Pátek 23. října 2020, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. října 2020 Teodor, Theodor

Školy soutěžily o titul nejlepšího oběda. Zvítězilo houbové rizoto

  9:55
Kuchaři z deseti nejlepších školních jídelen v Česku ve čtvrtek v Brně soutěžili o titul nejlepšího školního oběda. Nad kapustovými karbanátky nebo cizrnovými kuličkami zvítězilo houbové rizoto.

Vítězné menu připravil vrchlabský F - Gastro catering, zařízení školního stravování. „Byly v něm jednoduché a nenáročné suroviny, vše v něm zapadlo do sebe,“ zdůvodnil si vítězství tamější kuchař Petr Fiedler.

Fotogalerie

Hlavní jídlo tříchodového menu pochválil i porotce šéfkuchař Petr Stádník. V soutěži, kterou už sedmým rokem organizuje Společnost pro výživu, ocenil také servis obědů.

„Pokrmy by mohly být použitelné i v restauraci, ale musely by se provést jinak. Design jídla na talíři by v restauracích neuspěl. Je to jiná kategorie vaření,“ řekl porotce, kterému zachutnal také vločkový dezert s dýňovým krémem a zahradním ovocem či jablkovník.

Z hlavních jídel kromě vítězného rizota pochválil i hlavní chod z brněnské jídelny, která se probojovala mezi deset finalistů.

Děti jsou zvyklé na dochucovadla z fast foodů

„Vařily jsme zeleninovou polévku s pohankovým kapáním, špagety se špenátovým pestem, cizrnou a ořechy. Jako dezert pak tvarohový dezert s bulgurem a banánem,“ popsala soutěžní menu ředitelka školní jídelny v Horní ulici Marta Mandincová.

Pokrmy, které připravují dětem, chtějí mít hlavně zdravé. „Máme dokonce certifikát Zdravá školní jídelna. Děti už se naučily jíst taková jídla. Vaříme i klasiku, ale snažíme se nabízet alternativu,“ sdělila Mandincová.

Pokrmy hrály na talíři všemi barvami a kuchaři se snažili vyhrát si i s podáním. V běžném provozu přesto některé děti nad zdravou stravou ohrnují nos.

„Problém bych viděl spíše u rodičů, kteří podléhají fast foodům. Děti doma nejedí ryby, zeleninu a luštěniny. Jsou pak zvyklé na všechna dochucovadla a přeslazenou, přesolenou chuť,“ míní Stádník.

O 101 procent lepší oběd, chválila školačka

V porotě vedle odborníků na výživu a kuchařů usedli i běžní strávníci školních jídelen - žáci základních škol. „Tato jídla jsou o sto jedna procent lepší, v naší jídelně tak rozhodně nevaří ani neservírují tímto způsobem,“ popsala zážitek žákyně deváté třídy Základní školy Pavlovská Klára Buťová, která v porotě usedla vedle spolužačky Jiřiny Jirků.

Ta byla z obědů také nadšená. „Ani bych nevěřila, že toto se normálně podává někde ve školních jídelnách. Působí to spíš jako pokrmy z restaurace. Všechna jídla byla zajímavě chuťově vyřešená. Osobně bych ale preferovala více soli, protože polévky chutnaly často jen jako voda se zeleninou,“ popsala Jirků.

Kuchař vítězné jídelny problém s tím, že by děti zdravé obědy vracely, rozhodně nemá. Každý den připravují tři jídla.

„Jedno jídlo je vždy zdravější, děti tak mají možnost si vybrat. Podobná jídla, jako jsme uvařili dnes, připravujeme dětem běžně. Dětem i zdravější verze chutnají. Vybírají si hodně ryby nebo zeleninové saláty,“ uvedl Petr Fiedler.

Ve vítězném menu bylo kromě rizota a polévky z farmářského trhu z čerstvé zeleniny i netradiční bezlepkové čokoládové brownies s fazolí.

Soutěžící měli za úkol uvařit bezmasé jídlo

Úkolem letošního ročníku soutěže bylo uvařit bezmasé jídlo. Kuchaři však museli dávat pozor na to, aby mělo potřebné živiny.

„Dvanáctiletý školák má jiné potřeby pro svůj organismus než dospělý, potřebuje dvakrát větší množství esenciální aminokyseliny. Tyto látky tělo nezíská jinak než z potravy, proto potřebuje mít v pokrmu kvalitní bílkovinu. Výživově jídla nestrádala, kuchaři bílkovinu pokrmům nejčastěji doplňovali mléčnými výrobky. Pokud je strava vyvážená, a nemusí být nutně vegetariánská, tak je to vždycky v pohodě,“ uvedl lékař z pražské Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal, který je také předsedou Společnosti pro výživu a usedl mezi ostatní hodnotitele obědů.

Rozebíraným problémem byla také univerzální hnědá omáčka, takzvané UHO, proti kterému se soutěžící snažili svým vařením bojovat.

„UHO, tedy zahuštěná voda s cibulí, se snad dnes v jídelnách už nenachází,“ podotkl Stádník. Rozmanitost školních jídelníčků přesto není vždy úplně pestrá.

„Je to zřejmě způsobené i motivací, kuchaři ve školních jídelnách berou okolo dvanácti tisíc,“ uvedl Stádník.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak se hraje „cinklý zápas“ s Vyšehradem. Zažili to i fotbalisté Líšně

Paradoxně to nebyl ten typ zápasu, po kterém by v sobě sportovec nesl křivdu několik dalších dní, protože by si byl...

Vzdělávat specialisty na fastfood? Prokristapána, diví se Pohlreich

Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kritizuje plán školy z Blanska, která chce dát hrstce vyvolených učňů šanci vyjít ze...

Voda po deštích vytvořila v Moravském krasu jezero, ze skály se stal ostrov

Voda po vydatných deštích dělá starosti také správcům Moravského krasu na Blanensku. Konkrétně v místech, kde se...

Berbrův pád je až ubohý, říká o korupční kauze mocného šíbra bývalý rozhodčí

Premium Jako jeden z mála dokázal uspět ve sporu s Romanem Berbrem. Bývalý rozhodčí Antonín Kordula, po kterém bývalý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihokorejské rychlotesty si v Brně pochvalují, teď jsou ve hře pro celou zemi

Premium Už dlouhá léta brněnská neziskovka Podané ruce spokojeně odebírá pro své klienty, kterým pomáhá v boji s drogami a...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Po Německém domu zbyly rozsáhlé sklepy. Od války se o nich nevědělo

Před 75 lety zmizel z centra Brna při účtování s nacisty Německý dům. Díky průzkumu teď odborníci objevili zachovalé...

Zvažovanou polní nemocnici v Brně by vedl tým, který pomáhal po zemětřesení

Kromě pražských Letňan se na zvýšenou potřebu lůžek pro pacienty s covidem chystají i v Brně. Tam připravují plán pro...

Ke stavbě superúřadu se kloní i nové vedení Brna, musí si na ni půjčit

Téměř všechny úředníky pod jednu střechu chce přestěhovat vedení Brna. Přihlásilo se tak k plánu na superúřad, s nímž...

Dobrovolníci zachraňovali hrozny před zkázou, vína se však kupí ve skladu

Vinice Sonberku na jižní Moravě v úterý obsadily desítky dobrovolníků. Na poslední chvíli zachraňovali hrozny Pálavy, k...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...