Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po násilné smrti mladíka se v centru Brna strhla bitka mezi Romy a Ukrajinci

  9:38aktualizováno  16:44
Konflikt dvou skupin lidí se v pondělí večer odehrál u Dominikánského náměstí v centru Brna. Podle svědků Romové napadli dvojici Ukrajinců. Incident se odehrál jen dva dny poté, co muž z Ukrajiny ubodal u Brněnské přehrady třiadvacetiletého romského mladíka a dalšího nožem zranil.

Události bezprostředně po pondělním napadení natočil na mobil brněnský zastupitel Adam Zemek (Piráti). Video následně okolo 20. hodiny umístil do facebookové skupiny Viděno v Brně.

„Právě teď u Špalíčku. Skupina asi 15 naštvaných lidí údajně napadla dva Ukrajince a začali také demolovat vybavení přilehlé zahrádky. Přítomno asi pět policejních aut s posádkami,“ napsal Zemek k videu.

Je tu paradoxní spojenectví mezi Romy a krajní pravicí, říká expert k úmrtí v Brně

Podle důvěryhodného zdroje MF DNES na Ukrajince zaútočili Romové. U incidentu zasahovala státní i městská policie. Na místo se sjelo několik hlídek.

„Podle telefonického oznámení se krátce před půl osmou večer na nároží u kostela projevovala emotivně skupina přibližně dvaceti lidí, měli dokonce házet židlemi. Podle oznamovatele údajně došlo k napadení, byl to vyhrocený spor,“ řekl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Státní policisté po incidentu zadrželi tři lidi. Jednoho člověka už propustili, protože šlo o mladistvého, další dva lidé zůstávají v cele. Jestli jde o někoho z útočníků, policisté neupřesnili.

Na místě smrti Roma po konfliktu s Ukrajincem vzniklo u Brněnské přehrady pietní místo.

„Mezi skupinkami došlo k výměně názorů. Případ řešíme pro podezření z přečinu výtržnictví a poškození cizí věci. Prověřujeme kamerové záznamy, vyslýcháme svědky,“ sdělil mluvčí státní policie Pavel Šváb.

Incident se obešel bez zranění, záchranáři na místo vůbec nevyjížděli. Škoda na provozovně je předběžně vyčíslena na 40 tisíc korun.

„Je mi líto, co se stalo o víkendu. Ale nemyslím si, že by bylo rozumné řešit problémy dalším násilím. K incidentu na Dominikánské jsem ihned volal městskou policii, která společně s Policií ČR uklidnila situaci. Věřím, že dojde k řádnému vyšetření obou událostí,“ vyjádřil se v úterý ráno Zemek.

Pondělní konflikt už má odezvu na sociálních sítích. „Konečně!!! Už čekám celou dobu, kdy se Romové postaví Ukrajincům. Nikdo jiný to totiž neudělá,“ napsala žena pod video.

Vášně se snaží uklidnit vrcholní politici v čele s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS).

Rakušan prohlásil, že by se lidé pod vlivem emocí neměli nenechat manipulovat těmi, kdo budou chtít odsouzeníhodný čin jednoho člověka využít k rozdmýchávání nesnášenlivosti vůči jakékoli skupině obyvatel. „Princip kolektivní viny je stejně zavrženíhodný jako násilí samo,“ dodal.

Vaňková v reakci pro ČTK uvedla, že tragickými událostmi, vedoucí k vyhasnutí mladého života, je otřesena. „Mrzí mne, že v tomto konkrétním případě se do toho navíc promítají strachy a předsudky založené na etnicitě nebo národnosti, protože právě Brno je po staletí městem, kde pospolu žily různé skupiny lidí a – až na pár politováníhodných historických momentů – to fungovalo a činilo Brno Brnem. Nenávist a násilí v jakékoli podobě do našeho města nepatří a jsem si jistá, že policie činí všechny kroky, aby případ vyšetřila,“ pronesla primátorka.

Dorazí vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny

Proti nenávistným projevům vůči Ukrajincům se postavila i organizace Romea, která odmítá „uplatňování primitivního principu kolektivní viny“. S dovětkem, že právě romská komunita s tím má z minulosti značné negativní zkušenosti.

S případem se seznamuje Lucie Fuková, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny. Během několika dní se plánuje sejít se zástupci policie, nestátních organizací a místními Romy.

Ještě před tím vyjádřila na Twitteru lítost nad úmrtím mladého člověka v Brně. Zároveň vyzvala Romy k zachování klidu a k tomu, aby nepaušalizovali s ohledem na národnost pachatele. „Vždyť proti paušalizaci sami dlouhodobě bojujeme,“ napsala na internetu.

Útočník je obviněný z vraždy a ve vazbě

K sobotní vraždě Roma policisté dosud zveřejnili pouze základní informace. „V sobotu večer krátce před 20. hodinou došlo poblíž tramvajové zastávky Přístaviště v Brně-Bystrci k potyčce mezi několika osobami, jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby,“ uvedli s tím, že jeden z napadených následně zemřel a útočící cizinec je obviněný z vraždy. V úterý ho brněnský městský soud poslal do vazby.

12. června 2023

Na rvačku u tramvajové zastávky podle policie upozornila hlídku svědkyně. Sedmatřicetiletý muž cizí národnosti byl následně zadržen poblíž.

Na Brněnskou přehradu, u níž k tragédii došlo, v sobotu večer mířily tisíce lidí kvůli hojně navštěvovanému festivalu Ignis Brunensis. Jeho součástí byla dronová show a následně ohňostroj.

Podle zpráv, které se objevily na internetu , byl útočníkem Ukrajinec, jemuž vadila hlasitá hudba, již v tramvaji pouštěli romští mladíci. Bližší okolnosti konfliktu však dosud nejsou známy, policisté žádají o informace svědky.

V reakci na zabití člena své komunity chystají Romové na sobotní odpoledne demonstraci. Sejít se chtějí ve 14 hodin u Janáčkova divadla v centru města.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Kvůli genetické vadě mají postižené plíce. Pacienty léčí nové centrum v Brně

29. dubna 2024  5:33

První centrum na Moravě, které bude léčit genetické onemocnění, otevírá dveře pacientům. Na plicní...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...