Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Napřed motorkám fandil, pak sklář začal pro Grand Prix vyrábět trofeje

  12:18
Pohár pro nejlepší jezdce motocyklové Grand Prix, která se jede v Brně už o tomto víkendu, nachystal už potřetí za sebou uznávaný sklář a také fanoušek motorek Ondřej Strnadel z Valašského Meziříčí. Sám na MotoGP jezdí pravidelně.
Sklář Ondřej Strnadel při práci na trofeji pro letošní Velkou cenu Brna.

Sklář Ondřej Strnadel při práci na trofeji pro letošní Velkou cenu Brna. | foto: Josef Beneš

První podobu trofeje si kdysi ve svých představách načrtnul právě při cestě na Masarykův okruh, následně s představiteli okruhu navázal kontakt a od roku 2017 přebírají hvězdní světoví piloti trofeje z jeho dílny.

„Pro mne je to srdeční záležitost,“ neskrývá radost Strnadel, letos čtyřicetiletý výtvarník, vyučující ve Valašském Meziříčí na střední uměleckoprůmyslové škole sklářské.

„Nějaký čas trvalo, než jsem se odhodlal lidi z okruhu oslovit. Napoprvé z toho ještě nic nebylo, protože už měli dohodu s někým jiným. Pak už to konečně do sebe zaklaplo,“ shrnul.

Minulý rok na březnovém mezinárodním veletrhu Handwerk Messe získal za své ručně foukané objekty Bavorskou státní cenu. Rád tvaruje sklo z volné ruky, bez použití formy. Při práci pro Grand Prix se u Strnadela naopak projevila vášeň pro motocykly, při níž si formu potřeboval vyrobit.

Z ptačí perspektivy tvar „jeho“ trofeje vychází z tvaru Masarykova okruhu, jeho zatáček a rovinek. První dvě verze v letech 2017 a 2018 se od sebe lišily jenom barevně, letos došlo i ke změně designu.

„Změnil jsem technologii. Předtím byly poháry foukané, letos jsou odlévané a za tepla dotvarované. Spodní část je pokovená titanem,“ popisuje Strnadel z odborného hlediska.

Laicky řečeno: předchozí trofej byla „dutá“ a její celek tvořila jen obvodová stěna. Ta stávající je z jednolitého kusu skla. Odráží se to i na váze; oproti dřívějším méně než dvěma kilogramům musí v neděli jezdci na stupních vítězů v Brně pozvednout nad hlavu tři a půl kilogramu vážící artefakt.

I sklář se těší, až sám nasedne na motorku

Pro Grand Prix dodává Strnadel po třech kusech pro každou z tří tříd a také pro Pohár konstruktérů. Na spodní straně podstavce je logo MotoGP. Dvě kopie se speciální úpravou podstavce pak předává do držení Masarykova okruhu.

„Jsme s jeho prací velmi spokojeni. Většinou podobu trofeje schválíme na první dobrou, nevracíme mu jeho návrhy jeden za druhým,“ říká Petr Boháč, mluvčí Automotodromu.

Konkrétně finální podoba letošní trofeje vzešla ze tří návrhů, které si Strnadel připravil. Vždy si je napřed načrtne tužkou na papír, pak nachystá vizualizaci. Po odsouhlasení se může pustit do práce.

Hlavní program MotoGP

Čtvrtek

  • 16.30–18.30 Prohlídka paddocku a pit lane pro držitele speciálních vstupenek
  • 17.00 Tisková konference za účasti Valentina Rossiho, Marca Márqueze, Mavericka Viňalese, Cala Crutchlowa, Brada Bindera a Karla Abrahama

Pátek

  • 9.00–11.35 První blok tréninků
  • 13.15–15.50 Druhý blok tréninků

Sobota

  • 9.00–11.35 Třetí blok tréninků
  • 12.35–15.45 Kvalifikační jízdy

Neděle

  • 8.40–10.00 Zahřívací kola
  • 11.00 Závod Moto3
  • 12.20 Závod Moto2
  • 14.00 Závod MotoGP

„Kresba na začátku je velmi důležitá,“ líčí sklář. „U první verze vznikla i vizualizace ještě před realizací, protože následně byla potřeba velká investice do železné formy. Čekalo se na vyjádření promotéra, jemuž se návrh poslal ke schválení. Díky tomu, že forma mi zůstala, jsem mohl letos už přímo na dílně zaimprovizovat a vyrobit trofej, která bude udělovaná teď v neděli,“ těší se Strnadel. Na Grand Prix tomu bude osobně přihlížet, mezi fanoušky nemůže chybět.

Při práci se musí držet pouze toho, že výsledná podoba trofeje i s přilepeným podstavcem nesmí vážit víc než čtyři kilogramy. Všechno ostatní je na něm - a na tom, co se bude líbit šéfům Masarykova okruhu.

„Díky tomu, že realizaci se věnuji sám, a vím, co mi materiál dovolí, jdou nápad a provedení ruku v ruce. Někdy si člověk něco vymyslí, jde na huť a přes dlouholeté zkušenosti není výsledek takový, jaký si vysnil. Někdy je výsledek ale ještě lepší než v jeho hlavě,“ přemítá Strnadel.

Tomuto procesu říká vzorování. Polotovar se vychladí, zařízne, zabrousí, a pak už zkušený výtvarník pozná, jestli je jeho cesta správná, nebo se vydat jindy. S tím, co vyrobil letos, je spokojený. „Proto jsem také tuto trofej předal, že?“ usmívá se.

Zdlouhavá je podle jeho slov i příprava podstavce a také zabrušování spodní plochy skla tak, aby byla dokonale rovná a na podstavec se dala přilepit. Používá speciální lepidlo na sklo, které se vytvrzuje UV zářením.

Speciálně si váží toho, že první trofej pro Grand Prix připravil před dvěma lety, kdy současný Masarykův okruh v roce 2017 slavil 30. výročí svého otevření. „To se hezky sešlo,“ říká.

Respekt je oboustranný. V kancelářích na okruhu jsou Strnadelovy trofeje vystavené na okrasu. Není vyloučeno, že jednoho dne se stanou ozdobou některé z charitativních akcí, kde by mohly být vydraženy ve prospěch dobré věci. „Zatím jsem tak neučinili, ale mimochodem je to velmi dobrý nápad,“ podotkl mluvčí Boháč.

Do doby, než se tak stane, se budou smět s poháry z Valašského Meziříčí polaskat jen ti skutečně nejlepší na světě. Strnadel se mezitím těší, až zase sám nasedne na motorku.

„Jsem aktivní fanda, jenom momentálně pasivní,“ pousměje se. „Teď jsem se zabavoval stavbou domu, motorka šla z garáže pryč. Ale je to otázka času, něco se pořídí. Pořád jsem motorkář,“ řekne hrdě.

Doprava na Masarykův okruh

MHD:

Od pátku do neděle pojedou mimořádné bezplatné autobusové linky 400 z Mendlova náměstí v intervalech od 2 do 30 minut podle poptávky. Z kempu a nově i z parkovišť v Žebětíně pojede k automotodromu okružní linka X. Také ta je zdarma a jezdí v měnících se intervalech od 5 do 30 minut.

Vlastním autem:

Pro příjezd do areálu Masarykova okruhu využije většina řidičů dálnici D1, a to přes sjezdy Ostrovačice a Kývalka. Oproti loňsku by však mohla být situace o něco jednodušší, protože už v tomto úseku neprobíhá rekonstrukce dálnice. Ta se přesunula k Brnu mezi sjezdy 190 a 194, takže i tak se dají očekávat kolony. Silničáři totiž podobně jako loni sice omezí běžnou údržbu na dálnici, dlouhodobé uzavírky ovšem platí.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...