Veganská značkaZnačka Dug byla vytvořena společností Veg of Lund, potravinářským inovátorem, který má kořeny ve výzkumu profesorky Evy Tornbergové na univerzitě v Lundu. |
Společnost Veg of Lund, která tato rostlinná mléka vyrábí, uvádí že je to vůbec první alternativa veganského mléka na bázi brambor na světě.
Bramborové mléko obsahuje pouze hrachový protein, maltodextrin, čekankovou vlákninu, řepkový olej a přírodní aromata a dále vitaminy včetně D, B12 a kyseliny listové.
Jak je známo, brambory ke svému růstu toho příliš nepotřebují, což z nich činí super udržitelnou plodinu ve srovnání s jinými, jako jsou sója, mandle nebo oves či mléčné výrobky.
Přibývá restaurací s rostlinnou nabídkou. Reagují na vzrůstající počet flexitariánů |
Mléko této značky se tedy může pochlubit nízkou uhlíkovou stopou, která se odhaduje na přibližně 0,27 až 0,31 kg CO2e/kg. Spotřebuje také mnohem méně půdy, neboť je jí zapotřebí o polovinu méně než při pěstování ovsa. Pokud jde o spotřebu vody, spotřebuje se při výrobě 56krát méně vody je zapotřebí při výrobě mandlového mléka.
„Máme dobrý produkt, na který jsme hrdí,“ řekl Thomas Olander, generální ředitel společnosti Veg of Lund a dodává: „Jako základ jsme použili brambory, a tím pádem jsme vytvořili super udržitelný nápoj.“
Český spotřebitel se také dočká
Bramborové mléko je zářným příkladem neustálých inovací v potravinovém průmyslu. Brambory jsou jako dostupná a lokální surovina na vzestupu a dokonce bodovaly i v průzkumu, který v loňském roce zrealizovala agentura IPSOS.
„Podle průzkumu, který jsme si nechali vypracovat se ukázalo, že spotřebitelé a spotřebitelky mají k bramborám blízko a přáli by si vidět alternativy masa vyrobené z brambor,” zmiňuje komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
V současné době lze pozorovat obecně zvýšený zájem o rostlinné alternativy mléka, zejména o ovesné a hrachové. Na českých trzích se tedy již brzy objeví také bramborové mléko. O distribuci na český trh má již nyní zájem velkoobchodní společnost specializující se na veganský a alternativní sortiment Green Heads.
„V sortimentu již máme rostlinné nápoje na bázi hrachového proteinu a bramborový protein může být zajímavou alternativou,” říká Tomáš Kofroň.
Bramborový protein je často skloňován v souvislosti se svou nutriční hodnotou, která se profilem aminokyselin blíží vaječnému či syrovátkovému proteinu.
„Věříme, že se bramborové mléko stane brzy hitem i na našem trhu a díky své udržitelnosti najde místo v mnoha českých domácnostech,” dodává Hemmerová.