70 let to byla jen garáž a dílna, teď mají skvělou nástavbu

  1:00aktualizováno  1:00
Po požáru na konci druhé světové války z roubeného domu moc nezbylo, zůstala jen zděná část klenutých stájí a řeznická dílna. Torzo stavby zakryla provizorně pultová střecha. Teprve po sedmdesáti letech se tu díky nástavbě opět bydlí.

Nástavba respektuje zbytky původní stavby. | foto: Archiv majitelů

Rekonstrukce domu v Rožnově pod Radhoštěm rozhodně nebyla snadná, Ing. arch. Ondřej Kramoliš se musel řídit podmínkami památkové ochrany centrální zóny města. Zachoval rozdílný charakter původních konstrukcí včetně renovace výrazného tvaru komína udírny a historický objekt doplnil o soudobou funkční část spojující jednotlivé části.

Tak dopadl hospodářský dvůr po požáru na konci 2. světové války.

Tak dopadl hospodářský dvůr po požáru na konci 2. světové války.

S investorem dlouho přemýšleli, jak přistoupit k rekonstrukci stávající hospodářské budovy.

Nakonec se rozhodli pro rekonstrukci přízemní části a přistavění nového patra určeného výhradně k bydlení. Vznikla tak nová samostatná bytová jednotka přístupná přímo z venku.

První nadzemní podlaží zůstalo dispozičně beze změn: v bývalé stáji je garáž a zahradní dílna. Na severní straně domu bylo nově přistavěno vstupní schodiště, pod schody je technické zázemí bytu.

Fotografie vznikly před nastěhováním majitelů.

Rekonstrukce s ohledem na okolí

Architekt Kramoliš se rozhodl ponechat vše, co zůstalo z původní historické stavby včetně různých typů fasád, vše pak vhodně doplnil novým objemem, který respektuje okolí.

Fotogalerie

S ohledem na navazující sousední dům tak navrhl zastřešení pultovou střechou se stejnou orientací a sklonem a také s výrazným přesahem na východní straně.

Západní a severní strany budovy nemají okna, okna jsou pouze na jižní a východní straně.

Ačkoliv po požáru zůstalo jen torzo staré stavby, i tak je dispozice v patře ovlivněna výchozím stavem původního objektu, zejména různou výškovou úrovní podlah, polohou komína, orientací oken a polohou vstupního schodiště.

V nižší úrovni najdete hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou, vyšší tvoří ložnice, centrální hala a zázemí bytu. V podkroví se podařilo umístit komoru. „Vzhledem k vysoké výšce obytné části je nad prostorem kuchyně umístěna otevřená galerie s pracovnou. Jednotlivé úrovně propojuje dřevěné schodiště,“ popisuje architekt Kramoliš.

Galerii osvětlují střešní okna, v centrální hale a na schodišti byly použity světlovody, které sem vnášejí denní světlo Z východní strany navazuje na obytný prostor krytý dřevěný balkón.

Okna jsou orientována na jižní a východní stranu.

Okna jsou orientována na jižní a východní stranu.

Architekt zachoval původní komín.

Architekt zachoval původní komín.

Architekt Kramoliš se nesnažil napodobovat staré stavební prvky, nové plochy fasády naopak navrhl v hladké stěrkové omítce v kontrastu s původní režnou omítkou stáje a lícovým zdivem dílny. Nová okna umístil s ohledem na stávající otvory v přízemí.

Došlo k celkové repasi masivního komína z lícových cihel, který vystupuje nad falcovanou titanzinkovou střechu. Do budoucna se počítá také s opravou režného zdiva dílny a garážových vrat.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Zámek v Čechách je na Moravě. S kotci plnými králíků je naštěstí konec

Pseudogotická oranžérie byla v sousedství zámku postavena v letech 1852 - 1853...

Zámek Čechy pod Kosířem v Olomouckém kraji byl během období komunismu natolik zničen, že postupná obnova probíhá v...

Pokojíček pro dva kluky dopadl na výbornou. Je v něm vše, co potřebují

Bratři Kryštof a Jáchym si přejí vlastní pokojíček. Místnost však potřebuje...

Jáchym a Kryštof mají rádi vesmír. V kosmickém stylu by chtěli mít i svůj společný pokoj. Prostor velký necelých dvacet...

Restauraci se zbytky kostela uvnitř předělali za pouhých devět dní

V barevnosti restaurace se odráží i její zaměření na středomořskou kuchyni.

Restauraci Borgo Agnese najdete přímo v centru Brna, mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a hradem Špilberk. Jenže zatímco...

Najdete na iDNES.cz