Omeleta s rajčaty a bazalkou
Doba přípravy: 10 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 2 rajčata
- svazek čerstvé bazalky
- 2 lžíce oleje
- 8 vajec
- sůl, pepř
1. Omytá rajčata přepůlíme, vykrojíme bubáky, vymáčkneme z nich jádra a přebytečnou tekutinu, pokrájíme na plátky.
2. Bazalku omyjeme a osušíme, část lístků natrháme, zbytek necháme na ozdobu.
3. Na větší pánvi rozehřejeme olej. Vejce rozšleháme vidličkou se solí a pepřem, promícháme je s rajčaty a natrhanou bazalkou.
4. Vejce s rajčaty nalijeme do pánve a necháme bez míchání opékat asi dvě minuty. Když jsou kraje omelety pevné, obracečkou je směrem ke středu nadzvedáváme a necháme tekutá vejce stéct na dno pánve.
5. Pánev zakryjeme poklicí a na mírném plameni asi 10 minut dopékáme. Pokud je omeleta na povrchu stále tekutá, vložíme ji na chvíli odkrytou pod gril.
6. Hotovou omeletu rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme ji zbylou bazalkou.
TIP: Rozšlehejte s vejci několik lžic smetany nebo zakysané smetany.
Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv
Doba přípravy: 15 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 2 osoby
- 4 střední rajčata
- sůl
- hrst zelených oliv bez pecek
- 1 malá salátová okurka
- čerstvá pažitka
- olivový olej
- 1 lžíce balsamikového octa
- směs listového salátu
- sůl, pepř
- 1 citron
- 2 steaky z roštěné
- drcený pepř
1. Omytá rajčata nasekáme na drobné kousky, prosolíme a necháme vykapat na sítu. Olivy pokrájíme. Okurku omyjeme a nakrájíme na kostičky.
2. Rajčata, olivy a okurku vsypeme do mísy, promícháme s lžící oleje, balsamikem, nasekanou pažitkou.
3. Salátové listy pokapeme trochou oleje, osolíme, opepříme a dochutíme trochou šťávy z nakrájeného citronu.
4. Steaky nakrojíme ostrým nožem po stranách, aby se nekroutily, naklepeme, potřeme olejem, drceným pepřem a na pánvi je opečeme zprudka 2–4 minuty po každé straně. Pánev stáhneme z ohně, přetáhneme alobalem a necháme steaky pět minut dojít.
5. Na talíře rozdělíme salátové listy, skrojky citronu a steaky, podáváme s rajčatovoolivovou salsou.
TIP: Do salsy nasekejte nadrobno kousek červené cibule.
Smažená rýže s vejci
Doba přípravy: 5 minut + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 2 jarní cibulky
- 2–3 vejce
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 4 šálky uvařené nebo podušené rýže
- 1 lžíce sojové omáčky
1. Jarní cibulky podélně i příčně překrojíme, bílé části nasekáme na jemné kostičky, zelené nadrobno pokrájíme a odložíme stranou. Vejce prošleháme se solí.
2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme na něj kostičky cibulky, opečeme, přihodíme rýži a restujeme společně asi dvě minuty.
3. Rýži shrneme na pánvi ke straně, vlijeme vejce, s rýží promícháme a opečeme.
4. Do hotové rýže s vejci vmícháme sójovou omáčkou, pokrájenou zelenou nať jarní cibulky a dochutíme čerstvě mletým pepřem.
TIP: Přidejte k rýži a vejcím hrst horkou vodou propláchnutého mraženého hrášku.
Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů
Doba přípravy: 10 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 2 plechovky tuňáka v oleji
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce kaparů
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka
- strouhaný parmazán
1. Ve větší nerezové míse promícháme slitého tuňáka, prolisovaný česnek, citronovou kůru, šťávu, kapary, olej, sůl a pepř.
2. Misku dáme nad hrnec s osolenou vodou na špagety a směs prohřejeme, mísu stáhneme z hrnce ve chvíli, kdy se začne vařit voda na špagety.
3. Špagety uvaříme v osolené vodě na skus, scedíme a přesypeme do mísy s prohřátým tuňákem.
4. Špagety a tuňáka promícháme, rozdělíme na porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a parmazánem.
TIP: Pokud kapary nebudete proplachovat, do směsi přidejte jen malé množství soli.
Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta
Doba přípravy: 15 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 700 g čerstvých špenátových listů
- svazek jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 4 placky libanonského chleba nebo menších korpusů na pizzu
- 200 g sýra feta
- pepř
1. Troubu rozehřejeme na 170 °C. Omytý a osušený špenát zbavíme stonků, větší lístky natrháme. Jarní cibulku rozřízneme podélně na poloviny, větší na čtvrtiny. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm pokrájené jarní cibulky, přidáme česnek, špenátové listy a promícháme, dokud špenátové listy nezavadnou.
3. Libanonský chléb mašlovačkou trochu navlhčíme vodou a vložíme ho na 3 5 minut na plechu do trouby.
4. Špenát a cibulky ochutíme solí a promícháme s nadrobenou fetou.
5. Prohřáté placky ozdobíme špenátovou směsí a posypeme čerstvě mletým pepřem.
TIP: Placky potřete před ozdobením špenátovou směsí bazalkovým pestem nebo olivovou tapenádou.