Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi oprašují obědové krabičky. Roste obliba rozvozu jídel

Šetřiví Češi sahají v době oběda stále častěji po krabičkách s jídlem, které si nosí z domova a oblíbenějšími jsou také rozvozy jídel. Potvrzují to údaje o transakcích z karty eStravenka, podle nichž vzrostlo meziročně využívání této služby o 40 procent.

Obědy v krabičkách získávají na oblibě. | foto: zdravestravovani.cz

S návratem zaměstnanců zpátky do kanceláří se některé firmy snažily vyjít vstříc úpravou vybavení kancelářských prostor. Na různých pracovištích vznikly nové jídelní zóny, kde mají zaměstnanci prostor se najíst. I proto se obědovým krabičkám v současné době daří.

„Kolegové vedle vlastních krabiček hodně využívají i dovážkové služby obědů. Máme proto několik kuchyněk, jak pro úpravu stravy, tak s prostorem pro konzumaci,“ uvádí personální ředitel společnosti Nippon Petr Janout.

„Za změnou je kombinace různých důvodů. Během covidu lidé na obědy chodit nemohli, navíc si začali víc osvojovat principy zdravého stravování. A v současnosti se přidal vliv silné inflace, kdy ceny obědů v restauracích poměrně hodně rostou,“ říká Kamil Bareš, obchodní ředitel personální společnosti Předvýběr.cz.

Nejde o nijak razantní změnu zvyklostí, nový trend však potvrzuje zhruba třetina zaměstnavatelů. Roste navíc i objem peněz, které jdou přes rozvozové služby, konkrétně o 46 procent.

Smažák k obědu ve Sněmovně stojí 78 Kč. Za kolik se jí v kantýnách politiků

A kromě častějšího využívání rozvozu stoupá průměrná útrata, která se momentálně pohybuje okolo 350 korun. Více zaměstnanců totiž často objednává jídlo společně. Průměrný počet položek v hromadné objednávce, kdy jeden kolega objedná u rozvážkové služby jídla pro více lidí, během pandemie stoupl o 10 až 15 procent.

Po rozvolnění opatření přitom zůstal na stejné úrovni jako během přísných lockdownů, potvrzuje česká platforma specializující se na rozvoz jídla Dáme jídlo.

„Pozitivním dopadem je výrazné zkvalitnění rozváženého jídla. Zatímco v minulosti se dovoz jídla týkal především pizzy a obecně fastfoodové strany, v posledních měsících začaly jídlo s sebou nabízet i špičkové restaurace, které si zakládají na kvalitě a čerstvosti surovin,“ vysvětluje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se specializuje na péči o zaměstnance.

„Zvýšila se nabídka, zlepšily obalové a přepravní materiály, zvýšilo se množství rozvozových firem i konkurence mezi nimi. To vše přispívá k tomu, že se standard rozvážené stravy zvýšil a že je o něj větší zájem,“ dodává Nicoletti.

Restauracím se propadly tržby

Změnu přístupu ze strany spotřebitelů sledují už některé restaurace, jak potvrdil místopředseda asociace restauratérů Apron Luboš Kastner. A vůbec se jim to nelíbí.

„Roztáčí se spirála, kdy na jedné straně nemáte potřebné tržby na pokrytí všech provozních nákladů restaurace a na straně druhé jste nucen zvyšovat mzdy zaměstnancům, aby vám neodešli,“ komentuje situaci v gastronomii Lukáš Tesárek, ředitel gastronomického provozu Malostranské besedy.

Pokles příjmů zaznamenávají restauratéři zejména v době obědů. Ty sice ve srovnání s minutkovou kuchyní podražily méně, ale úbytek hostů se u nich projevil razantněji. „Vidíme velký propad počtu transakcí i související propad tržeb. Pozorujeme také velké poklesy v pondělních a úterních tržbách, naopak na konci týdne si lidé více dopřejí,“ říká Kastner.

S poklesem tržeb restaurací v úvodu týdne souvisí stále patrnější snaha lépe zužitkovat jídlo z víkendu.

„V pondělí a v úterý si už do práce pravidelně nosím krabičku s tím, co rodina v neděli nedojedla,“ říká čtyřicetiletá Veronika z jedné z pražských kanceláří.

Faktorů, kvůli nimž se nechodí do restaurací tolik jako před pandemií, může být více. Lidé více pracují z domova, navykli si vařit doma nebo omezují výdaje vzhledem k růstu cen prakticky všeho.

„Za vypíchnutí také stojí skutečnost, že restaurace zdražují pozvolna a často i s určitým zpožděním. Není to třeba jako benzin a nafta, jejichž ceny skokově rostou. V posledních měsících řada restaurací zdražila o deset až dvacet procent, závisí na lokalitě i jednotlivých položkách a zdražování bude pokračovat,“ uvádí Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous.

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

Žádné daně a zaměstnancům bonusy. První české město sní o speciální zóně

7. června 2024  12:54

Vyšší vzdělanostní úroveň, přívětivější podmínky pro podnikatele či dostupnější služby ve městě. I...

Polovinu všech stížností na hluk letadel v Austrálii má na svědomí jediná žena

7. června 2024  10:24

Jistou Australanku natolik rozčiloval hluk letadel prolétávajících nad jejím domem, že jen sama...

Nutella bude i pro vegany. Nabídne rostlinnou variantu bez živočišného mléka

7. června 2024  6:51

Výrobce Nutelly se chystá uvést na trh její rostlinnou variantu. Italská společnost Ferrero zatím...

Jak se hledá ropa a plyn mezi vinohrady. Reportáž z nejhlubšího vrtu v Česku

7. června 2024

Zhruba šedesát metrů vysokou vrtnou konstrukci nacházející se u obce Krumvíř na Břeclavsku nelze...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...