Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spisovatel Nesbo si splnil sen. S Ondrou zdolal skály, pak zhlédl jeho film

  12:03
Platí za jednoho z nejprodávanějších autorů současnosti. Norský spisovatel severských detektivek Jo Nesbo při propagaci své nové knihy Krysí ostrov a další povídky navštívil ve středu kromě Prahy také Brno. Kdo by však čekal, že několik hodin na jižní Moravě stráví v knihkupectvích a na památkách, byl by na velkém omylu.
Trasu o více lezeckých problémech, mezi nimiž je nutné zdolat i snadný kus. To...

Trasu o více lezeckých problémech, mezi nimiž je nutné zdolat i snadný kus. To si Adam Ondra nachystal pro svého hosta Jo Nesboho. Ve skalách Pálavy musel 62letý norský autor bestsellerů ukázat kus sportovního umění, od svého lektora však sklidil samou chválu. | foto: Petr Chodura

Místo polobotek měl na nohách „lezečky“ a ruce měl ušpiněné od magnézia. Spolu s jedním z nejlepších lezců světa Adamem Ondrou zdolával skalní stěny Pálavy. „Byl to můj sen už dlouho. Oficiálně jsem tu, abych představil svoji novou knihu, neoficiálně ale přiznávám, že jsem tu kvůli Adamu Ondrovi,“ řekl pro MF DNES Nesbo.

Autor knih prodaných ve více než 50 milionech výtisků po celém světě se s trochou nadsázky na stará kolena do lezení zamiloval.

„Stalo se mou vášní, byť jsem s ním začal poměrně pozdě, kolem padesátky. Přitom jsem původně trpěl strachem z výšek, možná proto mě to svým způsobem tak fascinovalo,“ prozradil Nesbo ještě před odletem do Česka magazínu Forbes.

Trasu o více lezeckých problémech, mezi nimiž je nutné zdolat i snadný kus. To si Adam Ondra nachystal pro svého hosta Jo Nesboho. Ve skalách Pálavy musel 62letý norský autor bestsellerů ukázat kus sportovního umění, od svého lektora však sklidil samou chválu.

V Česku pak dvaašedesátiletý Nor upřesnil, že s pravidelným tréninkem třikrát až čtyřikrát týdně už zvládl velmi solidní obtížnost 7c a že jeho osobním cílem je někdy zdolat cestu s označením 8a, což už je úroveň na hranici profesionálních lezců.

Znalosti lezení už využil v povídce Přiznání z knihy Žárlivost a jiné povídky a má se objevit i v jeho dalším chystaném díle. „Fascinuje mě, že lezci si dají nějaký cíl, který se zdá neuskutečnitelný, a nakonec ho dosáhnou,“ obdivoval svého průvodce Ondru.

Ten vzal spisovatele do srdce Pálavy. „Cítil jsem se dnes jako Karlík v továrně na čokoládu, možná jako Alenka v říši divů. Nelezli jsme žádné extrémní věci, naopak jsme si to chtěli užít. Poprvé v životě jsem si tak vyzkoušel délku. Lezu už deset let, více etap po sobě jsem ale nikdy nezkusil. Bylo to skvělé,“ rozplýval se Nesbo.

Ondra mu s úsměvem přitakával. „Hezky jsme si zalezli. Zdolali jsme dvoudélkovou trasu na skálu Martinku a snad si to velmi užil,“ komentoval svého parťáka brněnský lezec.

Užij si cestu, ne výsledek

Ondra slavného spisovatele zaujal nekonečnou motivovaností pro lezení, Nesbo se tak zajímal o jeho vztah k tomuto sportu. „Adam byl tak laskavý, že mi věnoval čas a poskytl mi na toto téma dlouhou odpověď, už když jsem ho oslovil poprvé. Od té doby jsme spolu několik let v kontaktu, ale nikdy jsme se osobně nesetkali,“ hlásil Nesbo.

Od zřejmě největšího mistra oboru prý obdržel několik cenných rad. „Mluvili jsme o mentalitě a přístupu k lezení. Bylo to osobní, a tak neprozradím nic detailního. Jen to, že to bylo obrovsky obohacující. Z Adama vyzařuje, jak je soustředěný, jak si užívá řešení problémů, které si vymyslí, a jak ho to naplňuje. Připomnělo mi to, že si mám užívat cestu, ne výsledek. Adam je to schopný předávat ostatním a být jim v tomto vzorem,“ nešetřil Nesbo chválou.

Po odpoledni ve skalách se pak spisovatel s lezcem zúčastnili i předpremiéry filmu „Adam Ondra: Posunout hranice“ v brněnském kině Art. Snímek přibližuje soutěžní i běžný život výjimečného sportovce.

Do Česka však Nesbo přijel i kvůli propagaci již zmiňovaného nejnovějšího knižního počinu, ve kterém čtenářům přináší pět dystopických příběhů ukazujících nedalekou budoucnost, v níž se zhroutila tradiční společnost. „I když to tak nevypadá, povídku Krysí ostrov jsem napsal ještě před pandemií,“ uvedl.

Nápady na novinky ostatně není zvyklý schovávat a nosit v hlavě. „Za výhodu spisovatelské kariéry považuji to, že můžu zůstat ráno v posteli o půl hodiny déle, přemýšlet a nazývat to prací,“ bavil se dotazem na svoji pracovní rutinu.

Posunuté hranice výkonů i soukromí

Film Adam Ondra: Posunout hranice, který dnešním dnem vstupuje do kin po celé zemi, je syrovým pohledem na brněnský fenomén skal a umělých lezeckých stěn, který uhranul celou českou veřejnost sportovních fanoušků. Zdaleka to ale není 80 minut záběrů muže na laně.

„Už jsem viděl nějaké lezecké filmy. Jenže tohle je jiné. To není film o lezení, ale o lezci, páru, volbách a obětech, které spolu musí absolvovat, aby mohli dosáhnout cíle,“ popisoval své bezprostřední dojmy ze snímku speciální host premiéry filmu v Brně, norský spisovatel Jo Nesbo. Že byl odlišný pohled pod pokličku života profesionálního lezce záměrem, potvrzuje i sám Ondra.

„Kdyby to mělo být další lezecké video, ani bych do toho nešel. Já ale od kluků očekával, že to bude výrazně jiné než třeba má videa a YouTube, a proto mi dávalo smysl do toho jít. A to se povedlo. Je to jiné, než jsem navíc očekával sám, ale spokojeně jiné,“ hledal nejlepší opis lezec.

Ten se nakonec pokusil vytvořit Nesbo, „Je to o životě a o tom, kolik proher musíte utržit, abychom nakonec byli úspěšní. Divák vidí, jak je lezení z více než devadesáti procent o tom, že selžete, abyste potom uspěli, a ten film to absolutně vystihuje. Je to úžasné. Absolutní opak hollywoodských trháků s happy endem, tohle je totiž reálné a to mě velmi baví,“ neskrýval autor severských detektivek nadšení.

„Všechny velké příběhy jsou o prohrách. Vždyť i ten největší příběh křesťanství není o vítězství. Symbolem křesťanství není vzkříšený Kristus třetího dne po ukřižování. Je to Kristus na kříži. Tohle je do jisté míry také příběh o Ježíši na kříži,“ dodal Nesbo.

Film nabízí pohled do zákulisí i velmi osobní zpovědi Adama Ondry, ale hlavně jeho manželky Ivy. Rčení, že za každým velkým mužem má člověk hledat silnou ženu, je zde velmi silným motivem a Ondra se mu vůbec nebrání.

„Každý muž hledající dobrodružství musí mít doma velkou podporu a to já jistě mám,“ usmíval se lezec.Ten je na nikdy nepřestávající pozornost a přítomnost kamer zvyklý. Sledovat dokument o sobě bylo však i pro něj něco zvláštního. „Takhle na velkém plátně a s těmi osobními scénami, na to si člověk zvyknout nemůže,“ přiznal Ondra. (jcr)

Autor:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Brnem po čtrnácti letech prošel duhový průvod, ty minulé narušili odpůrci

25. května 2024  18:17

V sobotu odpoledne prošel brněnskými ulicemi duhový průvod oslavující queer komunitu, kterého se...

Svým způsobem jsme svazáky infiltrovali, líčí ochránce přírody vznik Brontosaura

25. května 2024  13:22

Do pomoci přírodě se projektant železničních tratí Josef Ferenc aktivně zapojil už jako...

Klukům fandím, říká Král. Zdařilá sezona mu k MS nepomohla, teď myslí na NHL

25. května 2024  10:25

Sezonu ve finském Lahti měl blanenský rodák Filip Král tak povedenou, že minimálně v pozvánku do...

První koupaliště na jihu Moravy v sobotu zahajují sezonu, většina za týden

24. května 2024  16:19

Počasí tomu sice moc nepřeje, ale už tuto sobotu se otevírají první koupaliště v Jihomoravském...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...