Pro pevné nervy
Parmazán: Obsahuje velké množství hořčíku, proto má zklidňující účinky.
Avokádo: Najdete v něm hodně vitaminu D. Zlepšuje náladu a mělo by dokonce preventivně působit proti depresím.
Mandle: Jejich mastné kyseliny jsou důležité pro funkci mozku.
Rozinky: Kromě železa a vápníku se v nich skrývá množství hroznového cukru, který je rychlým zdrojem energie.
Celozrnný chléb: V něm obsažený vitamin B1 posiluje náš nervový systém.
Kuře: Je bohaté na vitamin B12, železo a tryptofan, stavební kámen bílkovin. Z něj vytváří tělo hormon štěstí serotonin – pro dobrou náladu.
Losos: V téhle vynikající a oblíbené mořské rybě se nachází mnoho vitaminů, mimo jiné i B6, který má velký význam pro naše nervy.
Banány: Dodávají nám vápník, sacharidy a vlákninu, které tělo rychle přijímá. Ideální svačina při stresu.
Pro silné srdce
Krůtí prsa: Dodávají nám velké množství tryptofanu. To nás zklidňuje a představuje úlevu i pro srdce.
Olej z pšeničných klíčků: Je výborným zdrojem vitaminu E, díky kterému můžeme předejít infarktu.
Petržel: Díky své kořeněné chuti nahradí při vaření část soli (které často používáme příliš). Omezení soli se příznivě projeví na krevním tlaku.
Hořká čokoláda: S minimálně sedmdesátiprocentním podílem kakaa snižuje lehce zvýšený krevní tlak a „zlý“ cholesterol.
Žito: Patří k obilovinám s nejvyšším obsahem vlákniny a draslíku, který vám zajistí klidný srdeční tep.
Celer: Tyto hlízy mají diuretické účinky. Navíc snižují krevní tlak a ulevují tak srdečnímu svalu.
Ostružiny: Ať už mražené nebo čerstvé – jejich rostlinná barviva (flavonoidy) zlepšují prokrvení a snižují krevní tlak. Stejný efekt mají také borůvky.
Meruňky: Doporučují se především sušené. Draslík, který obsahují, může snížit vysoký krevní tlak.
Olivový olej: Jeho kyselina olejová s mnohostrannými pozitivními účinky chrání cévy před záněty a posiluje buňky. Za studena lisovaný olej je optimální.
Pro krásnou pleť a vlasy
Lněný olej: Jeho omega-3 mastné kyseliny jsou perfektními ochránci buněk.
Játra: Jsou vynikajícím dodavatelem vitaminu A (vepřová více než hovězí). Jejich konzumací předcházíme tvorbě vrásek.
Tuňák: Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které nás chrání před lupy a suchou pokožkou na hlavě.
Odborníci doporučují denně pět porcí ovoce a zeleniny. To je 5 hrstí. |
Vlašské ořechy: Mají vysoký obsah vitaminu krásy biotinu a také vitaminu E. Působí proti vypadáváním vlasů.
Mrkev: V ní obsažený betakaroten vykouzlí růžovou pleť a poskytuje dokonce lehkou ochranu před slunečním zářením.
Bobulové ovoce: Antioxidanty, které obsahuje, zabraňují stárnutí pleti a tvorbě pigmentových skvrn podmíněných věkem.
Ovesné vločky: Jsou skvělým zdrojem biotinu, který nám zajistí jemnou pleť, lesklé vlasy – a pevné nehty.
Jablka: Pročišťují organismus a posilují vazivo.
Pro pevné kosti, svaly a zdravé klouby
Žampiony: Jsou bohaté na zinek a bílkoviny, a přispívají tak k posílení svalů.
Telecí maso: Má vysoký obsah vitaminu D a navíc dobře využitelný vápník. Je optimální prevencí osteoporózy.
Makrela: Dodává vitamin D, selen, zinek a jod. To stimuluje látkovou výměnu kostních tkání a chrání chrupavky kloubů před záněty.
Sezam: Obsahuje sedmkrát víc vápníku významného pro stavbu kostí, než stejné množství mléka. Je vhodnou alternativou pro lidi, kteří mléčné produkty nesnáší.
Tvaroh: Zajistí našemu tělu dostatečný přísun vápníku, který se ukládá v kostech a chrání nás tak před osteoporózou.
Okurky: Odbourávají kyseliny v těle, což je dobrá ochrana před revmatem a dnou.
Minerální voda: V mnoha druzích minerálek je více než 400 mg vápníku na litr, což posiluje kosti. Obsah sodíku (zvyšuje krevní tlak) by měl být maximálně 50 mg/l.
Ke stimulaci metabolismu
Špalda: Množství vlákniny ve špaldě posiluje střevní flóru a urychluje trávení.
Přírodní jogurt: Prospívá střevní flóře a posiluje obranyschopnost těla proti toxinům a choroboplodným zárodkům v tlustém střevě.
Brambory: Napomáhají činnosti ledvin a šetrným způsobem tělo pročišťují.
Lněné semínko: Při nabobtnání uvolňuje sliz, který chrání žaludek a střeva před záněty.
Ředkvičky: Obsahují spoustu pálivých látek a hořčin, které posilují játra a podporují vylučování trávicích šťáv.
Artyčoky: Jejich hořčiny urychlují trávení tuků a usnadňují činnost jater.
Treska: Má vysoký obsah jodu, který stimuluje metabolismus. Když přidáte trochu citronu (vitamin C), získáte báječný spalovač tuků.
Na ochranu před rakovinou
Rajčata: Červené barvivo lykopen chrání buňky a může zabránit tvorbě rakovinných buněk.
Květák: Obsahuje glukosinoláty, které snižují riziko rakoviny.
Sleď: Jeho selen a vitamin E fungují proti rakovině.
Podmáslí: Stejně jako jogurt díky svým bakteriím mléčného kvašení posiluje naši obranyschopnost vůči rakovině.
Brokolice: Zbavuje tělo toxických látek a chrání nás například před rakovinou tlustého střeva.
Řeřicha: Její vitaminy B, C a kyselina listová jsou účinné v boji proti rakovině. V každém případě ji konzumujte čerstvou.
Hořčice: Silné éterické hořčičné oleje zneškodňují rakovinotvorné látky ve stravě.
Zelený čaj: Díky polyfenolům je tenhle čaj považovaný za jedničku mezi nápoji s protirakovinnými účinky.
Pro ostrý zrak
Vejce: Obsahují vitamin A a jeho předstupeň, provitamin A. Zajistí, abychom při každém světle dobře a bez námahy viděli.
Česnek: S jeho pomocí můžeme předejít vzniku zeleného a šedého zákalu. Přeměňuje aminokyselinu alliin na allicin, který rozšiřuje cévy a má tak pozitivní vliv na prokrvení očí.
Borůvky: Snižují riziko vzniku očních onemocnění (například makulární degenerace). Rostlinné barvivo antokyan může zlepšit noční vidění a stabilizovat cévy v oku.