Otevření Beer restaurantu Panoptikum v Jakubské ulici je v sevření dravé a zavedené konkurence sebevědomý počin. Jídelníček sestavovali lidé, kteří dobře vědí, kdo je jejich zákazník a co k jídlu a pití očekává.
test menuMF DNES hodnotí každý týden restauraci, kde vaří polední menu. Dnes: Beer restaurant Panoptikum, Jakubská 9, 602 00 Brno www.restaurace-panoptikum.cz Hodnocení: 65 % Polední menu Vybíráme z jídelního lístku |
Přišli jsme sem opakovaně vyzkoušet, jakými jídly se kuchař pyšní.
V poledne se podávají pouze jídla z polední nabídky. Blaženě mlaskat mohou fanoušci dietního bílého masa a salátů. Oboje je denně v nabídce.
Porce salátu s parmskou šunkou a malými rajčátky za necelou stokorunu mě zaujala jako první. Čerstvé a svěží zelené listy byly jemně ochucené kyselejší zálivkou a krásně chroupaly. Zelenina s rozverně červenými rajčátky byla výtečná, šunka vláčná a lákavě talíř dozdobila.
Trochu divně ale vypadá vedle šťavnaté zeleniny sušené bejlí, kterým se tu zdobí talíře.
Dehydrované byliny se opakovaly i v jiných jídlech. Třeba na kuřecím prsu se šťouchanými brambory.
Ten kus drůbežího je trochu suchý, ať jej kuchař griluje nebo usmaží, s tím se příliš kouzel natropit nedá. Byl ale propečený dobře a kopečky pošťouchaných brambor s cibulkou utvořily s masem ideální tandem. Sousta měl oživit zelný salát, v misce ale usínaly utahané a ospalé košťály.
Další návštěvu jsem uskutečnila na Velký pátek před Velikonocemi. Věřím, že to byl záměr - na lístku bylo nemasité jídlo.
K vařeným bramborám (zase s posypem) byl přiložen osmažený zeleninový špíz. Smažil se asi krátce a při vysoké teplotě, nebyl vůbec nacucaný tukem. Pod zlatavým trojobalem se ukrývaly na skus upravené plátky mladé cukety a křupavé žampiony.
Pochvalu si zaslouží kuchař za servírování pikantní omáčky. "Kaluž" na okraji talíře je zvěrstvo, na to máme s kuchařem stejný názor. V pátek si ochucená tatarka hověla u macatého špízu v mističce.
Hlubší chuťový zážitek nezanechaly polední polévky. Jako by postrádaly šmrnc a status "domácí". V kapustové plavala rozvařená kapusta a zeleninová byla "jen" odvar s rýží. Umělé dochucovadlo na stole dojem nezachrání, polévky by si zasloužily více autentické chuti!
Hosté jsou zde skvěle rozesazeni
Upřímně obdivuji tvůrce a designéra interiéru. Skvěle se mu podařilo naskládat všechny štamgasty do místností ve tvaru úzké nudle. Sedí se na vysokých barových židličkách nebo se postává u miniaturních stolů podél stěn.
Místo se našlo i pro zavěšení originálních skleniček na šampaňské a doutníky nadupaný humidor. Vejde se sem pohodlně dvojice na kus řeči a k jednomu stolu i parta asi šesti kamarádů.
Pánská obsluha se tou dlouhou nudlí proplétá rychle, dlouho se u stolu se zákazníky nevybavuje. Číšník obědový frmol korunuje příjemným zakončením. "Hezký slunečný den," volá pravidelně při odchodu.
V Panoptiku si nehrají na žádnou velkou kuchyni, v poledne bojují statečně v konkurenci gulášů a svíčkových se svými sherry rajčátky a plátky parmské šunky.
Polední nabídka je svěží a plná zeleniny a sestava jídelníčku má hlavu a patu. Panoptikum je pivnice, která se pokouší dělat to všechno trochu jinak, v soudobém a moderním pojetí. Snad se podaří dotáhnout i malé detaily na talíři.