Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

  • 0
Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě před rokem v těchto místech stály unimobuňky, v nichž přespávali bezdomovci. Bylo tomu tak i osudnou noc ze 3. na 4. května přesně před rokem, kdy objekt zachvátil mohutný požár a uvnitř zemřelo osm lidí. Zapsal se tak mezi nejtragičtější v české historii.

Že se v místě scházejí bezdomovci, se všeobecně vědělo. Městská část Brno-střed, pod niž lokalita spadá, loni připomněla, že na řešení problému zhruba před dvěma lety u Českých drah rovněž apelovala. Právě na jejich pozemku se buňky nacházely, jejich vlastníka se ale ani soudům nepodařilo dohledat.

Jen den před tragédií národní dopravce předal místo odborné firmě k demolici. „Při fyzické prohlídce a předání staveniště byly buňky zabezpečeny proti vniknutí a nebyly zde žádné osoby. Vlastní práce měly proběhnout v nejbližších dnech,“ popisovala před rokem mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Osm lidí se ale dovnitř dostalo, což se jim o pár hodin později stalo osudným. Policistům se dlouho nedařilo identifikovat jednotlivé oběti, u jedné dodnes neví, kdo to byl. Jejich smrt nyní na místě po již zdemolovaných buňkách připomíná provizorní pomníček u blízkého stromu.

Nejspíš nešťastná nehoda, říká policie

Vyšetřovatelé od začátku stanovili čtyři vyšetřovací verze, a to technickou závadu, úmyslné jednání, nedbalostní jednání a nešťastnou náhodu. Tři první postupně vyloučili a vše tak zůstalo u nešťastné náhody.

Vzhledem k tomu, že některé oběti byly v době úmrtí pod vlivem alkoholu, je podle policistů možné, že někdo mohl alkohol rozlít a ten se mohl vznítit. Velmi pravděpodobnou verzí je podle nich i vzplanutí odpadu od nedopalku cigarety uvnitř objektu.

Uhořelí byli vděční bezdomovci, buňky vzplály úmyslně, míní sousedé

Podle výpovědí lidí, kteří v objektu v minulosti také přebývali a s nimiž policisté hovořili, se uvnitř běžně svítilo svíčkami. Nelze však vyloučit, že mohlo začít hořet i vlivem průvanu. „Požár tak mohl vzniknout i nešťastnou náhodou, což je tedy verze nejpravděpodobnější,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb. Policie případ loni v prosinci odložila, protože nezjistila, že by šlo o trestný čin.

Nejtragičtějším požárem na území České republiky byl oheň, který založil žhář v panelovém domě v Bohumíně v srpnu 2020. Z patnácti lidí přítomných na rodinné oslavě přežili jen čtyři, přímo v bytě zemřelo šest obětí, pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Do té doby byl nejtragičtější událostí tohoto druhu požár drážní budovy u pražského nádraží Florenc, při němž v říjnu 2010 zahynulo devět bezdomovců. Loňský z Brna se řadí na čtvrté místo.

4. května 2023

,