Marc Veyrat je francouzská kulinářská celebrita. Tento devětašedesátiletý šéfkuchař se proslavil hlavně díky tomu, že ve svých jídlech často používá divoce rostoucí bylinky, a jeho jídla tak mají charakteristickou chuť. Je také jedním z mála kuchařů, jejichž první restauraci označil prestižní gastronomický průvodce Gault-Millau těsně po otevření hodnocením 20 z 20.
Ještě donedávna vlastnil tři restaurace, které byly v Michelinově průvodci ohodnoceny třemi hvězdičkami. Jedna z nich, La Maison des Bois, však o prestižní třetí hvězdičku přišla. Důvodem byl druh sýra, který měl podle Michelinu tamní kuchař používat.
Šafrán, nebo čedar?
„Opovážili se říct, že jsme do našeho (sýrového) soufflé dali čedar!“ uvedl Veyrat pro britskou televizi BBC. „Byl jsem zostuzen,“ dodal. Do této francouzské speciality totiž správně patří jen sýry ze země jejího původu, a čedar je anglický. Podle Veyrata se inspektor, který pro průvodce restauraci hodnotil, spletl.
Veyratova restaurace totiž podle majitele do sýrů, které v soufflé používají, přimíchává šafrán. „Ten gentleman si myslel, že je tam čedar, protože byl (sýr) žlutý,“ řekl Veyrat. O hvězdičku přišla jeho restaurace v lednu bez jakéhokoli dalšího vysvětlení.
Šéfkuchař teď požaduje, aby Michelin ujasnil, podle čeho přesně usoudil, že si La Maison des Bois třetí hvězdičku nezaslouží. Případ se tak dostal až k soudu, který proběhne 27 listopadu. „Po desítky let byl Veyrat zvyklý, že je jeho jídlo hodnoceno,“ uvedl pro list The Guardian šéfkuchařův právník. „Přijme jakoukoli kritiku, pokud však bude přesná,“ dodal.
Ztráta třetí hvězdičky je pro velké šéfkuchaře často tvrdou ranou. Veyrat kvůli tomu podle vlastních slov upadl do depresí, jeho zaměstnanci pak údajně poté, co se o ztrátě dozvěděli, propukli v pláč.
Nejtragičtějším případem je pak Bernard Loiseau. Tento dvaapadesátiletý francouzský šéfkuchař kvůli možné ztrátě hvězdičky v roce 2003 dokonce spáchal sebevraždu.