Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

Školy soutěžily o titul nejlepšího oběda. Zvítězilo houbové rizoto

  9:55
Kuchaři z deseti nejlepších školních jídelen v Česku ve čtvrtek v Brně soutěžili o titul nejlepšího školního oběda. Nad kapustovými karbanátky nebo cizrnovými kuličkami zvítězilo houbové rizoto.

Vítězné menu připravil vrchlabský F - Gastro catering, zařízení školního stravování. „Byly v něm jednoduché a nenáročné suroviny, vše v něm zapadlo do sebe,“ zdůvodnil si vítězství tamější kuchař Petr Fiedler.

Fotogalerie

Hlavní jídlo tříchodového menu pochválil i porotce šéfkuchař Petr Stádník. V soutěži, kterou už sedmým rokem organizuje Společnost pro výživu, ocenil také servis obědů.

„Pokrmy by mohly být použitelné i v restauraci, ale musely by se provést jinak. Design jídla na talíři by v restauracích neuspěl. Je to jiná kategorie vaření,“ řekl porotce, kterému zachutnal také vločkový dezert s dýňovým krémem a zahradním ovocem či jablkovník.

Z hlavních jídel kromě vítězného rizota pochválil i hlavní chod z brněnské jídelny, která se probojovala mezi deset finalistů.

Děti jsou zvyklé na dochucovadla z fast foodů

„Vařily jsme zeleninovou polévku s pohankovým kapáním, špagety se špenátovým pestem, cizrnou a ořechy. Jako dezert pak tvarohový dezert s bulgurem a banánem,“ popsala soutěžní menu ředitelka školní jídelny v Horní ulici Marta Mandincová.

Pokrmy, které připravují dětem, chtějí mít hlavně zdravé. „Máme dokonce certifikát Zdravá školní jídelna. Děti už se naučily jíst taková jídla. Vaříme i klasiku, ale snažíme se nabízet alternativu,“ sdělila Mandincová.

Pokrmy hrály na talíři všemi barvami a kuchaři se snažili vyhrát si i s podáním. V běžném provozu přesto některé děti nad zdravou stravou ohrnují nos.

„Problém bych viděl spíše u rodičů, kteří podléhají fast foodům. Děti doma nejedí ryby, zeleninu a luštěniny. Jsou pak zvyklé na všechna dochucovadla a přeslazenou, přesolenou chuť,“ míní Stádník.

O 101 procent lepší oběd, chválila školačka

V porotě vedle odborníků na výživu a kuchařů usedli i běžní strávníci školních jídelen - žáci základních škol. „Tato jídla jsou o sto jedna procent lepší, v naší jídelně tak rozhodně nevaří ani neservírují tímto způsobem,“ popsala zážitek žákyně deváté třídy Základní školy Pavlovská Klára Buťová, která v porotě usedla vedle spolužačky Jiřiny Jirků.

Ta byla z obědů také nadšená. „Ani bych nevěřila, že toto se normálně podává někde ve školních jídelnách. Působí to spíš jako pokrmy z restaurace. Všechna jídla byla zajímavě chuťově vyřešená. Osobně bych ale preferovala více soli, protože polévky chutnaly často jen jako voda se zeleninou,“ popsala Jirků.

Kuchař vítězné jídelny problém s tím, že by děti zdravé obědy vracely, rozhodně nemá. Každý den připravují tři jídla.

„Jedno jídlo je vždy zdravější, děti tak mají možnost si vybrat. Podobná jídla, jako jsme uvařili dnes, připravujeme dětem běžně. Dětem i zdravější verze chutnají. Vybírají si hodně ryby nebo zeleninové saláty,“ uvedl Petr Fiedler.

Ve vítězném menu bylo kromě rizota a polévky z farmářského trhu z čerstvé zeleniny i netradiční bezlepkové čokoládové brownies s fazolí.

Soutěžící měli za úkol uvařit bezmasé jídlo

Úkolem letošního ročníku soutěže bylo uvařit bezmasé jídlo. Kuchaři však museli dávat pozor na to, aby mělo potřebné živiny.

„Dvanáctiletý školák má jiné potřeby pro svůj organismus než dospělý, potřebuje dvakrát větší množství esenciální aminokyseliny. Tyto látky tělo nezíská jinak než z potravy, proto potřebuje mít v pokrmu kvalitní bílkovinu. Výživově jídla nestrádala, kuchaři bílkovinu pokrmům nejčastěji doplňovali mléčnými výrobky. Pokud je strava vyvážená, a nemusí být nutně vegetariánská, tak je to vždycky v pohodě,“ uvedl lékař z pražské Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal, který je také předsedou Společnosti pro výživu a usedl mezi ostatní hodnotitele obědů.

Rozebíraným problémem byla také univerzální hnědá omáčka, takzvané UHO, proti kterému se soutěžící snažili svým vařením bojovat.

„UHO, tedy zahuštěná voda s cibulí, se snad dnes v jídelnách už nenachází,“ podotkl Stádník. Rozmanitost školních jídelníčků přesto není vždy úplně pestrá.

„Je to zřejmě způsobené i motivací, kuchaři ve školních jídelnách berou okolo dvanácti tisíc,“ uvedl Stádník.

Autor:
  • Nejčtenější

Rath uznal chyby. Bude léčit lidi, a shánět peníze na peněžitý trest

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil věznici v Brně, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za...

Hra o nové nádraží v Brně. Trumfy drží Křetínský, který koupil Zvonařku

Třetí nejbohatší Čech získal klíčové pozemky u chystaného vlakového nádraží. Brno, které se o jejich zisk snažilo roky,...

Brněnský tramvajový tunel ve skále je dostavěn, za rok bude v provozu

Dělníci už mají za sebou hrubou stavbu tramvajového tunelu na Žabovřeské ulici v Brně. V příštích měsících je čekají...

Fialův kabinet slíbil jižní Moravě více peněz, teď ze slov couvá

Už roky představitelé jižní Moravy upozorňují, že právě jejich region dostává v přepočtu na obyvatele nejmenší podíl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Klenot v rukavicích. Chtěla do armády, je neporažená v MMA: Nepiju a miluju řád

Premium V patnácti chtěla do armády mezi výsadkáře. V posilovnách se předháněla s chlapy, kdo na bench zvedne víc. Klidně přes...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Při požáru bytu na Blanensku se muž nadýchal zplodin a zemřel

V sobotu před polednem vyjížděli hasiči a policisté k požáru bytu do městysu Jedovnice na Blanensku. Při jejich...

Na trauma z covidu pomůže virtuální realita. Vyvolá nemocniční depresi

Premium Když se řekne virtuální realita, většině lidí se vybaví zábavní průmysl a hry, které uživatele přenesou, kam si jen...

Jihomoravské nemocnice obnoví za miliardu přístroje vytížené covidem

Rekordní investice chystají v letošním roce jihomoravské nemocnice. Za více než miliardu korun budou nakupovat...

Nezakazujme plasty, raději se je naučme správně používat, říká expert

Premium V některých případech se bez plastů neobejdeme. Odpad z nich, který znečišťuje i moře, vyřeší až chemická recyklace,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...