Diskuse k článku

Vinaři mohou dokyselovat vína, v hroznech je kvůli počasí moc cukru

Jihomoravští vinaři mohou opět legálně přikyselovat vína z letošních hroznů. Povolilo to ministerstvo zemědělství. Kvůli extrémnímu počasí mají hrozny vysokou cukernatost. Sklizeň je nyní v plném proudu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M67a95r74t11i66n 73K85r75u31t88ý 1648821199395

Musím konstatovat, že celá řada zdejších příspěvků svědčí o tom, že kultura vína je u nás stále na velmi nízké úrovni. Od paušálního ostouzení moravských vín, která zejména v bílém bez problémů obstojí ve světové konkurenci, přes výsměch Pražáků, kteří jsou dnes v ČR jednoznačně na špici, co se týče znalosti vína, až po mudrování o přidávání kyseliny jablečné sic! či tvrzení, že kyselinka ve víně způsobuje natrpklost. Ach jo ;-O

+3/0
28.8.2018 18:34

P96a88u57l 83J17a20r85o35s 2263708310

Typicke pro tento stat..Povolovat vinarum,jak maji delat vino,nebo co do nej muzou davat...Zajimalo by mne,jestli toto maji i ve vinarskych zemich,jako Francie,Italie a pod. co muzou,nebo nemuzou davat do vina...:-/

0/0
28.8.2018 15:46

M63a23r73t79i19n 86K54r30u52t28ý 1288131109285

jistěže mají. U nás si do vína, pokud neusilujete o přívlastkovou produkci, taky můžete přidávat leccos.

0/0
28.8.2018 18:26

P84e65t62r 14N84o58v39o92t15n22y 1401630161

Tak to bude dobrota.

0/0
28.8.2018 10:09

M54a44r79t42i78n 13Z78á13b60o21j95n21í11k 9201611661205

Ocet je těkavá kyselina, kyselina vinná je úplně něco jiného....

0/0
27.8.2018 22:02

K77a84r57e64l 31N53e33d30o41p22i91l 7698176619494

Na Moravě snad jiné víno, než pro Pražáky dělat neumí.

0/−4
27.8.2018 20:36

J54o80s98e85f 71N85a49d98r30c25h33a54l 9663921821483

pán je znalec...(_._)

0/0
29.8.2018 12:21

J77o35z93e43f 54S16t50e33b89i56l21a 3475907865427

Když je cukru málo, je špatně. Když je cukru moc, je taky špatně...

Tak se dejte na sázení brambor ;-D

+1/0
27.8.2018 20:22

M52i59l56a65n 30V21o74l93e34k 5389853366499

Dobře, ale ať to povinně (tak jako všichni ostatní) uvádějí na lahvích: 'výrobek obsahuje x% přidané přírodní / syntetické jablečné kyseliny'.

+1/0
27.8.2018 20:02

L97e98n65a 37P58á72t23k44o23v27á 8941483394759

to je přece škoda. Nikdy jsem nechápala proč se u nás kyselému vínu říká suché, letos to tak být nemusí , jenže teď píšou že zase bude

+4/−4
27.8.2018 18:44

D94a25d73a12k 17P43e81t79r 7941200364618

Pražanda sa ozvala.

+2/0
28.8.2018 4:12

T36o12m40a69s 15C67e79n11e34k 6897894820873

Hloupí lidé žijí všude. A někteří se s tím chlubí i online.

+1/0
28.8.2018 9:31

L27u72d97ě39k 41N60ě27m90e45c 5795781592364

;-D;-D;-D Kyselé je kyselé, suché má málo cukru, sladké má více cukru. Může tedy být sladké a zároveň kyselé, i když je to celkem řídký jev.

0/0
28.8.2018 9:45

L77u92k66á27š 14A55d11a95m46e21c 3137533220367

Na vínu je skvělé, že je každý rok jiné, podle počasí. Kdybych chtěl pít homogenizovaný nápoj, tak si koupím Sklepmistra.

+7/0
27.8.2018 18:38

J68o38s50e14f 34N90a23d89r69c83h49a62l 9583191701903

Tento univerzální nápoj z produkce španělů či italů fascinuje opravdové znalce ve většině komentářů. Škoda, že tento nápoj nikdy neviděl ani kuličku z hroznu, co na to ZNALCI?

0/0
29.8.2018 12:25
Foto

M32i61r19o77s89l86a43v 16B85u44d80í91n 8805617942

No jestli tomu správně rozumím... Příroda nechala vzniknout výjimečně dobré hrozny (říká se, že ročník 2018 bude výborný) a vinaři z toho chtějí udělat kyselé víno?

+5/−3
27.8.2018 18:25

D85a28d34a57k 61P93e74t53r 7671220874328

Ne každý má rád sladké, kupte si Pálavu.

+2/0
28.8.2018 4:11

P81a76u51l 96J91a34r54o87s 2503438430

Nikde neni psano,ze chteji udelat kysele vino..Povolila jim to "strana a vlada".;-D

0/0
28.8.2018 15:40

V45l81a93d43i28s89l19a30v 18G17r88y63c 9434334608192

To je nápad. Akorát z toho pálí žáha. Zlatý Kagor.

+2/−1
27.8.2018 17:33

M95a57r17t50i64n 12N63e60r39m43u47t 4889670368724

Haha, nejsem vinař, ale mám pocit, že přislazování je bráno jako podfuk, no a přikyselování ne??

+8/−2
27.8.2018 17:32

M53a52r83t87i75n66a 60S55e63d58l91i78c24k92á 5232175721412

To bude pomalu slámové víno, ne? :-)

0/0
27.8.2018 17:16

P25a58v40e43l 91S78o43b27o42t14k83a 5520304

Pravda, Sláma má také vinohrad, ale víno dělá mizerné.

0/0
27.8.2018 17:30

V62l81a44d44i21m58í45r 83Š51t44ě11r52b91a 2722321482677

A na Moravě dělají víno? Není to ocet už sám o sobě?;-);-)

+4/−7
27.8.2018 17:08

P25a36v73e57l 51S77o41b20o59t15k54a 5570344

"trošku kyslé zdá se"... jo, víno z Prahy, víno národů ;-D

0/0
27.8.2018 17:28

L56a70d21i38s38l96a79v 57P12í57s37a56ř72í23k 9393891103156

Doporučuji panu Štěrbovi ruský způsob pití vína = s kostkou cukru v zubech.

0/0
28.8.2018 7:31
Foto

P20a78v74e87l 57M77i71t20á14š 9124349603528

Už teď se hodí moravská vína tak pod tlačenku, jak jsou kyselá a ještě je přikyselí?

+5/−9
27.8.2018 17:07

Z89d35e27n87ě39k 41H63r44u35b68ý 5195228771466

No jo. A pak když jdete do vinotéky a chcete sladké nebo polosladké, tak je 2-3x dražší než suché, protože sladkých hroznů je prý málo, musí být na svazích déle, vyžadují větší péči, bla bla bla... Vinařský byznys. ;-)

+13/−1
27.8.2018 17:06
Foto

M10i77r64o12s30l59a10v 44S78t58e67i23n43e65r 2276920760336

Máme pod Brdy, na výšce 520 m.n.m. dvě révy, dárek od švábského příbuzenstva od Stuttgartu. Jsou tam už 12 roků, stále se rozrůstají, i když je na zimu hodně sestříhám. Jsou na slunečném místě na svahu, letos nasadily neobvykle mnoho hroznů a už dozrávají, jsou sladké a sucho jim nic nedělá.

Jedná se o výpěstky ze šlechtitelských stanic v okolí Ludwigsburgu, jsou mimořádně odolné proti chorobám a škůdcům. Jenom vloni jsme zažili jakousi plíseň, letos vše O.K., jsou to odrůdy Phoenix (žluté hrozny) a Regent (červené hrozny, silně probarvené a připomínající Merlot).

Z těch dvou stromků sklidím jistě na 20, možná 30 kg hroznů, my je však jíme, jako stolní hrozny, mají málo zrníček, a i když jsou spíš drobné, chutnají výrazně na oblíbené odrůdy známé z Francie (přesněji- okolí Aux en Provence). Na výrobu vína si netroufnu, je to věda. Ale zdravá réva, kterou jsme ještě nikdy ničím nestříkali, to je radost.

Dokyselovat znamená, nedokvasit do konce, docukrovat je zase podvod, předstírající kvalitní révu ze slunné stráně u šťovíkové sklizně. Já zastávám názor, že piji raději kyselé víno, než uměle dochucené, přírodu nemáme falšovat. Sladké víno nepiji zásadně, to není přírodní opravdu vykvašené víno ale limonáda pro babky.

+5/0
27.8.2018 16:38

L50u14d46ě30k 55N34ě98m57e45c 8703830191646

Sucho révě tolik nevadí, protože si pro vodu sáhne hodně hluboko. Ale s tím dokyselováním nemáte pravdu. Prostě je letos v hroznech kyselinky málo. Kdo ví, možná by mi to tak chutnalo.

+1/0
27.8.2018 16:47

I75v78a40n 71H41o48l10a14s 5117527548567

Letos už si réva (alespoň na jižní Moravě) už leckde nemá kam sahat), části vinohradů už schnou.

+1/0
28.8.2018 8:23

L67u30d26ě96k 97N26ě41m91e85c 5715721982784

Hmm, v tom případě jak kde.

0/0
28.8.2018 9:43

M32i39l13o71š 23B38r59a69d93í91k 3436139927848

Čím víc réva trpí, tím víc si vinař zpívá. Staré přísloví. Pravda totiž je, že když je sucho a půda je tedy sušší a méně úrodná, tím je víno kvalitnější. Proto se za nejkvalitnější vína považují vína z oblastí se suchou půdou a dostatkem tepla.

0/0
27.8.2018 17:01

L53a75d28i48s61l91a73v 86P14í81s59a47ř54í51k 9273771133166

Pane Steinere, skliďte hrozny, podrťte paličkou, ušlapejte bosou nohou, mošt odeberte sběračkou do demižonku, stočte z papíru zátku a zazátkujte a pak už pozoruje, jak kvasí a když bude v plném kvasu, koštujte - máte vlastní burčák. A když ho bude hodně, můžete ho v lahvích dát do chladničky nešpuntovat natvrdo, vydrží déle a když bude hodně dobrý, pozvěte sousedy,

0/0
28.8.2018 7:39
Foto

M40i91r19o19s96l41a87v 23O93r85á73l37e81k 4931145409870

Co je to,kyselé víno?Snad trpké,kyselý je tak akorát ocet nebo zoctovatělé víno,to je na vylití.Kyselinky dávají vínu natrpklou příchuť.Kdo chce kyselé,ať si koupí citróny.

+5/−4
27.8.2018 16:33

J25i66ř32í 21V17o14s44t35ř30á21k 2741838179521

Za mě bych rád dostal produkt přírody, unikátní odezvu roku, ročník 2018, pokud bude malinko sladší, nevadí. Pokud někomu ano, jiných ročníku je dosti. Pít to s kyselinou jablečnou... No nevím.

+20/0
27.8.2018 16:25

P25a87v37e71l 10S75o44b78o85t60k47a 5960874

Ve skutečnosti pokud se vinaři zdá víno příliš kyselé, v klídku si ho dosladi ve sklenici cukrem (tak, jako si sladíte čaj).

Ale pravda, sypat si do vína vitacit nebo jinou chemii jsem nikoho neviděl

0/−5
27.8.2018 16:28
Foto

M23i75r10o65s42l23a63v 11O20r80á93l33e87k 4741825769300

To jste slyšel kde,rozmíchat si do odlivky cukr?

+6/−1
27.8.2018 16:36

P23a39v85e43l 58S49o54b32o13t64k53a 5460804

Máte vinohrad?

Kolik máte hlav?

Nevíte vo čem je život.

+1/0
27.8.2018 17:05
Foto

R70e72n20a26t31a 58H29a55s41i69l53o50v14á 2177420489228

jen sladké je prázdné....jak oslazená voda.... víno je o kombinaci sladkosti a kyselosti....o jejich rovnováze....

0/0
27.8.2018 17:04

P11a60v12e65l 47S17o20b53o64t36k55a 5430394

Každý demižón archivního vína musíte každý rok přiživit pár kostkami cukru.

Jinak umře hladem.

Nejčastěji pár deci odsajete, ochutnáte, a dodáte pád deci mladého.

Proto se všichni ti hlupáci diví, že se jim lahvované kazí.

S vínem v lahvi už nic nenaděléte - můžete se jen modlit.

0/0
27.8.2018 17:22

J58o20s64e39f 19N30a22d70r52c34h56a73l 9803681421923

nacpat víc síry☺

0/0
29.8.2018 13:00

P53a42v21e82l 90S63o92b43o24t33k65a 5980724

Nízké výlisnosti se nebojte.

Před lisováním hrozny namočte a po vylisování šťávu, která chybí, dolejte vodou.

Děláte to tak každý rok, není důvod, aby letošek byl výjimkou.

Jen si musíte dát pozor, aby to byla stejná voda, jakou zaléváte vinohrad.

Jinak se na to při chemickém rozboru vína přijde.

+7/0
27.8.2018 16:23

A66n32t73o22n12i21n 43K84a73d96l21c35e51k 9572369541906

Rulanda seda polosladla kyselinek moc nepotrebuje. To mozu glgat pod tlakem:)))

+1/0
27.8.2018 16:13

J65i48n76d60r20i93c43h 59K47o94l27a30r 7240850645233

... a ja ty kyselinky rad, je to pak takove stavnate, takovej polosladkej Tramin, nebo Kerner. Dela se mi slina. Jen nevim s tim dokyselovanim, musim neco dokyselenyho zkusit, jestli to v chuti nebo nasledcich poznam :)

+1/0
27.8.2018 16:22

A97n85t11o81n61i77n 57K98a17d78l44c98e56k 9492159661886

To je vse na individualni chuti. Od piva az po goralku. Kazdy musi najit svoji stavu.

+1/0
27.8.2018 16:36
Foto

M33i66r26o31s21l55a38v 40S61t63e26i25n64e58r 2216550220526

V Chorvatsku vám občas takové opravdu kyselé víno nabídnou, hodí se zejména k ústřicím. Ve Stonu jsme však po těch ústřicích dostali střevní problémy.

0/0
27.8.2018 16:45

L70u34b72o38š 86C89h77l52u40m58s43k12ý 2970885608415

Kurňa, včera jsem mluvil s kamarádem z Moravy, vinařem. Zrovna lisoval mopr. Já se ale dozvěděl, že na starých hlavách mají bobule normální velikost, na mladých jsou jak hrachy (sucho, kořeny nejsou ještě u spodní vody). Hrozny nemají dost cukru a bude muset proto přidávat 1,2 kg cukru/100 litrů šťávy. Taky mně to zdůvodňoval suchem, ale co se "vědecky" vlastně stalo si už nepamatuju. Tak teď nevím...:-/

0/0
27.8.2018 15:51

M90i28l47u90š85e 39K72o51h98o24u40t82k52o30v33á 3536448950447

Mám raději italská a španělská vína, nejsou tak kyselá a přesto jsou suchá. Je tam cítit slunce a my si do něj budeme lít "ocet".

+20/−1
27.8.2018 15:46

J41i26n93d78r35i53c68h 25K78o95l59a64r 7370640325673

Ano, tam maji prijemne kousky. Me osobne nenadchla francie, ale mozna mam malo nachutnano.

+1/0
27.8.2018 16:12
Foto

M92i17r30o65s40l61a30v 39S72t59e93i10n20e34r 2896670120536

Chateuneuf du Pape má i skromnější příbuzenstvo, já bych doporučil Cotes de Rhone. Je to také Malbec, ze stejných kopců, ale je ho víc a tak se prodává za méně.

Kdo rád trochu kyselejší, živější, pak je to Maconné, Beaujolais a okolí Lyonu.

Bílé víno je zajímavé jenom ze severu Francie, s bublinkami je to champagner. Veuve Cliquot nebo Moët & Chandon.

0/0
27.8.2018 18:31

Najdete na iDNES.cz