Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bodl intenzivně, nůž Romovi zajel 12 cm hluboko, vypověděl u soudu znalec

  9:00aktualizováno  15:56
U Krajského soudu v Brně ve čtvrtek pokračovalo líčení s Romanem Rohozinem obžalovaným z loňské vraždy romského mladíka Nikolase Z. u Brněnské přehrady. Podle znalců bylo zranění pobodaného tak závažné, že šance na jeho záchranu byla jen teoretická. Vypovídali také svědci, kteří se přeli, kdo útok vyvolal. V pátek soud pokračuje čtením listinných důkazů, závěrečné řeči a rozsudek zazní 1. března.
Krajský soud v Brně se začal 15. prosince 2023 zabývat případem vraždy Roma u Brněnské přehrady, obžalovaný Roman R. (v šedé mikině) je muž původem z Ukrajiny.

Krajský soud v Brně se začal 15. prosince 2023 zabývat případem vraždy Roma u Brněnské přehrady, obžalovaný Roman R. (v šedé mikině) je muž původem z Ukrajiny. | foto: Václav Šálek, ČTK

Obžaloba Ukrajince viní, že Roma bodl nožem do břicha při potyčce. Kromě toho měl zranit další dva lidi, hrozí mu až 18 let vězení.

Znalec z oboru soudního lékařství Jan Krajsa uvedl, že bezprostřední příčinou smrti muže byla bodnořezná rána do břicha, která vedla k narušení velkých cév břicha a následnému vykrvácení do dutiny břišní. „Smrt nastala v přímé souvislosti s poraněním břicha,“ řekl.

Doplnil, že v okolí hlavní rány byla další drobná poranění, která ale příčinou smrti nebyla. Rána byla podle něj hluboká asi 12 centimetrů, probodla břicho, zasáhla tenké střevo a především dolní dutou žílu a kyčelní tepnu. „Poranění bylo závažné, možnost záchrany byla jen teoretická,“ uvedl znalec. Podle něj v tomto případě trvá minuty až desítky minut, než člověk vykrvácí, a následek je fatální.

Obžalovaný už dříve popsal, že poškozený byl v poloze nad ním, když ho bodl. Podle znalce to takto bylo možné. „Ta krajina břicha je dostupná lokalita, dovedu si to představit,“ uvedl expert. Intenzita bodnutí podle něj musela být vysoká, nůž projel oblečením i tělem. Na těle poškozeného zároveň nenašel žádné obranné známky, poškozený například neměl pořezané ruce, kterými by se bránil útoku.

Nešlo o úmysl, řekla znalkyně

Podle znalkyně – psychiatričky Marty Holanové nebyla reakce obžalovaného na útok ze strany Romů patologická, ani překvapivá. A nešlo o úmysl. „Cítil se ohrožený, měl pocit, že je bezmocný, že mu jde o život, tak nůž použil,“ řekla. Psychiatrička nezjistila, že by Rohozin trpěl nějakou patologií, popsala ho jako nenápadnou, normálně strukturovanou osobnost. Uvedla, že je hodnotově ukotvený, s křesťanskou výchovou, hodnoty dodržuje a váží si jich. Chová se podle ní odpovědně. Nezjistila ani zvýšenou míru agresivity či impulzivity.

Obžalovaný Roman Rohozin (vpravo) u Krajského soudu v Brně, který pokračoval v projednávání případu vraždy Roma u Brněnské přehrady. (25. ledna 2024)

„Nezbývá mi než přemýšlet, jak bych se zachovala já, kdybych byla napadena a měla možnost se bránit. Jsou mimořádné situace, kdy každý člověk dokáže udělat něco, co by normálně nedokázal,“ uvedla Holanová. Člověk má podle ní v podobné situaci tendenci buď uniknout, nebo se bránit. „Jestliže se člověk cítí ohrožený na životě, použije to, co má, aby měl největší šanci na přežití. Tohle je tento případ,“ řekla psychiatrička. Uvedla, že z jejího pohledu šlo o krátký okamžik, instinktivní reakci. Podle ní nešlo o úmysl, že by chtěl Rohozin jednat tak, aby někomu záměrně ublížil.

Psycholožka Marcela Langová - Šindelářová uvedla, že intelekt obžalovaného je výrazně nadprůměrný, připomněla, že má vysokoškolské vzdělání. Jde podle ní o vyzrálou osobnost. „Bydlel na ubytovně a popisoval poměry, že tam dochází k hlučnému jednání. V té tramvaji se snažil zklidnit tu skupinu a předpokládal, že to povede k cíli. Nemohl předpokládat, že dojde k takovému konfliktu,“ řekla psycholožka.

Podle svědků se Ukrajinec bránil napadení

Dopoledne soud vyslýchal čtyři svědky, kteří popisovali, jak se podle nich událost z loňského června odehrála. Hned první z nich, třicetiletý P. S., popsal osudový konflikt tak, že na jeho eskalaci měla větší zájem skupinka Romů. „Ukrajinci byli s panem obžalovaným, snažili se jej z konfliktu dostat pryč. Eskalaci podle mě chtěli lidé z romské skupinky, ale i tam se snažili někteří potyčku uklidňovat,“ vypověděl.

Na svědectví P. S. trval státní zástupce. Svědek uvedl, že nastoupil do tramvaje, jedoucí na přehradu, kde byl už hluk.

„Byla tam větší skupinka, která dělala velký nepořádek. Hrála také velmi hlasitě hudba. Kdo přesně tam byl, to ale nevím. Snažil jsem se nezapojovat do konfliktů, otočil jsem se raději zády. Eskalovalo to, jak jsme vystoupili na přehradě. Jeden ze skupinky říkal, že vystoupí jiným vstupem z tramvaje, že nechce problémy. Čekal jsem na přátele, mezitím začala potyčka mezi panem obžalovaným a tou větší skupinkou z tramvaje,“ popsal s tím, že viděl i pěstní údery, které přicházely z velké skupinky. Pobodání se stalo až později v kopci.

„Viděl jsem, jak si dává obžalovaný nůž do pouzdra. Konflikt byl jeden na zastávce, znovu pokračoval v kopci. Nepřipadalo mi to, že by se pan obžalovaný chtěl rvát,“ sdělil svědek.

Dovolil jsem si okřiknout Romy a hned mě napadli, vylíčil Ukrajinec souzený za vraždu

Po pádu Ukrajinec podle svědka P. S. přešel do ofenzivy. Ale zároveň jeho údery považuje za obranné. Konflikt podle něj nevyvolal.

Romský mladík Nicolas Z., který na následky bodnutí zemřel, se podle jeho výpovědi aktivně zapojil do konfliktu. Měl prý přeskočit zábradlí kolem chodníčku, na němž se potyčka odehrávala.

„A právě pak znovu začal konflikt. Pan obžalovaný pak byl najednou na zemi, viděl jsem, jak padá. Byl tam pěstní souboj, trvalo to asi ani ne minutu. Později jsem u stánku viděl klučinu, který ležel bezvládně na zemi. Pan obžalovaný seděl na trávníku, asi mu začalo docházet, co se stalo,“ popsal událost svědek P. S. Dodal, že policie na místo přišla až po celém konfliktu.

Obhajoba „cupuje“ svědkovu verzi

Další svědek F. K. příčinu konfliktu, tedy hluk v tramvaji, popsal stejně jako P. S. V dalším popisu se už ale liší.

„Skupinka přistoupila do tramvaje, postupně byl hovor silnější, byl tam hluk, hrála hudba, začali kouřit cigarety. Pořvávali. Venku začala potyčka, ale spíš šlo o pošťuchování. Eskalovala až v kopci. Všichni, i přátelé obžalovaného, byli na zemi. Ne že by se všichni zapojili aktivně, ale potyčka byla opravdu velká. Obžalovaný ležel na zádech, útočníci na něm. Ostatní leželi kolem. Pak se objevil nůž a už to bylo,“ řekl soudu F. K. Mladík, který později zemřel, měl podle něj ruku celou od krve.

Obhajoba jeho dnešní verzi však důrazně rozporuje. I sám svědek považuje výpověď z přípravného řízení, která je ve spise, za detailnější. Dnešní výpověď tedy soudkyně doplnila o informace ze spisu.

Třetí svědek D. K. v tramvaji nejel. Zachytil ale situaci na zastávce, díval se shora. Vše podle něj trvalo maximálně čtyři minuty. Incident byl podle něj vyhrocený a i pro okolí nepříjemný. „Neřekl bych, že to bylo brutální, spíš požďuchování, odstrkování,“ shrnul D. K.

Předvolána jako svědkyně byla i Ukrajinka K. B., Rohozinova kamarádka. Příliš detailní však nebyla. „Zaútočilo se třikrát. A z obou skupinek se zapojili vždy tři lidé. Útoky pocházely vždy od romské skupiny,“ uvedla. I její výpověď pro policisty proto soudkyně Dita Řepková doplnila. Třeba o to, že lidé z romské skupiny agresivně vyzývali Rohozina a jeho přátele, aby mluvili česky.

„Jednoho z mužů jsem držela, uklidňovala ho. Snažili jsme se, aby už Romana nenapadali, aby k němu nemohli jít,“ popsala už policii svědkyně.

Podle výpovědí z okruhu Rohozina obžalovaný útok nevyvolal, z druhé strany zaznívalo, že právě obžalovaný byl ten, „kdo to chtěl řešit.“

Ukrajinci hrozí až osmnáct let

Případ budí velkou pozornost, protože tragická událost loni v červnu vyvolala napětí mezi ukrajinskou a romskou menšinou v Česku. Rohozinovi hrozí až 18 let vězení, stíhán je na svobodě.

Osmatřicetiletý Ukrajinec při prvním soudním stání v prosinci vypověděl, že se bránil agresi skupinky Romů. Poškození, kteří jsou zároveň svědky, přiznali, že Rohozina napadli, protože je podle nich vyprovokoval.

Svár odstartoval v tramvaji, kde Rohozin podle spisu napomenul hlučné mladíky, kteří dělali nepořádek. Ti si na něj následně počkali na zastávce, kde on i oni vystupovali, a pustili se do něj pěstmi.

Bránil jsem se proti přesile, říká Ukrajinec, který vytáhl nůž a zabil Roma

„Chtěl jsem je vylekat, už jsem nevěděl, co podniknu. Ale vzpomněl jsem si, že mám v boční kapse batohu nůž na nakrájení sýru a masa. Chtěl jsem ho před nimi ukázat, abych upoutal pozornost. Prudce jsem vstal a párkrát nožem švihnul ve vzduchu. Uslyšel jsem výkřik, překvapilo mě to, necítil jsem odpor,“ uvedl Rohozin.

O tom, že někoho zasáhl, se prý dozvěděl až po zadržení policisty. Nikolas Z. po zásahu nožem zemřel, další z útočníků utrpěl lehčí zranění.

První soudní líčení v prosinci provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Termín hlavního líčení je vypsán i na pátek.

15. prosince 2023

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...