Odborníci ujišťují, že ani ve druhé polovině letošního roku by neměl hrozit výrazný nárůst nákladů na stravování. Nejvíce si za stravování v restauracích připlatili lidé v Českých Budějovicích, nejméně naopak v Pardubicích. Ceny napříč regiony se přesto liší v rozmezí až desítek korun.
Růst cen obědů se v prvních šesti měsících roku 2023 stabilizoval. V červnu vyšlo průměrné obědové menu na 182,4 koruny, jen o 2,7 procenta více než v prosinci minulého roku. V absolutních hodnotách činil nárůst 4,8 korun. Zdaleka nejvíce dopadlo zdražení na peněženky obyvatel Českých Budějovic, kde ceny poledního menu stouply o 7,1 korun, nejméně naopak na obyvatele Pardubic. Tam obědy od začátku roku zdražily jen o dvě koruny.
Oblast | % | Kč |
---|---|---|
České Budějovice | 3,9 % | 7,10 Kč |
Ústí nad Labem | 3,7 % | 6 Kč |
Liberec | 3 % | 5,50 Kč |
Praha | 2,7 % | 5,40 Kč |
Ostrava | 3 % | 5,20 Kč |
Plzeň | 2,4 % | 4,50 Kč |
Brno | 2,4 % | 4,50 Kč |
Hradec Králové | 2,2 % | 3,90 Kč |
Jihlava | 2,3 % | 3,60 Kč |
Zlín | 2,1 % | 3,40 Kč |
Karlovy Vary | 1,9 % | 3,20 Kč |
Olomouc | 1,5 % | 2,40 Kč |
Pardubice | 1,1 % | 2 Kč |
Česká republika | 2,7 % | 4,80 Kč |
Zdroj: Edenred |
Ve srovnání s loňským rokem růst cen výrazně zpomalil. Během stejného období vloni stouply ceny obědů v průměru o 6,8 korun. Ve druhé polovině roku 2022, kdy se do cen obědů naplno promítla inflace, rostly dokonce o 10,9 procenta, v absolutních hodnotách o 17,4 koruny. V některých regionech, jako je například Karlovarsko nebo Liberecko, byl v tomto období zaznamenán nárůst i o více než 15 procent.
„V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy,“ míní Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Čtyři tisíce za stravování
Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů. Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejdražším průměrným cenám utratí Pražané. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4 128 korun, tedy přibližně 7,8 procent průměrné mzdy v hlavním městě.
Cena za oběd v restauraci stagnuje, v březnu vyšel na 182 korun |
„Rozdíly v kupní síle mezi jednotlivými kraji nejsou nic nového. Během letních měsíců je však lidé pociťují více než jindy. Výrazně se totiž projevují ve chvíli, kdy Češi, a obzvláště pak rodiny s dětmi, cestují po republice. Lidé z regionů s nižšími průměrnými příjmy, kterým však obvykle odpovídají i místní ceny obědů, tak za oběd v některých případech zaplatí i o 25 procent více,“ upozorňuje Aneta Martišková.
Z hlediska plateb za obědy se letošní červen nesl ve znamení návratu k normálu. Po dvou měsících poznamenaných státními svátky, které zapříčinily pokles počtu zaznamenaných transakcí, se množství plateb opět vrátilo k březnovým hodnotám. Výrazně se nezměnilo ani tempo růstu cen obědů. V meziměsíčním srovnání stouply průměrně o korunu a 30 haléřů. Nejvíce si za polední menu připlatili strávníci – zaměstnanci – z Olomouce, kde ceny ve srovnání s květnem stouply o 1,7 korun. Na obědech naopak ušetřili lidé v Českých Budějovicích, Pardubicích a Jihlavě, kde ceny mírně klesly.
Oblast | Červen |
---|---|
Liberec | 10,3 % |
České Budějovice | 10,3 % |
Pardubice | 10,1 % |
Plzeň | 10,0 % |
Karlovy Vary | 9,9 % |
Brno | 9,7 % |
Hradec Králové | 9,7 % |
Ostrava | 9,6 % |
Olomouc | 9,1 % |
Zlín | 9,0 % |
Ústí nad Labem | 8,9 % |
Jihlava | 8,7 % |
Praha | 7,8 % |
Česká republika | 8,8 % |
Zdroj: Edenred |
Obědy v restauraci stále vítězí
Kromě míry zdražování se v prvním pololetí stabilizoval i podíl obědů objednaných skrze rozvážkové služby. V červnu si zaměstnanci nechali oběd doručit v 8,4 procentech případů, což odpovídá dlouhodobému trendu, kdy dovážka konzistentně tvoří zhruba desetinu z celkového počtu plateb za obědy. Zbylých 91,6 procent plateb zákazníci provedli přímo v restauracích. O poznání přívětivější je pro rozvážkové služby jejich podíl na celkovém objemu plateb za obědy. Zákazníci u nich aktuálně utratí 20,4 procent nákladů, v restauracích pak zbylých 79,6 procent.
Vyšší ceny jídel, nižší spropitné. Češi kvůli zdražování v restauracích škudlí |
„Dlouhodobá analýza našich datových řad potvrzuje, že po několika letech plných výrazných výkyvů se letos poměr mezi restauracemi a rozvážkovými službami ustálil a od ledna dochází pouze k minimálním posunům v řádech jednotek procent. Zákazníci nyní volí možnost stravování v restauracích namísto rozvážky častěji, než bylo obvyklé v posledních několika letech. Ve srovnání s daty z období před vypuknutím pandemie však zaznamenaly rozvážkové služby výrazný nárůst,“ říká Aneta Martišková.
V lednu 2020 činil jejich podíl na celkovém počtu plateb pouhých 3,6 procenta. Zaměstnanci u rozvážkových služeb častěji objednávají více jídel najednou. „Není neobvyklé, že se kolegové vzájemně domluví na jedné objednávce, aby si oběd mohli společně vychutnat třeba v odpočinkové místnosti. To potvrzuje i rozdíl mezi podíly počtu a objemu transakcí,“ doplňuje.
Město | VI.20 | VI.21 | VI.22 | VI.23 | nárůst cen 2020/2023 | nárůst cen 2021/2023 | nárůst cen 2022/2023 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Praha | 150,9 | 165,8 | 179,1 | 206,4 | 36,8 % | 24,5 % | 15,2 % |
České Budějovice | 136,6 | 144,5 | 164,1 | 191,5 | 40,2 % | 32,5 % | 16,7 % |
Plzeň | 135,3 | 153,9 | 167,6 | 193,9 | 43,3 % | 26,0 % | 15,7 % |
Karlovy Vary | 129,2 | 138,3 | 147,2 | 173,7 | 34,4 % | 25,6 % | 18,0 % |
Ústí nad Labem | 128,1 | 136,4 | 148,9 | 168,2 | 31,3 % | 23,3 % | 13,0 % |
Liberec | 134,9 | 144,2 | 159,1 | 188,7 | 39,9 % | 30,9 % | 18,6 % |
Hradec Králové | 133,4 | 141,2 | 158,8 | 180,8 | 35,5 % | 28,0 % | 13,9 % |
Pardubice | 132,8 | 142,3 | 159,7 | 183,7 | 38,3 % | 29,1 % | 15,0 % |
Jihlava | 124,5 | 136,2 | 144,5 | 163,5 | 31,3 % | 20,0 % | 13,1 % |
Brno | 141,9 | 154,7 | 170,7 | 194,5 | 37,1 % | 25,7 % | 13,9 % |
Zlín | 128,3 | 133,1 | 148,1 | 164,4 | 28,1 % | 23,5 % | 11,0 % |
Olomouc | 124 | 129,4 | 143,3 | 165,4 | 33,4 % | 27,8 % | 15,4 % |
Ostrava | 125,6 | 134,9 | 157,4 | 178,1 | 41,8 % | 32,0 % | 13,2 % |
Česká republika | 135,3 | 145,5 | 160,2 | 182,4 | 34,8 % | 25,4 % | 13,9 % |
Zdroj: Edenred |