Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Narozeniny u muziky i starost, zda se každý najedl. Morava vzpomíná na knížete

  17:39
Rod Schwarzenbergů je historicky spjatý hlavně s jižními Čechami, nicméně dlouholetému politikovi Karlu Schwarzenbergovi, který v sobotu ve věku 85 let zemřel, se velkou inspirací stala také jižní Morava. Rád se vracel především na Horňácko, tedy část Slovácka v okolí Velké nad Veličkou.

Ostatně byl to právě charismatický kníže, kdo stál u vzniku pražské folklorní akce Dozvuky horňáckých slavností, které se konají na Kampě pravidelně od roku 2009.

„Na Horňácko jezdil už Karlův strýc František, odbojář, jenž za války vysvětloval moravským fašistům, aby neblbli a neusilovali o připojení Moravského Slovácka k fašistickému Slovenskému štátu,“ popisuje dlouholetý rodinný přítel a brněnský divadelní režisér Břetislav Rychlík, který se s exministrem zahraničí znal dlouhých 34 let.

„Byla to skutečně vlastenecká rodina,“ poznamenává s tím, že František tenkrát ze Slovácka přivezl synovcům horňácké košile. „A Karel pak po listopadu 1989 chtěl region poznat, tak sem začal jezdit a stále se vracel,“ popisuje Rychlík, na jehož chalupě v Javorníku na Hodonínsku Schwarzenberg při návštěvách přespával.

„Měl ten region opravdu moc rád, Horňácká muzika Petra Mičky musela pravidelně hrát na jeho narozeninách,“ líčí Rychlík. Nejinak tomu bylo i na loňské oslavě – na té poslední.

Karel Schwarzenberg pravidelně jezdil na chalupu režiséra Břetislava Rychlíka (vpravo) v Javorníku na Hodonínsku.

Větší ohlas na jižní Moravě měly Schwarzenbergovy pětasedmdesátiny. Oslava v prosinci 2012 se totiž odehrála v Brně a navíc se prolínala s legendární prezidentskou kampaní. Parta kolem Rychlíka pronajala tramvaj, která nesla symbolické číslo 75.

„Lidé nastupovali, vystupovali, viděli, že Karel je laskavý, normální člověk z masa a kostí, se kterým lze otevřeně mluvit o všem,“ přibližuje Rychlík, jenž o Schwarzenbergovi natočil i dokumentární snímek.

VIDEO: Kníže slavil narozeniny v šalině, jezdil s ní po Brně a zpíval

Tenkrát se zakladatel TOP 09 pohyboval v průzkumech kolem pátého místa a brněnská akce jej prý velmi nakopla. „Nevím, jak je to možné, ale nejhezčí holky jsou vždycky z Brna,“ odpovídal tehdejší prezidentský kandidát s humorem sobě vlastním na otázku, proč si k oslavě vybral zrovna jihomoravské město.

Nechoval se jako rozmazlená celebrita

Jen v dobrém na knížete vzpomíná i politoložka Anna Shavit, která tenkrát působila v Brně a vymýšlela strategii jeho kampaně. „Nechoval se jako rozmazlená celebrita. Když jsme třeba byli na nějakém výjezdu, ptal se nás, jestli jsme se všichni najedli,“ přidává svůj zážitek.

Kondolenční kniha v divadle

Od úterý 14. listopadu až do konce měsíce mohou lidé v brněnském Divadle Husa na provázku přispívat do kondolenční knihy k úmrtí Karla Schwarzenberga. Přístup k ní bude každý všední den od 10 do 20 hodin. „Jsme přesvědčeni, že vzpomínka na tohoto velkorysého Středoevropana si svůj prostor zaslouží i v Brně a zvláště pak na Provázku, kde byl Karel Schwarzenberg vždy vítaným hostem“, uvedl umělecký šéf divadla na brněnském Zelném trhu Martin Sládeček.

V boji o Pražský hrad mu tehdy vyjádřily podporu desítky folkloristů podpisem prohlášení „Kroj je pro Moravana jeho šlechtický erb! Když volíme Karla Schwarzenberga, je to, jako bychom volili sami sebe.“ Mezi nimi byl i známý zpěvák lidových písní Jožka Černý. „Zažil jsem éru komunismu, kdy se všechno likvidovalo. Šlechtice jsem měl strašně rád. Kdyby nebyli, co by z té naší země bylo,“ vzpomíná, proč knížete tehdy podpořil.

Ostatně i Schwarzenbergova manželka Therese si nese titul „hraběnka z Hardeggu“, tedy hradu na rakousko-moravském pomezí.

„Byl to velký vlastenec, který měl na mysli blaho národa, nikoliv svůj osobní prospěch. To mnozí nechápali, ale on sám jako velký člověk nad to byl povznesen,“ doplňuje Černého další signatář, primáš souboru Hradišťan Jiří Pavlica.

Morálka, čestnost, oddanost

Ani to však na prezidentské křeslo nestačilo. Sympatie v podobně voličských hlasů získal drtivě jen v Brně, zbytek jižní Moravy připadl soupeři. „Spousta lidí říkala, ať se nevrací k Benešovým dekretům, varovali ho, že to Miloš Zeman zneužije, ale on si trval na svém a považoval za důležité to okomentovat,“ poukazuje dlouholetý jihomoravský politik Jan Vitula na zásadní okamžik.

Schwarzenberg byl vždy pro Západ. Zeman mu ublížil, říká Špaček

Právě osobnost a charakter Karla Schwarzenberga vedla Vitulu k tomu, že s ním od začátku budoval novou politickou značku TOP 09. Nikdy sice nebyli blízcí přátelé, jeho názory však starosta Židlochovic vždy respektoval, i když s nimi třeba nesouhlasil.

„Pán Bůh nás stvořil se dvěma ušima a jednou hubou, abychom méně mluvili a více poslouchali, a proto jsem tady,“ zněla první slova Schwarzenberga, když v roce 2010 přijel za svými příznivci do Brna. V růžovém tričku s nápisem „Milujeme Karla, holky“ jej tehdy vítala i současná brněnská zastupitelka za TOP 09 Anna Putnová.

Schwarzenbergové přišli o majetek kvůli lidské závisti, říká historik

Podle Vituly to ani ve straně nefungovalo tak, že co si myslel Karel Schwarzenberg, znamenalo směr, jímž se bezpodmínečně muselo jít. „Navzdory většině hlasoval proti mému vyloučení,“ připomíná svůj nedobrovolný odchod ze strany, kvůli němuž se s „topkou“ dokonce neúspěšně soudil.

Podobně jako u Vituly hrál Karel Schwarzenberg velkou roli rovněž u brněnského sokola a historika Michala Doležela, když před dvěma roky vstupoval do TOP 09. „Ztělesňoval hodnoty jako morálka, čestnost, oddanost,“ prohlašuje krajský zastupitel, jenž knížete i s dalšími sokoly podporoval už ve zmíněných neúspěšných prezidentských volbách před deseti lety.

Zemřel Karel Schwarzenberg. Politik z šlechtického rodu, který nenudil

„Vždy pro mě bude člověkem, který nesl odkaz oddanosti, nebo přesněji služby státu. To je výjimečná věc nejen u politiků, ale i u spousty dalších lidí s jakoukoliv profesí,“ uzavírá Doležel, jenž se s čestným předsedou strany osobně stihl vidět třikrát.

Vzpomínka Petra Oslzlého

Karel Schwarzenberg byl pro mne vzácným přítelem. Poprvé jsem se s ním seznámil v pohnutých dnech sametové revoluce - nezapomenutelné!

Posléze jsem měl tu čest i radost bydlet vedle něho dva roky na prvním nádvoří Pražského hradu, kdy byl Havlovým kancléřem a já asistentem-poradcem. Měl jsem tak možnost z blízka zažívat jeho mimořádnou citlivost.

Na jedné straně schopnost chápat lidské jednání, i když je projevem slabosti a selhání, na druhé straně naprosto přesné etické zakotvení ve vyslovovaných názorech a navrhovaných řešeních.

Zůstali jsme přáteli a v roce 2013 jsem podporoval jeho kandidaturu na prezidenta. Jsem přesvědčen, že kdyby byl zvolen, byla by česká politika mnohem etičtější a kultivovanější, než jaká pak byla.

Bude mi chybět stejně jako bude chybět celé naší společnosti.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...