Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je skvělé, jak Brno za poslední roky vzrostlo, chválí herečka Dancingerová

  11:45
Naposledy ji diváci sledovali v nováckém seriálu Zlatá labuť, ale ve známost vešla hlavně díky roli maminky v Kukačkách České televize. Hrála i v Ordinaci v růžové zahradě, primáckém krimiseriálu Duch nebo filmu Chyby. Marta Dancingerová je rovněž autorkou povídkové knihy Nesmělí a rodilou Jihomoravankou.
Marta Dancingerová

Marta Dancingerová | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

„Strašně ráda na jih Moravy jezdím, miluju to tam. Pořád se tam cítím líp než v Praze, kde je ale víc herecké práce. Morava je prostě doma. A Brno bylo první město, kde jsem se svobodně a dospěle pohybovala, na to nezapomenu,“ líčí herečka, která vystudovala brněnskou konzervatoř.

Byť se narodila ve Znojmě, byla tam jen párkrát, dětství totiž strávila v Moravském Krumlově. „Rodiče tam bydleli ještě dva roky zpátky, měli tam velký rodinný dům, kde jsme všichni vyrostli. Já v Krumlově chodila do školy, na zušku, do všech kroužků, v patnácti jsem odešla na intr do Brna,“ popisuje Dancingerová v dalším dílu letního seriálu Sem bych vás vzal, v němž jihomoravské osobnosti zvou čtenáře na svá oblíbená místa.

V Krumlově to úplně nežije, máte tam kam pozvat?
Úplně to nežije kulturně, ale okolí Krumlova jsem měla vždycky moc ráda, jsou tam různá oblíbená místečka, kam jsme s celou rodinou chodili na procházky. Jak se o některých místech říká, že to jsou díry, tak Krumlov je díra doslova, protože je ve velkém údolí. My bydleli nad ním, kousek od kapličky Floriánek. Konají se u ní poutě a je odtud krásný výhled na městečko, na okolí, na řeku Rokytnou. U řeky je Čertův kámen, ke kterému se váže pověst, stejně jako ke kapličce.

Sem bych vás vzal

Povídejte.
Rytíř jel v bouři na koni, který se zastavil a odmítl pokračovat dál. Rytíř druhý den zjistil, že to bylo proto, že stál na útesu kopce, takže ho kůň zachránil – a od té doby tam stojí kaplička. Čertův kámen je zase veliký balvan, který byl prý shozen do údolí, a jsou na něm otisky, co vypadají jako kopyto. Často a rádi jsme tudy chodili i s dětmi ze školy.

V patnácti jste odešla do Brna na konzervatoř, kde už to kulturně žije, ale člověk je zase v tom věku chudý student…
Naopak, můj kulturní život hodně povyrostl! Měli jsme zadarmo všechna divadla, takže za dob studií asi nebylo v Brně představení, které bych neviděla. Tenkrát třeba vznikl BuranTeatr, který hrál na Stadionu a ještě předtím na půdě knihkupectví na České, to mě hodně bavilo. U konzervatoře jsou Lužánky, kde jsme trávili veškerý volný čas, a stejně tak v hospůdce, která se tehdy jmenovala Trio. Po večerech v ní hráli muzikanti ze školy a bylo tam fajn.

Kam dneska zajdete, když dorazíte na jih Moravy?
Rodiče i setru mám v Tišnově, který se mi líbí, ale nejvíc doma se cítím v Brně. Je skvělé, jak za poslední roky vzrostlo. Dřív jsme chodili do Super Panda Circus nebo Baru, který neexistuje. Naposledy jsem byla s kamarádkou v Elementu a tam jsme se strašně dobře poměly, byl to fajn večer. Taky miluju trhy na Zelňáku, tam a v okolních kavárničkách si ráda dávám snídaně. Na Brnu je úžasné, jak je všechno blízko a člověk není unaven přejížděním jako v Praze. A protože jsem bydlela na intru v Grohově ulici, tak když jdu Brnem, koukám, jak to tam vypadá. Nedávno jsem taky vzala syna a některé neteře na muzikál Matilda.

Žijete v Praze. Kam byste pozvala v hlavním městě?
Dneska už bydlím v Řevnicích za Prahou. Ale hraju v Činoherním klubu, kde to mám trochu jako domov, takže bych doporučila divadelní kavárnu ve Smečkách. A určitě nešlápnete vedle, když půjdete do Holešovic, na Letnou, do Břevnova, kde jsou krásné kavárny a restaurace.

Jak trávíte léto, máte dovolenou?
Konečně po dvou pracovních letech se mi povedlo mít měsíc v kuse volno. Takže mám nicnedělání. Ale je to náročné zas jinak, jedna akce navazuje na druhou, trávíme hodně času s rodinou. Zrovna když spolu mluvíme, ležím ve stanu na táboře u Písku, kam jsem přijela za synem. Jinak jsme byli u moře, týden v Českém Krumlově, kde můj muž (herec Marek Pospíchal – pozn. red.) hrál v představení na otáčivém hledišti, ještě pojedeme na chalupu a pak už začínám pracovat.

Novou povinností je pro vás role královny na hojně navštěvovaném znojemském vinobraní, kde se poprvé představíte už za měsíc. Těšíte se?
Hodlám si to užít. Doufám, že ze svých úkolů, co tam budu mít, nic nepokazím. Vinobraní jsem zažila asi dvakrát třikrát, tehdy byla královnou Jitka Schneiderová (herečka také původem ze Znojma – pozn. red.). Jsem zvědavá, ale těším se. Mám ráda jakoukoli komunikaci s Moravákama, vždycky mě příjemně překvapí, že je to jiné než v Čechách – větší otevřenost, vřelost, přímost je něco, co mi tam chybí. Na Moravě si ze sebe umějí lidé víc udělat srandu, je tady větší sebeironie. Na to já se moc těším!

Znojemské vinobraní

Marta Dancingerová se letos stane jednou z tváří znojemského vinobraní. Jeho nejdůležitější součástí je průvod krále Jana Lucemburského, který více než třicet let vedl Václav Beran. Pro letošek předává režisérské žezlo Šárce Charvátové, dosavadní představitelce královny Elišky Přemyslovny. Právě tuto roli poprvé ztvární Dancingerová, která usedne vedle krále v podání Mirka Hraběte, dalšího herce původem ze Znojma.

Do dob středověku vtáhnou i historická ležení, rytířské turnaje, ulička chudiny či inkviziční soud. Zazní legendární singly kapely Queen v podání celosvětově nejznámější tribute skupiny Queenie, vystoupí také Mirai, Aneta Langerová, Pokáč, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers nebo Vesna.

Vinobraní se koná druhý zářijový víkend. Cena permanentky je do 31. srpna 650 Kč, na místě pak bude stát 750 Kč. Děti do 15 let budou mít vstup volný, stejně jako obyvatelé centra.

16. září 2018

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29

Aktualizujeme Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Ve znojemském babyboxu našli holčičku, pupečník měla zavázaný tkaničkou

28. dubna 2024  9:49

Do babyboxu ve Znojmě v neděli nad ránem někdo odložil novorozenou holčičku. Přišla na svět o...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...