli v Praze na Žižkově restauraci
  • téměř před čtvrt stoletím opustil gastronomii a s Pavlem Staňkem založili společnost Potten & Pannen – Staněk group
  • společně otevřeli dvě kavárny, z jedné se pak stala thajská restaurace Noi
Lůžko starobylého vzhledu bylo zhotoveno pro ložnici majitelky. Další nábytek...

Lůžko starobylého vzhledu bylo zhotoveno pro ložnici majitelky. Další nábytek objevili v antiku ve Spomyšli.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Jejich dům se dřevem i zinkem vypadá, jako když se vznáší nad zemí

Pro suterén architekti zvolili beton, cedrové a modřínové dřevo pro přízemí,...

Mladý pár se třemi dětmi oslovil architekty ze Studia VARA, aby jim pomohli vytvořit moderní domov. Rodina se rozhodla...

Najdete na iDNES.cz