Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Vyškově se bojí stavby průmyslové haly, může ohrozit dinopark

  7:09
Do vyškovského zooparku, dinoarku a na tamní hvězdárnu přijede jen za letní sezonu až 200 tisíc lidí. Pro místní ekonomiku jsou tyto výletní cíle zásadní. Jejich provoz však může ovlivnit průmyslová hala, která má podle současných plánů vyrůst hned v sousedství dinoparku a hvězdárny.
Správce parku Tibor Cúth dinosaury ráno „nastartuje“. Díky pohybovým čidlům pak...

Správce parku Tibor Cúth dinosaury ráno „nastartuje“. Díky pohybovým čidlům pak řvou a hýbají se, až když člověk projde kolem. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Podnikatel Dalibor Valín za poslední dekádu dal do kupy pozemky u ulice Kroměřížské. Docílil změny v územním plánu a plochy už nejsou pouze pro rekreační účely, ale stala se z nich průmyslová zóna.

Sehnal belgického investora, firmu VGP Park, s níž plánují vystavět průmyslovou halu přibližně stejně velkou jako dinopark. Ten je na ploše 200 krát 100 metrů.

„Jakmile hala začne fungovat a budou do ní přijíždět kamiony, v křižovatce u vjezdu do dinoparku se zkomplikuje průjezd vláčku. Jde tu i o bezpečí lidí,“ obává se majitel dinoparku Jiří Machálek.

Právě vláček je pro fungování dinoparku klíčový. Návštěvníci se do něj nedostanou přímo, ale musejí nejdříve do zooparku v centru města, odkud je otevřený silniční vláček převeze za město na ulici Kroměřížskou až do „druhohorního“ areálu.

„Spojení s dinoparkem je pro nás klíčové. Z velké části jsme financováni právě dinoparkem, byť jsme příspěvkovou organizací města. Stejně tak hvězdárna. Pokud se trasa vláčku naruší, bude to pro nás katastrofa. Samostatný zoopark neobstojí, rozhodně nedosáhneme takové návštěvnosti,“ upozornila Dagmar Nepeřená, která od loňského podzimu zoopark vede.

Valín, který pozemky už zasíťoval se svou firmou Daval, ale ve výstavbě zásadní problém nevidí. „Je to pozemek v blízkosti dálnice, takže veškerá těžká doprava nepojede přes město, ale rovnou sjede k hale. Není důvod se obávat, že by kamiony, kterých má být dvacítka denně, vláček omezily,“ komentoval obavy podnikatel.

Podotkl, že právě vláček je tím dopravním prostředkem, kvůli kterému doprava ve městě houstne. Ulicemi totiž projíždí rychlostí maximálně 25 kilometrů za hodinu.

Valín navíc už pracuje na rekonstrukci křižovatky, přes kterou vláček do dinoparku zajíždí. „Na vláček nejsou technické parametry, museli jsme si složitě dopočítávat všechny potřebné údaje, aby se v křižovatce vytočil. Navíc si myslím, že investovat do křižovatky mělo město, ne soukromý subjekt,“ dodal.

Problém hvězdárna

Třetí z vyškovských atrakcí je hvězdárna v areálu dinoparku. Ta sice na fungování vláčku není přímo závislá, ale pro svůj provoz potřebuje specifické podmínky.

„Hvězdárna byla vystavěna schválně za městem, kam nedoléhá světlo z pouličních lamp nebo silnic. Jsme v polích, takže máme unikátní pozorovací podmínky. Na pozorování planet nebo hvězd se k nám sjíždějí lidé z celé Moravy,“ popsala ředitelka hvězdárny Dobromila Patáková.

S výstavbou haly hvězdárna podle Patákové přijde o panenské prostředí i pozorovací podmínky. „Podle dosavadních plánů má být hala vysoká jedenáct metrů. V osmi metrech plánuje investor umístit reflektory na osvětlení areálu. Jedna strana bude částečně prosklená, protože v ní budou kanceláře. A k tomuto světelnému balíku se přidávají i světla aut,“ vypočítala.

A ačkoli se ředitelka hvězdárny s Valínem dohodla alespoň na použití méně ostrých zářivek, není to podle ní ideální stav.

„Stavbu řešíme od změny územního plánu před pěti lety. Děláme ústupky, snažíme se, abychom zmírnili její dopad na organizace. Naopak město nám teď začalo připomínkovat územní plán, s čímž se budeme muset vypořádat. Všechny okolní subjekty jsou navíc účastníky všech řízení,“ upozornil Valín.

Nikdo neprotestoval, říká bývalý starosta

S tím Nepeřená nesouhlasí. Třeba na jednání minulý čtvrtek na stavebním úřadě se nedostala. Přítomni však byli městští radní.

„Těžko se dá s něčím bojovat napřímo. V oblasti byla schválena průmyslová zóna, firma získala všechna potřebná povolení. Nešťastné rozhodnutí padlo v minulosti, asi před deseti lety, když došlo ke změnám v pozemcích. Vím, že hvězdárně výstavba nepomůže, ale jaký dopad bude mít denní průjezd kamionů na vláčkovou dopravu, to nedokážu posoudit,“ uvedl místostarosta Josef Kachlík (Volba), který před vstupem do politiky vedl zoopark.

Podle bývalého starosty Karla Goldemunda (ČSSD) jedná Valín podle schváleného územního plánu. „Nikdo z dotčených proti tomu nikdy neprotestoval a nikdy nebyl ani podán návrh na úpravy. Sám jsem svolával jednání, kde byli přítomni jak hvězdáři, tak zoopark. Žádný protest nevznesli, pouze se domluvilo, jaké bude mít hala parametry,“ popsal Goldemund.

V tomto týdnu se Valín, zástupci VGP Park a radní s vedoucími všech organizací sejdou. „Snad najdeme kompromis. Jsem optimista, jednání bylo vždy korektní,“ doufá Nepeřená.

Dinosaury ve Vyškově každé ráno „nastartují“

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Za hudbu musíme bojovat, lidé si chtějí zážitek prožít pospolu, říká šéfdirigent

26. dubna 2024

Premium Začínal jako klavírista ve školním souboru, postupně vedl orchestry po celém světě a před šesti...

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...