(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Vinaři mohou dokyselovat vína, v hroznech je kvůli počasí moc cukru

  • 91
Jihomoravští vinaři mohou opět legálně přikyselovat vína z letošních hroznů. Povolilo to ministerstvo zemědělství. Kvůli extrémnímu počasí mají hrozny vysokou cukernatost. Sklizeň je nyní v plném proudu.

Ministerstvo zemědělství rozhodlo na základě aktuálních výsledků rozborů. „Zjistilo se odbourávání kyseliny přímo v hroznech,“ poznamenal mluvčí resortu Václav Tampír.

Letošní sklizeň začala extrémně brzy, první hrozny měli vinaři pod střechou už v polovině července.

„Zatím to vypadá, že hrozny jsou skutečně hodně sladké. Příčinou je letošní hodně teplé počasí a sucho. Výjimku zřejmě také budeme muset využít,“ uvedl vinař Martin Valihrach.

Kvůli suchu méně šťávy

Dokyselování vinaři provádí kyselinou vinnou či jablečnou, nejde o žádnou chemii. Zatímco v jižních státech taková úprava vína zcela automatická, u nás je potřeba svolení Evropské unie prostřednictvím ministerstva zemědělství.

Hroznů je jinak podle vinařů nadprůměrné množství. „Horší bude ale lisování. Kvůli suchu nepoteče tolik šťávy,“ odhaduje vinař Jan Plaček.

O změnách uvažuje ministerstvo zemědělství i kvůli burčáku, který smí vinaři podle zákona prodávat až 1. srpna. Právě díky letošnímu extrémnímu počasí ale některá vinařství měla tento nápoj hotový už brzy v červenci.

„Jde zatím pouze návrh, který nemá konkrétní časový plán. Bude se ale dále rozpracovávat,“ podotkl Tampír.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit