Původně „jen“ našly v březnu letošního roku dočasný azyl před válečným běsněním v prostorech zdejšího Grandhotelu Sluchátko. Když si nedlouho po svém příjezdu začaly spontánně vařit národní jídla a navzájem je ochutnávat, bylo jasné, že se tady zanedlouho rozjede improvizovaný koncept ukrajinské restaurace Buď Laska. A brzy se stala vyhledávaným gastronomickým cílem.
„Dámy se v kuchyni vypracovaly v takřka profesionální kuchařky. Musely se naučit různým zásadám opravdového gastronomického provozu, přitom konvektomat nebo ohřevnou vanu viděly poprvé v životě. Zároveň si vytvořily vlastní pracovní systém, díky kterému jsme většinou byli schopni i v plně obsazené restauraci podávat jídlo do deseti minut od objednání. Zvládnout všechny aspekty chodu kuchyně byla fuška,“ vyzdvihuje vůli ukrajinských kolegyň provozní hotelu a restaurace Tom Miška.
Ukrajinské ženy v kempu vzaly osud do vlastních rukou. Uživí se samy |
I přes mírnou fluktuaci ubytovaných uprchlíků se podařilo provoz restaurace udržet až do pozdního podzimu. Vzhledem k tomu, že s koncem léta se turistický ruch ve Vranově smrskne na víkendy, stalo se to stejné i s otevírací dobou restaurace.
„Nyní u nás bydlí 51 osob, asi třicítka je těch, které přicestovaly v březnu. Důvodem většiny návratů na Ukrajinu byly buď smutné rodinné události, nebo manželovo přání,“ dodává Miška s tím, že většina utečenců by se ráda vrátila domů, ale často nemají kam. Domov jim prostě zmizel.
Po uzavření restaurace si ukrajinské ženy našly jinou práci. Některé dojíždějí z Vranova do Znojma, jiné pracují z hotelu online – ať už jde o překladatelskou činnost pro Masarykův onkologický ústav v Brně, nebo tvorbu technologických výkresů.
Ukrajinská restaurace může v Grandhotelu Sluchátko fungovat i v roce 2023, je to ale zcela závislé na budoucím vývoji válečného konfliktu a s tím souvisejících okolnostech.
„Částečně bych si přál, abychom si mohli tu letošní jízdu zopakovat. Mnohem radostnější by ale bylo, kdyby se ženy a děti mohly vrátit a konečně zase normálně žít,“ říká Tom Miška, jenž projekt ukrajinské restaurace Buď Laska označuje za neopakovatelnou profesní i lidskou zkušenost. Hotel provozuje brněnská gastronomická skupina Lidi z Baru, jež v Brně vlastní například vyhlášený Bar, který neexistuje.