Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusové chtějí likvidovat aktivisty, mají jejich seznamy, varuje neziskovka

  17:02
Na ruských sociálních sítích se objevují výzvy k likvidaci nepohodlných ukrajinských aktivistů, varuje brněnská nezisková organizace Nesehnutí. Ukrajinci, kteří se bojí o svůj život, se angažují jako dobrovolníci v sociálních službách, řeší klima nebo píší pro nezávislá média. Někteří domovní razie zažívali už i na Krymu, z nějž museli uprchnout po okupaci poloostrova v roce 2014.
Moskevská policie odvádí ženu, která v centru ruské metropole protestovala...

Moskevská policie odvádí ženu, která v centru ruské metropole protestovala proti invazi na Ukrajinu. (24. února 2022) | foto: Reuters

Snažili se šířit povědomí o klimatické krizi a životním prostředí, pokoušeli se zprůhlednit rozpočty, pomáhali seniorům, nesouhlasili s ruskou anexí poloostrova Krym nebo šířili osvětu o LGBT komunitě. Teď jsou ukrajinští aktivisté v ohrožení života.

Nejen, že jsou v zemi, kterou zmítá válka. Brněnská nezisková organizace Nesehnutí upozorňuje, že desítky až stovky lidí jsou kvůli svým postojům a názorům ohroženi na svém zdraví a životech na územích, která se dostanou pod kontrolu okupačních vojsk Ruska.

„Výzvy k likvidaci konkrétních ukrajinských aktivistů na ruských sociálních sítích potvrzují dřívější informace o tom, že existují seznamy nepohodlných osob, kterých by se ruský režim rád zbavil. Na sociálních sítích jsou stránky, na nichž prokremelské skupiny zveřejňují jejich fotky, plná jména a základní informace. Kvůli tomu se tito lidé ocitli v hledáčku a reálně jim hrozí velké nebezpečí,“ shrnuje Pavla Hofmeisterová, která v Nesehnutí působí jako koordinátorka ukrajinských aktivit.

Nesehnutí zaznamenalo, že na „blacklistech“ se objevují zejména lidskoprávní aktivisté a nezávislí novináři. „Někteří z nich dlouhodobě působili na poloostrově Krym, odkud se rozhodli pod tíhou represí utéct do bezpečí na pevninskou Ukrajinu. Nyní se kvůli válečné snaze Ruska o obsazení dalších území Ukrajiny ocitají v ohrožení podruhé. Ovšem o dění na Krymu se zajímají, mají kontakty a zveřejňují konkrétní případy brutálního porušování lidských práv, ale týká se to i dalších problémů,“ vysvětluje Hofmeisterová.

Prvotní podezření, že na různých kanálech a sociálních sítích se takový „hon“ odehrává, se Nesehnutí před několika dny potvrdil. „Údaje o lidech kolují ve skupinách, které mají v logu šibenici. Vyzývá se tam k likvidaci těchto mužů a žen nebo k jejich jinému potrestání,“ dodává členka Nesehnutí.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Strach o život je podle Hofmeisterové oprávněný, zejména po osmiletých zkušenostech z poloostrova Krym. „Prodemokratiční aktivisté a nezávislí novináři byli po anexi poloostrova Krym v roce 2014 šikanovaní, vyhodili je ze zaměstnání, zrušili jim činnost nebo redakci, začali jim dělat i domovní prohlídky a zavírali je na dlouhá léta do vězení. Byly i případy lidí, kteří byli uneseni, odvlečeni do Ruska, do sibiřských věznic. A byli bez kontaktu s právníkem nebo rodinou. Bojím se, že se tento scénář může zopakovat i na Ruskem nově obsazených územích,“ dodává.

Zprávy už jen z ruské televize

Podle Hofmeisterové však hrozí, že seznamy budou bobtnat a „jen“ u desítek jmen nezůstane. „Po celé Ukrajině jsou ale stovky a tisíce lidí, které by pro jejich občanský postoj Rusko rozhodně na takový seznam dalo,“ vypočítává.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Ruská armáda se podle informací Nesehnutí dostala do Chersonské a Mykolajivské oblasti. „Bylo přerušeno ukrajinské vysílání, funguje pouze ruská televize, lidé jsou obklíčeni a nemohou odjet. Obávám se, že právě tam ruská perzekuce nastane. I přesto aktuální zprávy a videa od místních ukazují, že lidé se okupaci nepodrobili a vycházejí do ulic na protest s ukrajinskými vlajkami a nenechali se zastrašit ani výstražnou střelbou ruské armády,“ říká Hofmeisterová.

Lokální iniciativy na jihu Ukrajiny se věnují environmentálním problémům, nebojí se odkrývat korupci či upozorňovat na porušování práv krymských Tatarů. 

„I věci, které se na první pohled zdají neškodné, teď souvisí s ohrožením života, ruskému režimu jsou totiž nepohodlné. Jakmile má někdo anarchistické postoje nebo řeší LGBT, tak je vnímáme jako ty, které bude Kreml považovat za první terč,“ jmenuje.

Nesehnutí se lidem z lokálních iniciativ na jihu a ve středu země snaží zprostředkovat finanční i materiální pomoc. Peníze vybírá ve speciální ukrajinské sbírce. 

„Část lidí potřebuje peníze, aby si sehnala věci, které se ještě sehnat dají. Jde především o naftu a benzín, ta zatím k dispozici na některých místech v Ukrajině je, ale jen v limitovaném množství. Víme o člověku, který pomáhá evakuovat staré lidi a nemohoucí, sám by to nezaplatil. I tomu se snažíme pomoci. A posíláme na Ukrajinu také věci, které už na místě k dostání nejsou,“ dává příklady Hofmeisterová.

  • Nejčtenější

Děti, které zemřely u Vyškova, nebyly v autosedačkách. Řidič je ve vazbě

8. června 2024  18:05,  aktualizováno  10.6 15:18

Děti, které zemřely při dopravní nehodě v pátek večer na silnici mezi Rousínovem a Vyškovem,...

Tragická nehoda u Vyškova: dvě děti mrtvé, dva dospělí zraněni

7. června 2024  22:19,  aktualizováno  8.6 6:03

Dvě děti zemřely při dopravní nehodě na silnici mezi Vyškovem a Rousínovem, dva dospělí se zranili....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Moc bouráte, vytýkají v Brně řidičům MHD. I proto jim zakázali rádio

13. června 2024

Devět cestujících loni skončilo v nemocnici, když se poblíž brněnské zastávky Krematorium srazily...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Stoletý most chrání proti přetížení nová značka, řidiči ji nerespektují

11. června 2024  5:14

Obava o výdrž zatíženého bezmála stoletého Maloměřického mostu v brněnské Dolnopolní ulici vedla k...

Na D2 se po nehodě čtyř aut vysypal náklad, kamion skončil ve svodidlech

14. června 2024  15:41,  aktualizováno  17:25

Dálnice D2 byla ve směru na Brno mezi 3. a 11. kilometrem přes dvě hodiny zavřená. Po 15. hodině...

Komín bývalé textilky Mosilana jde k zemi, jako první šli do akce horolezci

14. června 2024  17:05

V areálu někdejší slavné textilní továrny Mosilana v centru Brna začalo první bourání. Horolezci se...

Co nejde schovat, můžeme přiznat. Umělci ozdobili lampy hyzdící sakurovou alej

14. června 2024  14:10

Od loňského srpna kazily dojem ze sakurové aleje v brněnských Židenicích vysoké lampy umístěné...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...