Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sto tisíc Čechů snídá pivo, dva miliony jsou ráno o hladu, zjistil průzkum

  14:28
Češi v povědomí o zdravém stravování zaostávají za evropským průměrem. Jako zdravé tuzemští strávníci vnímají hlavně čerstvé potraviny, méně řeší například příliš velké porce. Při výběru restaurace se navíc Češi stále řídí především cenami, které dlouhodobě rostou. Oproti roku 2020 za oběd průměrně zaplatíme o 46 korun více. Pětina vynechává snídani, zato každý stý Čech si ráno dává pivo.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

K snídani klidně párek, nejčastěji ale jogurt, cereálie nebo vajíčka. K obědu maso s bramborem nebo rýží. Večeři má většina Čechů studenou, na závěr dne si často dopřejeme i alkohol, ideálně víno nebo pivo.

Češi dokážou rozeznat zdravé jídlo od nezdravého. Mají také základní přehled o zásadách správného stravování – mnohdy je pro ně ale obtížné je dodržovat. Snídani si podle nového průzkumu například dopřeje jen 68 procent lidí.

K obědu vodu, k večeři víno

Profily nejběžnějších jídel a nápojů podle zjištění Barometru FOOD:

  • V případě snídaně jsou nejpopulárnější mléčné výrobky. Oblíbené jsou ale i cereálie, vejce či slané pečivo.
  • Obědy se typicky skládají z drůbežího nebo hovězího masa a přílohy v podobě těstovin, rýže nebo brambor.
  • U večeří vedou ingredience, které mnohdy slouží jako doplnění večerního chodu: zelenina a saláty.
  • Češi ke všem pokrmům preferují jako nápoj vodu. Jedinou výjimkou je snídaně, ke které si 56 procent z nich dává kávu.
  • Platí však, že k večeři si lidé stále rádi dají i alkoholický nápoj – vínu neodolá 49 procent, pivu dvě pětiny.

„Ideální slanou snídaní je třeba žitný chléb s trochou másla, lučiny nebo žervé. Obojí samozřejmě doplněné nakrájenou zeleninou a kouskem ovoce,“ doporučuje odborník na zdravou výživu Petr Havlíček.

Pouze necelá třetina denně svačí, stěžejním jídlem dne je pro většinu oběd, který preferují teplý. Naopak více než polovina lidí uvedla, že večeři si ráda dá studenou. Večer si Češi dávají kromě alkoholu i „něco sladkého“ na nervy.

„Pokud bychom se bavili o nejzdravější sladkosti, tak je to kvalitní čerstvá hořká čokoláda. Ta obsahuje řadu biologicky aktivních látek,“ doplňuje Havlíček.

Češi zdravost pokrmu hodnotí zejména na základě čerstvosti ingrediencí (85 procent) a množství salátů či zeleniny (72 procent).

V mnohem menší míře jako zdravé vnímají menší porce (25 procent) či vegetariánskou a veganskou stravu (23 procent).

Oproti zbytku Evropy se navíc při rozhodování, kde a co jíst, mnohem méně řídí výživovou hodnotou jídel, ale spíše dostupností.

„Ačkoliv jsou stravovací návyky každého z nás hodně ovlivněny osobními preferencemi, nejsou tato osobní rozhodnutí jediným významným faktorem. Věda uznává také aspekt, že stravovací návyky významnou měrou utváří i prostředí, které nás obklopuje,“ říká ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Zdůrazňuje přitom hlavně důležitost zaměstnání. Češi se totiž v době práce stravují především na a kolem pracoviště. Pokud v práci zdravé a výživné jídlo k dostání nemají, často se spokojí s potravinami z automatů či jídlem z kantýny.

Rozhoduje cena

Podle průzkumu by až 59 procent lidí při pokračujícím růstu cen přistoupilo ke snížení výdajů na nákup jídla a až 92 procent by omezilo návštěvy v restauracích.

Levnější potraviny přitom obvykle bývají méně kvalitní. Čtyři z pěti Čechů se přitom obávají, že dojde k dalšímu zdražování. Podle výsledků je nabídka zdravých pokrmů vůbec nejméně častým kritériem, podle kterého si obvykle vybíráme restauraci. Mnohem důležitější je poměr ceny a kvality nebo vzdálenost podniku.

Snídáte a svačíte?

celkem hlasů: 3061
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 23. října 2023. Anketa je uzavřena.

„Vlivem různých socioekonomických faktorů se čeští strávníci často odbývají a volí snadno dostupná, avšak nezdravá jídla. Důvody, které rozhodují, jsou především čas a cena,“ informuje Aneta Martíšková ze společnosti Edenred, která průzkum koordinuje.

Až 87 procent respondentů také uvedlo, že je k úpravě jídelníčku a zařazení zdravějších pokrmů přiměje jejich zdravotní stav. Pro 70 procent dotazovaných by byla dostatečným motivátorem chuť a rozmanitost zdravé stravy. Zdravěji Češi naopak zřídkakdy začnou jíst kvůli trendům a etickým či ekologickým důvodům.

Třetina výplaty jde na jídlo

Průzkum se zaměřil také na ceny potravin, což je v Česku již několik měsíců velké téma. Češi za stravování nejčastěji utratí mezi 20 a 30 procenty svých měsíčních příjmů. Ve srovnání s evropským průměrem je objem útraty mírně pod průměrem, podobně si vede Slovensko nebo Rakousko.

Zajímavosti z průzkumu

  • Maso vůbec nejí 5 procent Čechů, ani vejce či mléčné výrobky nejí 3 procenta.
  • Více než 73 procent dotázaných miluje nebo má rádo houby.
  • 60 procent miluje nebo má rádo olivy, 14 procent je nesnáší.
  • 4 z 5 Čechů má rádo květák.
  • K obědu si dává pivo jen 16 procent Čechů.
  • 1 % pije ke snídani pivo. 0,5 % si pravidelně dává víno.

Výrazné rozdíly jsou ovšem patrné napříč jednotlivými regiony, kdy například v Karlovarském kraji a na Vysočině až 18 procent strávníků utratí za jídlo více než dvě pětiny svých příjmů. V Libereckém a Plzeňském kraji padne takto významná část rodinného rozpočtu na stravování v pouhých osmi procentech případů.

„Nejdůležitějším předpokladem zdravého stravování je jeho dostupnost. Do té se totiž promítají nejen ceny samotné, ale například i to, kolik má člověk času během obědové pauzy,“ říká viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

To, že ceny dlouhodobě rostou, potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu, který sleduje vývoj průměrné útraty Čechů za obědy. V září Češi za polední menu průměrně zaplatili 185 korun. V porovnání se stejným měsícem v roce 2020, kdy hlavní jídlo dne stálo v průměru 139 korun, tak za něj aktuálně zaplatí o třetinu (46 korun) navíc.

Meziročně jeho cena stoupla o 11 korun. Průzkum však ukázal, že v případě potřeby se Češi umí najíst i levněji. Může to ovšem být na úkor kvality potravin. Nejnižší částka, za kterou se Češi naobědvají, se pohybuje mezi 120 a 150 korunami. Jen třetina respondentů uvedla, že si oběd zvládne opatřit za méně než 120 korun.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: jídlo, Pivo

Nečekejte a zažádejte o dotaci na výměnu kotle, hrozí pokuty, říká expert

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Odvolili lídři stran. Klaus dal hlas těm, kdo nekývají „násilné integraci“ Evropy

7. června 2024,  aktualizováno  16:07

V Česku začaly volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou do dnešní desáté hodiny vybírat z 30...

KOMENTÁŘ: O čem že je to referendum? Mnohem více jde o psychologický efekt

7. června 2024

Premium Už páté volby do Evropského parlamentu startují. Volíme sice do Evropy, ale tradičně si tím...

Autobus s lidmi na blikající přejezd nenajel, koriguje policie líčení svědkyně

7. června 2024  15:45

S vážným podezřením se v dubnu obrátila na policii žena a popsala jí, že autobus jedoucí z Brna ve...

Jsou na nás moc dobří, stěžují si ruští blogeři na ukrajinské drony a operátory

7. června 2024  15:45

Ačkoli se Moskvě v posledních týdnech podařilo postoupit na několika úsecích ukrajinské frontové...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...