Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biskup rád pozoruje Brno „božíma očima“, na pivo s přáteli chodí k čertům

  6:11
Na oblíbená místa, na oběd či do supermarketu chodí Pavel Konzbul většinou v civilu. I tak jej mnoho lidí odhalí jako brněnského biskupa, kterým se stal loni v květnu. „Jednou mě v Lidlu poznal pán, který se mě zeptal, jestli na biskupství už nevaří. Odpověděl jsem, že vaří, jen mně to nechutná,“ směje se Konzbul, který je svým smyslem pro humor známý nejen mezi věřícími.
Pavel Konzbul je brněnským biskupem od června 2022.

Pavel Konzbul je brněnským biskupem od června 2022. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Jeho oblíbené brněnské místo se nachází v Židenicích, kde vyrůstal. „Konkrétně jde o Stránskou skálu, protože jsem tam jako malý kluk s kamarády chodil sbírat zkameněliny. Kolem skály vedla tramvajová trať, po které se nejezdilo a na které stály staré vozy. To bylo takové foglarovské zákoutí mého mládí. Navíc tam byly jeskyně, do kterých jsme rádi lezli,“ vzpomíná brněnský biskup v dalším dílu letního seriálu MF DNES s názvem Sem bych vás vzal, v němž jihomoravské osobnosti zvou čtenáře do svých oblíbených lokalit či podniků.

„Bylo to místo, které jsme našima dětskýma očima vnímali jako velmi tajuplné. Na jaře tam kvetly koberce konikleců a pod skálou stál domeček, o kterém se říkalo, že v něm bydlí kostičkáři, kteří sbírají kosti lidí, co ze skály spadli. Ve skutečnosti tam však žádní kostičkáři nebydleli,“ směje se Pavel Konzbul.

Ten o sobě říká, že je městský člověk a rád se jde jen tak projít brněnskými ulicemi a pozorovat lidi v nich. „Brno mi připomíná Vídeň, která se mi moc líbí. Je tady hodně domů postavených na konci devatenáctého a začátkem dvacátého století v secesním stylu, kdy bylo Brno takový malý moravský Manchester. Vídeň je právě tímto Brnu velmi podobná,“ popisuje Konzbul.

Kostelní výmalba v indiánském stylu

Své přátele by určitě vzal také do Moravského krasu, konkrétně do Mariánského údolí na okraji brněnské Líšně. „Tam jsme hodně s rodiči jezdili na výlety. Kdybych měl vypíchnout nějaké poutní místo, tak by to bylo město Sloup, kde se nachází kostel Panny Marie Bolestné,“ prozrazuje biskup. „Když jsem sbíral různé vzácné kameny, tak jsem jezdil do Rudice, kde je mnoho geod,“ zmiňuje dutiny v hornině vyplněné krystaly.

Sem bych vás vzal

Duchovní, který vystudoval elektrotechnologii na Vysokém učení technickém v Brně, strávil své středoškolské časy na Gymnáziu Křenová v centru města.

„Naproti gymnáziu je vysoký žlutý secesní kostel, ve kterém jsem v té době i ministroval. Ten mám rád i kvůli jeho secesní výmalbě, která se musí vybarvovat pomocí velkého množství šablonek, což na mě působí takovým indiánským dojmem,“ přibližuje další místo, jehož návštěvu by lidem doporučil. „Stojí za to zavítat také do kostela sv. Jiljí, který se nachází v Komárově a je to nejstarší kostel v Brně. Byl postavený v goticko-románském stylu a zajímavé na něm je, že interiér je restaurovaný a kostelu dominuje hyperrealistický oltář,“ nabízí biskup další výletní cíl.

Dále by navrhl návštěvu některé brněnské kostelní věže. „Samozřejmě musím udělat reklamu té petrovské, na kterou vede asi 120 schodů, ale můj oblíbený výhled na celé Brno je z věže nového kostela na Lesné, která je otevřená vždy v neděli. Člověk se z těchto míst dívá trochu božíma očima, z ptačí perspektivy,“ svěřuje se. „Může to být zajímavé i pro technické typy, které mají možnost si prohlédnout mechaniku zvonů či věžní hodiny.“

„Sušenky“ v hrobce, pivo u čertů

Další pozoruhodná místa Brna, která se vyplatí obhlédnout, jsou podle Konzbula pořád ještě ve stínu oblíbených destinací jako Špilberk či Petrov.

„Mezi ně podle mě patří kapucínská hrobka. Není moc přístupných hrobek, ve kterých lidé neleží nabalzamovaní, ale vysušení přirozenou ventilací. Určitě bych doporučil každému, kdo nemá slabý žaludek, se na ty ‚sušenky‘ jít podívat. Nejbližší podobná hrobka je ve Vídni, ve které leží Habsburkové, ale mnoho z rakví tam má namísto skleněných vršků zdobená víka, přes která není vidět dovnitř,“ vysvětluje Konzbul.

Prožijme Vánoce jako takovou kardiologickou záležitost, vzkazuje brněnský biskup

Když se mu nechce vařit, rád si zajde do města také na jídlo. Mezi jeho oblíbené patří italská restaurace Piazza na náměstí Svobody či podnik Živá voda pod Petrovem.

„Piazza je spíš místo, kam si člověk jde jídlo vychutnat, a ne se pořádně najíst, protože porce jsou spíš menší,“ směje se brněnský biskup. „V Živé vodě vaří francouzskou kuchyni a pracují tam sestry karmelitky, které jsou převážně z Afriky a nosí barevné oblečení. Venku je navíc pěkná zahrádka,“ vyzdvihuje. „Na pivo s přáteli pak rád zajdu do Třech čertů,“ přidává pobaveně.

12. září 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...