Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina se postaví na nohy, ale zabitým to život nevrátí, říká šéf charity

  6:12
Na Ukrajinu jezdí Evžen Adámek téměř dvě dekády, a to nejen pracovně, ale i ve svém volnu. Jím vedená Oblastní charita Znojmo nedávno dostala za humanitární pomoc Ruskem napadené zemi Cenu evropského občana od Evropského parlamentu. Organizace ovšem na Ukrajině pracovala dávno před Putinovou invazí.

Evžen Adámek je ředitelem Oblastní charity Znojmo, která získala cenu od Evropského parlamentu za záchranu Ukrajinců před hrůzami války i materiální pomoc těm, kteří v zemi zůstali. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Tamní válka je ostatně pro Adámka velmi osobní, život v ní při obraně vlasti nedávno položil jeho nejlepší ukrajinský kamarád.

„Byl to otec dvou dětí. I když se Ukrajina znovu postaví na nohy, těmto lidem se už život nevrátí. Je to hodně smutné a tak zbytečné,“ stýská si ředitel charity.

Nejspíš každý má v živé paměti, za jakých okolností se dozvěděl, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Co jste v tu chvíli prožíval vy?
Dozvěděl jsem se to ráno z televize. Přestože se už k něčemu takovému schylovalo a bylo to velmi pravděpodobné, nechtěl jsem věřit, že to je pravda, že se to skutečně stalo. Opravdu jsem brečel…

Na Ukrajinu jezdíte dvě desetiletí a situaci jste měl z první ruky. Obával jste se, že se něco takového může stát?
Od doby, kdy Putin napadl Ukrajinu na Donbase a anektoval Krym, jsme jezdili pomáhat i na východ Ukrajiny a viděli zničené domy a továrny, ale stále to bylo tak daleko. Vždyť na východ se jede s přespáním dva dny. Pořád se tam bojovalo, každou chvíli padl mladý ukrajinský voják či dobrovolník, přesto se zdála válka, jakou rozpoutal Putin v únoru, neskutečná. Jiné už to bylo, když se ruská vojska formovala na hranici s Ukrajinou. Přesto jsem tomu stále nechtěl věřit.

A souhlasil byste s těmi, co říkají, že válka na Ukrajině trvá vlastně už od roku 2014, po anexi Krymu, jen jsme to nechtěli vidět?
Určitě souhlasil, viděl jsem to a zažil na východě Ukrajiny na vlastní oči. Ve Lvově, kde se nachází obrovský Lyčakovský hřbitov, už za těch osm let agrese nebylo místo pro další padlé vojáky. Začali je pohřbívat vedle na louce.

Jak vypadala pomoc po vypuknutí války, za kterou byla znojemská Charita oceněna?
Když na konci února vypukla ruská agrese, nejdříve jsme zřídili ve Znojmě ve Dvořákově ulici za podpory města humanitární sklad, kde dodnes uprchlíkům vydáváme oblečení, potraviny, drogerii a hlavně poskytujeme poradenství a podporu. Díky tomu, že máme na Ukrajině stálé partnery, jsme začátkem března vypravili první tři dodávky s humanitární a finanční pomocí. U Zoločivu jsme zásilku přeložili do nákladního auta, které pomoc dopravilo na východ Ukrajiny. Tam se zase další partner postaral, aby se dostala k těm nejpotřebnějším.

Evžen Adámek (62)

Vyrůstal v rodině křesťanského a disidentského aktivisty, komunistický režim mu proto záměrně ničil život.

Pracoval jako automechanik, mnohokrát jej vyslýchala StB, dostal podmíněný trest devět měsíců vězení za rozmnožování textu o napjaté situaci v Polsku. Se samizdatovou činností však nikdy nepřestal, podporoval nespravedlivě stíhané a vězněné, šířil křesťanství.

Po revoluci pracoval pro Biskupství brněnské, v roce 1993 se stal ředitelem Oblastní charity Znojmo a je jím dodnes.

Mezitím vaše Charita také převezla řadu lidí do bezpečí do Znojma. Jak se to podařilo?
Díky našim kontaktům jsme vyhledali ve Lvově přesídlence z východu, kteří chtěli jet k nám. Při první cestě to byly tři rodiny s dětmi s postižením. Další cesty byly podobné, zatím jsme jich zorganizovali sedm. Z východu Ukrajiny jsme tak přivezli přes sto osob, převážně maminky s dětmi. Naším cílem bylo pomoct hlavně lidem, kteří trpí ruskou agresí na východě už víc než osm let. Stále museli někam utíkat.

Jak se uprchlíci před válkou mají nyní? Povedlo se jim najít práci a bydlení, umístit děti do školek a škol?
Máme u nás zaměstnanou paní překladatelku z Ukrajiny, která umí velmi dobře česky, a ta jim všem velmi intenzivně stále pomáhá. A díky ní vlastně víme, co potřebují, jak se jim daří sehnat práci a dětem zajistit školní výuku. Myslím, že materiálně se jim vede poměrně dobře, ale velmi smutní po domově, což je pochopitelné, zvlášť pokud jejich manžel či tatínek je tak daleko a třeba ještě k tomu bojuje na frontě.

Vozíte pomoc i na západní Ukrajinu. Jaká je nyní situace tam?
Na první pohled to vypadá, že se nic neděje, ale pak začnou houkat sirény, což se děje denně, někdy i několikrát. Když mluvíte s lidmi, jsou už unavení. Není možné normálně pracovat, věnovat se tomu, co je za standardních okolností běžné. Stále jsou vytrháváni ze svých činností a musí utíkat do úkrytů nebo sklepů. Pak se člověk nediví, že mnozí už rezignují a na sirény nereagují. Jenže to je nebezpečné.

Daří se pomoc od lidí z České republiky vždy cíleně doručit tam, kde je potřeba?
Na západní Ukrajině máme celkem pět partnerů, se kterými to jde, pokud dodržujete základní bezpečnostní opatření. To znamená schovat se, když houkají sirény, a neporušovat zákaz nočního vycházení. Naši partneři už velmi dobře vědí, co je potřebné v dané chvíli dělat, a tak na ně spoléháme. Nedovedu si představit, že bychom se na území pohybovali bez předchozích znalostí poměrů a bez kontaktů.

Poznali jsme, že houževnatost a semknutost Ukrajinců je obdivuhodná. Je i tohle důvod, proč v zemi máte přátele a jezdíte tam také na dovolenou?
Je to tak. Kromě toho, že pomáháme nyní v době války, pomáhali jsme už dříve formou pomoci při léčení nebo operacích dětí z chudých rodin. Na Ukrajině neexistuje zdravotní pojištění, a pokud nemáte finanční rezervu a dítě vážně onemocní, je to velký problém. Lidé třeba prodají svůj majetek, ale jejich sousedé, farnost a rodina jsou velmi solidární a dokážou tak mezi sebou vybrat vysoké finanční částky. Když to nestačí, místní Charita jim pomůže z našich peněz. Mnohdy máme možnost takovou rodinu navštívit a je velmi dojemné, když nám pak ukazují zdravé dítě. Mám Ukrajinu a její obyvatele rád a s nadšením tam jezdím. Je tam plno krásných míst.

Válka jednou skončí. Jaká bude Ukrajina po ní?
Ještě semknutější. Obnova bude velmi, opravdu velmi náročná. Musí pomoct celý svět, aby se opět zvedla a lidé mohli žít běžný život. Pro mnohé to bude velmi těžké. Padlo tam mnoho civilistů a mnoho mladých chlapců. Nedávno jsem se dověděl, že svůj život položil můj nejlepší ukrajinský kamarád, který šel bránit dobrovolně svou vlast, přestože nemusel. Pak se vás to dotýká ještě víc osobně. Byl to otec dvou dětí. I když se Ukrajina znovu postaví na nohy, těmto lidem se už život nevrátí. Je to hodně smutné a tak zbytečné. Přesto všechno jsou Ukrajinci velmi houževnatí, mají velmi dobrý příklad ve svém prezidentovi. Oni se z toho posbírají. Jsem přesvědčený o tom, že jeden z důvodu války byl i ten, že Putin nechtěl, aby Rusové viděli, jak se Ukrajinci vzmáhají a že se mají líp než oni. Sláva Ukrajině!

Pomoc Ukrajině

Do humanitárního centra v Dvořákově ulici ve Znojmě lidé stále mohou nosit trvanlivé potraviny a oblečení. Ale protože Charita vše nakupuje ve velkoskladu s výraznou slevou, ideální je finanční pomoc na účet 107-4585900247/0100, jako variabilní symbol uveďte 712.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

OBRAZEM: Na D1 u Brna se pracuje i v noci, práce skončí o dva měsíce dřív

25. dubna 2024  12:22

Na rozšíření dálnice D1 na šest pruhů se v nejvytíženějším úseku u Brna mezi sjezdy na hlavní tahy...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...