„Letošní ročník je štědrý, věrný našim hodnotám,“ řekl v pondělí Gwendal Poullennec během slavnostního ceremoniálu pořádaného k vydání nejnovějšího gastronomického průvodce. „Více než polovina nových laureátů byla mladší 40 let,“ doplnil. Mezi oceněnými je například pětatřicetiletý Fabien Ferré, který na první pokus získal hned tři michelinské hvězdičky. Jako šéf restaurace La Table du Castellet v jihovýchodní Francii se tak stal nejmladším francouzským tříhvězdičkovým kuchařem.
Na přelomu tisíciletí přitom někteří kritici tvrdili, že popularita francouzské kuchyně je dávno pryč. Poukazovali mimo jiné na žalostný nedostatek inovací. Někteří uváděli, že v Londýně nebo New Yorku jsou dokonce k dostání lepší francouzská jídla než ve Francii.
Spor o čedar. Francouzský kuchař se soudí s Michelinem, přišel o hvězdu |
Kritice v průběhu let čelil i michelinský průvodce. Mnoho odborníků v gastronomii prohlašovalo, že nedokázal jít s dobou a odměňoval spíše tradici než inovaci. Někteří šéfkuchaři v minulosti dokonce „vrátili“ své hvězdy. A například slavný francouzský šéfkuchař Marc Veyrat se v minulosti s Michelinem i soudil.
Rozkvět nových restaurací
V posledních letech se však ve Francii otevírají nové restaurace s odvážnějšími a kreativnějšími šéfkuchaři, z nichž mnozí pracovali v zahraničí. Ti se nebojí experimentovat a přejímat nápady z ciziny, napsal The Guardian. Poullennec upozornil, že první hvězdu získalo více než dalších dvacet restaurací. „Už to není jen o dědictví,“ řekl agentuře AFP. „Francouzská gastronomie již není uvízlá v minulosti.“
Celkově se v průvodci umístilo 639 francouzských restaurací – třicet z nich získalo tři hvězdy, 75 dvě hvězdy a 534 jednu michelinskou hvězdu.