Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online reportáž

Rusko-ukrajinský konflikt

Úderem 24. února 2022 vypukla v Evropě největší válka od porážky nacistického Německa. Rusko vpadlo na Ukrajinu, plány na bleskové obsazení Kyjeva však zkrachovaly. Portál iDNES.cz přináší aktuální dění v online reportáži.

dnes
18:11
POMOC

Americká Sněmovna reprezentantů dnes učinila zásadní procedurální krok, kterým se po měsících posunula o krok blíže ke schválení dlouho očekávané pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč), píše agentura AP. List The New York Times (NYT) v této souvislosti poznamenává, že ke schválení programu schůze pomohli demokratičtí zákonodárci, díky nimž hlasování prošlo navzdory disentním hlasům některých republikánů. Hlasování o pomoci se očekává o víkendu.

dnes
17:45
SVĚT

Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské státy se předhání, kdo pošle Kyjevu víc, americká pomoc naopak vázne. Lídři zbrojařského průmyslu však varují, že další problém může být na dohled. Výroba raket i standardní munice je totiž závislá na surovinách z Číny, větší diverzifikaci brání složitá bruselská legislativa.

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

přečíst článek
dnes
17:41
UKRAJINA

Ukrajina potřebuje nejméně sedm protivzdušných systémů Patriot, řekl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj zemím NATO. Kyjev už nemůže déle čekat, Rusko má převahu, dodal.

dnes
17:35
NATO

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po čtvrteční diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO-Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Státy, které zmíněnými systémy nedisponují, podle něho přislíbily finanční příspěvky na jejich nákup.

dnes
16:50

Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že bombardér se zřítil kvůli technické závadě.

dnes
13:54
UKRAJINA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující na frontě v Doněcké oblasti, kde Rusové pomalu postupují. Zelenskyj o tom dnes informoval na Telegramu. „Musíme si vždy vážit lidí, kteří dělají vše pro to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantům,“ uvedl Zelenskyj.

dnes
11:50
RUSKO

„Výsledek bojů na Ukrajině do značné míry určí kontury budoucího světového řádu.“ Uvádí to utajovaný dodatek ruského ministerstva zahraničí k dříve oficiálně zveřejněné Koncepci zahraniční politiky, k němuž se dostal americký deník The Washington Post.

Válka na Ukrajině určí nový světový řád, píše Kreml v tajném dokumentu

přečíst článek
dnes
11:27
USA

Trump překvapil. Přežití Ukrajiny je důležité i pro USA i Evropu, uvedl

přečíst článek

V příspěvku na své sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

dnes
07:31
RUSKO

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

přečíst článek
PÁTEK 19. DUBNA

včera
22:28
EU

Nebyly unesené. Ukrajinské děti nalezené v Německu přijely se svými rodinami

přečíst článek
včera
20:13
SVĚT

Snažil se pomáhat Rusům s atentátem na Zelenského, hrozí mu osm let vězení

přečíst článek
včera
18:10
EU

Unijní lídři si podle premiéra Fialy uvědomují, že vliv Ruska v EU je prokazatelný a že je potřeba mít se na pozoru. Řekl to po summitu v Bruselu.

včera
17:01
EU

V Německu zadrželi dva Rusy, sabotážemi chtěli zabránit v pomoci Ukrajině

přečíst článek
včera
16:59
UKRAJINA

Přes 150 ukrajinských a zahraničních novinářů působících v této východoevropské zemi se tento týden obrátilo na vedení armády, aby odvolalo mluvčí svého jižního velitelství Nataliju Humeňukovou. Podle nich brání v informování o ruských válečných zločinech páchaných na jihu Ukrajiny nebo o ukrajinských vojácích.

včera
16:39
RUSKO

Na sedm let poslal ruský soud do vězení někdejšího generálního ředitele a hlavního konstruktéra Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů Alexandra Kuranova, kterého uznal vinným z vlastizrady. Nyní šestasedmdesátiletý vědec čelil obvinění, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vývoji hypersonických technologií.

včera
16:35
UKRAJINA

Kyjev původně měl 161 dětí nalezených v Německu za unesené, u většiny je ale potvrzené, že jsou v zemi dobrovolně s příbuznými, uvedly německé úřady.

včera
15:42
RUSKO

Kromě raket a dronů už sestřelujeme i ukrajinské balony, tvrdí Rusové

přečíst článek
včera
15:21
RUSKO

Ruské ministerstvo obrany dnes podle ruské tiskové agentury TASS ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských raket, dvou desítek bezpilotních letounů a pěti menších balónů nad několika západoruskými oblastmi. Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu upozornila, že Moskva začala ve svých hlášeních zmiňovat balóny, které podle ní vypouštějí směrem do Ruska Ukrajinci, tento týden. Kyjev se nevyjádřil a agentura TASS podrobnosti o balónech neuvádí..

včera
13:37
EVROPA

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu naplnila cíl po necelých dvou dnech. Její organizátoři vybrali přes milion eur.