VIDEO: V Brně poznávají novou medvědici. Je hravá, nevrlá a podvodnice

  • 2
V brněnské zoo mají novou chloubu. Z Francie sem dorazila sedmiletá medvědice kamčatská Irina, která doplní další samici Kamčatku. Vzhledem k tomu, že jde o samotářská zvířata, ovšem zatím zůstanou oddělena plotem.

Irina do Brna dorazila v pátek, nový výběh v expozici Beringie si však prohlédla teprve v pondělí. Mezitím pobývala v zázemí, kde se s ní seznamovali její noví chovatelé.

„Od kolegů z Francie máme o Irině několik informací. Je hravá, zvědavá a prý dokáže být tak trochu podvodnice. A neměli bychom se divit, když bude občas nevrlá. Po přelínání bývá dost světlá, podle předchozích chovatelů až do blond,“ přibližuje kurátorka chovu savců brněnské zoo Šárka Mikátová.

Se svou novou souputnicí Kamčatkou se zatím přistěhovalkyně nepotká. „Medvědi jsou primárně samotářská zvířata, seznamování je tedy choulostivá záležitost. Proto jsme dočasně výběh předělili a o dalším postupu budeme diskutovat v příštích měsících,“ nastínila mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Kamčatka odchycená ve volné přírodě žije v Brně od roku 2010, kdy dorazila z Ruska spolu s partnerem Jelizarem. Odchovala tři medvíďata, která nyní žijí v evropských zoo. Jelizar byl předloni kvůli problémům se zuby a degenerativním změnám na kloubech utracen, od té doby za něj v Brně hledali náhradu.

„Kamčatští medvědi vždy patřili k nejatraktivnějším zvířatům naší zahrady. Intenzivně jsme jednali a stále jednáme o možnostech rozšíření počtu expozičních zvířat. Nejen kvůli koronavirové pandemii se nám to podařilo až letos. O dalších zvířatech stále jednáme napříč zoologickými zahradami,“ informuje ředitel zoo Martin Hovorka.