Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sto tisíc Čechů snídá pivo, dva miliony jsou ráno o hladu, zjistil průzkum

  14:28
Češi v povědomí o zdravém stravování zaostávají za evropským průměrem. Jako zdravé tuzemští strávníci vnímají hlavně čerstvé potraviny, méně řeší například příliš velké porce. Při výběru restaurace se navíc Češi stále řídí především cenami, které dlouhodobě rostou. Oproti roku 2020 za oběd průměrně zaplatíme o 46 korun více. Pětina vynechává snídani, zato každý stý Čech si ráno dává pivo.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

K snídani klidně párek, nejčastěji ale jogurt, cereálie nebo vajíčka. K obědu maso s bramborem nebo rýží. Večeři má většina Čechů studenou, na závěr dne si často dopřejeme i alkohol, ideálně víno nebo pivo.

Češi dokážou rozeznat zdravé jídlo od nezdravého. Mají také základní přehled o zásadách správného stravování – mnohdy je pro ně ale obtížné je dodržovat. Snídani si podle nového průzkumu například dopřeje jen 68 procent lidí.

K obědu vodu, k večeři víno

Profily nejběžnějších jídel a nápojů podle zjištění Barometru FOOD:

  • V případě snídaně jsou nejpopulárnější mléčné výrobky. Oblíbené jsou ale i cereálie, vejce či slané pečivo.
  • Obědy se typicky skládají z drůbežího nebo hovězího masa a přílohy v podobě těstovin, rýže nebo brambor.
  • U večeří vedou ingredience, které mnohdy slouží jako doplnění večerního chodu: zelenina a saláty.
  • Češi ke všem pokrmům preferují jako nápoj vodu. Jedinou výjimkou je snídaně, ke které si 56 procent z nich dává kávu.
  • Platí však, že k večeři si lidé stále rádi dají i alkoholický nápoj – vínu neodolá 49 procent, pivu dvě pětiny.

„Ideální slanou snídaní je třeba žitný chléb s trochou másla, lučiny nebo žervé. Obojí samozřejmě doplněné nakrájenou zeleninou a kouskem ovoce,“ doporučuje odborník na zdravou výživu Petr Havlíček.

Pouze necelá třetina denně svačí, stěžejním jídlem dne je pro většinu oběd, který preferují teplý. Naopak více než polovina lidí uvedla, že večeři si ráda dá studenou. Večer si Češi dávají kromě alkoholu i „něco sladkého“ na nervy.

„Pokud bychom se bavili o nejzdravější sladkosti, tak je to kvalitní čerstvá hořká čokoláda. Ta obsahuje řadu biologicky aktivních látek,“ doplňuje Havlíček.

Češi zdravost pokrmu hodnotí zejména na základě čerstvosti ingrediencí (85 procent) a množství salátů či zeleniny (72 procent).

V mnohem menší míře jako zdravé vnímají menší porce (25 procent) či vegetariánskou a veganskou stravu (23 procent).

Oproti zbytku Evropy se navíc při rozhodování, kde a co jíst, mnohem méně řídí výživovou hodnotou jídel, ale spíše dostupností.

„Ačkoliv jsou stravovací návyky každého z nás hodně ovlivněny osobními preferencemi, nejsou tato osobní rozhodnutí jediným významným faktorem. Věda uznává také aspekt, že stravovací návyky významnou měrou utváří i prostředí, které nás obklopuje,“ říká ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Zdůrazňuje přitom hlavně důležitost zaměstnání. Češi se totiž v době práce stravují především na a kolem pracoviště. Pokud v práci zdravé a výživné jídlo k dostání nemají, často se spokojí s potravinami z automatů či jídlem z kantýny.

Rozhoduje cena

Podle průzkumu by až 59 procent lidí při pokračujícím růstu cen přistoupilo ke snížení výdajů na nákup jídla a až 92 procent by omezilo návštěvy v restauracích.

Levnější potraviny přitom obvykle bývají méně kvalitní. Čtyři z pěti Čechů se přitom obávají, že dojde k dalšímu zdražování. Podle výsledků je nabídka zdravých pokrmů vůbec nejméně častým kritériem, podle kterého si obvykle vybíráme restauraci. Mnohem důležitější je poměr ceny a kvality nebo vzdálenost podniku.

Snídáte a svačíte?

celkem hlasů: 3061
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 23. října 2023. Anketa je uzavřena.

„Vlivem různých socioekonomických faktorů se čeští strávníci často odbývají a volí snadno dostupná, avšak nezdravá jídla. Důvody, které rozhodují, jsou především čas a cena,“ informuje Aneta Martíšková ze společnosti Edenred, která průzkum koordinuje.

Až 87 procent respondentů také uvedlo, že je k úpravě jídelníčku a zařazení zdravějších pokrmů přiměje jejich zdravotní stav. Pro 70 procent dotazovaných by byla dostatečným motivátorem chuť a rozmanitost zdravé stravy. Zdravěji Češi naopak zřídkakdy začnou jíst kvůli trendům a etickým či ekologickým důvodům.

Třetina výplaty jde na jídlo

Průzkum se zaměřil také na ceny potravin, což je v Česku již několik měsíců velké téma. Češi za stravování nejčastěji utratí mezi 20 a 30 procenty svých měsíčních příjmů. Ve srovnání s evropským průměrem je objem útraty mírně pod průměrem, podobně si vede Slovensko nebo Rakousko.

Zajímavosti z průzkumu

  • Maso vůbec nejí 5 procent Čechů, ani vejce či mléčné výrobky nejí 3 procenta.
  • Více než 73 procent dotázaných miluje nebo má rádo houby.
  • 60 procent miluje nebo má rádo olivy, 14 procent je nesnáší.
  • 4 z 5 Čechů má rádo květák.
  • K obědu si dává pivo jen 16 procent Čechů.
  • 1 % pije ke snídani pivo. 0,5 % si pravidelně dává víno.

Výrazné rozdíly jsou ovšem patrné napříč jednotlivými regiony, kdy například v Karlovarském kraji a na Vysočině až 18 procent strávníků utratí za jídlo více než dvě pětiny svých příjmů. V Libereckém a Plzeňském kraji padne takto významná část rodinného rozpočtu na stravování v pouhých osmi procentech případů.

„Nejdůležitějším předpokladem zdravého stravování je jeho dostupnost. Do té se totiž promítají nejen ceny samotné, ale například i to, kolik má člověk času během obědové pauzy,“ říká viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

To, že ceny dlouhodobě rostou, potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu, který sleduje vývoj průměrné útraty Čechů za obědy. V září Češi za polední menu průměrně zaplatili 185 korun. V porovnání se stejným měsícem v roce 2020, kdy hlavní jídlo dne stálo v průměru 139 korun, tak za něj aktuálně zaplatí o třetinu (46 korun) navíc.

Meziročně jeho cena stoupla o 11 korun. Průzkum však ukázal, že v případě potřeby se Češi umí najíst i levněji. Může to ovšem být na úkor kvality potravin. Nejnižší částka, za kterou se Češi naobědvají, se pohybuje mezi 120 a 150 korunami. Jen třetina respondentů uvedla, že si oběd zvládne opatřit za méně než 120 korun.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: jídlo, Pivo

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....