Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neposlušné řidiče krotí kamery, úsekové měření přidají u měst i na dálnici

  6:03
Poblíž několika měst na Brněnsku se do konce letošního roku chystá úsekové měření. Silnice u Kuřimi, Pohořelic i Ostrovačic jsou označeny jako rizikové. Jinde už kamery na projíždějící řidiče dohlížejí, počet přestupků se postupně znatelně snížil.
Kamery u Slavkova u Brna už nachytaly více než 15 tisíc řidičů, kteří jeli...

Kamery u Slavkova u Brna už nachytaly více než 15 tisíc řidičů, kteří jeli příliš rychle. | foto: archiv Slavkov u Brna

Přes třicet tisíc aut denně jezdí po vytížené silnici I/43 spojující Brno se severem kraje. Kvůli vážným nehodám, jako byla loni před Vánocemi u Kuřimi, při níž zahynul muž a později v nemocnici i malé dítě, se jí přezdívá silnice smrti.

Kritickým místem na trase je křižovatka právě u Kuřimi. Řidiči zde mají sundat nohu z plynu a jet jen sedmdesátkou, ne všichni to však dodržují. O „vynucení“ požadované rychlosti se tak zde postará úsekové měření.

„Křižovatka se dostala mezi tři policií vytipovaná riziková místa na silnicích v kraji, kde by bylo vhodné zvýšit bezpečnost provozu. Investorem opatření je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), město jej pak bude provozovat a zpracovávat přestupky,“ oznamuje kuřimský starosta Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

Rondel
u Sebranic zlepší napojení od Boskovic

Na křížení hlavního tahu z Brna na sever s označením I/43 a silnice směrem na Boskovice se u Sebranic stalo už několik smrtelných nehod. I proto se zde plánuje kruhový objezd. V březnu se dělníci pustili do prvních přípravných prací, tento týden by měli nastoupit už k samotným pracím na přestavbě křižovatky. Nejdříve bude nutné vybudovat provizorní vozovku, po níž budou auta ze směru od Boskovic jezdit. Poté začne stavba samotného rondelu, který částečně vychýlí i dnes rovný hlavní tah. Silničáři počítají s tím, že vše bude hotové do konce roku. (mos)

Ten věří, že kamery pomůžou. „Po část dne je sice křižovatka přetížená a jezdí se přes ni krokem, na druhou stranu mimo špičku je sedmdesátka velmi často překračována a stávají se tam vážné dopravní nehody,“ zmiňuje starosta s tím, že definitivním řešením budou až mimoúrovňové křižovatky, které se aktuálně připravují a podle optimistického výhledu by se mohly začít stavět za dva roky.

Úsekové měření u Kuřimi je v plánu spustit do konce roku. „Kromě silnice I/43 na křížení se silnicí II/386 u Kuřimi se chystá ještě na silnici I/23 u Ostrovačic a na konci D52 u Pohořelic. Všechny bychom chtěli ještě letos zprovoznit,“ informuje ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Ještě předtím musí řidiči počítat s úsekovým měřením na dálnici D1 mezi sjezdy na D52 a D2. Právě na tomto dvoukilometrovém úseku totiž začnou od srpna práce na rozšíření jedné z nejvytíženějších částí nejstarší české dálnice ze čtyř pruhů na šest. Kvůli tomu zde bude provoz sveden do užších pruhů a snížena rychlost. „Bude to fungovat stejně, jako když byly měřeny úseky při modernizaci D1 na Prahu,“ podotýká Fiala.

Přetíženému tahu z Brna do Svitav mají ulevit mimoúrovňové křižovatky

Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška mají tato měření pro zvýšení bezpečnosti rozhodně smysl, což ukazují i statistiky. „Když porovnáte počet přestupků hned po instalaci a po roce, rozdíly jsou obrovské. Řidiči se naučí rychlost dodržovat, protože nechtějí platit pokuty. Když je velký provoz, musí se navíc přizpůsobit řidiči před sebou, který rychlost dodržuje,“ konstatuje mluvčí.

Počet hříšníků ve Slavkově klesl na čtvrtinu

Jeho slova potvrzují i zkušenosti z dalších měst. Přestože někteří řidiči vnímají radary jako výpalné, čísla mluví jasně.

Své o tom vědí třeba ve Slavkově u Brna, kde se kamery na hlídání rychlosti před rokem nainstalovaly u křižovatky na Velešovice. Zatímco zpočátku zaznamenaly 20 tisíc přestupků měsíčně, teď je to jen čtvrtina.

„Když nepočítáme srážku se zvěří, nestala se tu teď vážná dopravní nehoda, předtím tři až čtyři ročně. Někteří řidiči si myslí, že je to na ně past v kopci, ale je důležité si uvědomit, že vyjet z Velešovic bylo při vysokých rychlostech na silnici I/50 obtížné, až nebezpečné,“ ozřejmuje slavkovská radní Veronika Slámová (STAN).

Do městské kasy řidiči z velešovického kopce přispěli 30 miliony korun. „Peníze z pokut vracíme do fondu dopravní infrastruktury. Loni jsme za ně upravili nepřehlednou křižovatku v Čelakovského ulici a plánuje se oprava Koláčkova náměstí,“ přibližuje Slámová.

Slavkov získá miliony od rychlých řidičů, od května rozdal 15 tisíc pokut

Kamery pomohly i na příjezdu do města, kde po čtyřech letech vyberou už jen minimum pokut. „Splnily svůj účel. Při nedodržení padesátky se lidem v domech za protihlukovou stěnou všechno třáslo. Navíc v místě vyrostlo nákupní centrum a pohybuje se tam více chodců, takže dodržování snížené rychlosti je opravdu žádoucí,“ říká Slámová.

Podobně díky měření klesá počet přestupků ve Vyškově. „Co se týče nejnovějšího úseku Purkyňova–Nosálovská (v provozu od listopadu – pozn. red.), lze opatrně říci, že se doprava zklidňuje. Od začátku roku se počet přestupků měsíčně pohybuje od 250 do 300, místní si většinou dávají pozor. V Brněnské ulici pak počet přestupků klesl citelně,“ sděluje mluvčí města Michal Kočí.

Stejně toto opatření zabralo v Kuřimi v ulici Pod Vinohrady, která je souběžná s hlavní silnicí. Řidiči ji tak při kolonách využívají jako zkratku a ohrožují chodce. Nově se měří rovněž v nedalekých Lelekovicích, kde je pod kamerami téměř celý úsek přes obec.

20. prosince 2020

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...