Beránek, pučálka, nádivka. Kde se vzaly tradiční velikonoční pokrmy

Velikonoce vycházejí z pohanské tradice vítání jara, křesťanství je však přetvořilo v nejdůležitější svátek roku. Předchází jim čtyřicetidenní půst, během kterého se každý těšil na kus dobrého jídla. Některé pokrmy jsou pro Velikonoce typické. Víte, jaké jsou kořeny beránka či jidášů?
Část 1/7

Mazanec je oblíbeným pečivem už od středověku.

Mazanec

Mazanec je v českých zemích doložen už v 15. století, pekl se nejen na Velikonoce, ale i během roku. Nebyl tak sladký jako dnes, nepřidával se do něj totiž cukr. 

Do Evropy se v této době dovážel pouze cukr třtinový, ten však byl příliš drahý a špatně dostupný. Lidé tak mazance „sladili“ smetanou a ti movitější dále vylepšovali kořením: šafránem a hřebíčkem. Někdy se navíc plnil tvarohem a namáčel do vína.

Méně tradiční varianta se připravovala ze suchého chleba, vína a mandlí. Vyrobit si ho můžete i vy, recept najdete níže. Sladké pečivo lidé pekli podomácku, ve městech byste však našli i krámky a stánky mazanečníků, koláčníků a perníkářů. Běžně k dostání byl i slaný mazanec plněný masem, sýrem a ovocem.

Následující recept pochází z nejstarší, ještě ručně psané české sbírky kuchařských návodů, která je součástí lékařského díla o moru. Pro rozšifrování pokynů budete proto potřebovat trochu fantazie.

Mazanec podle staročeského receptu z 15. století

Suroviny: Červené víno, suchý chleba, mandle, olej

Přiliž trochu malvazie, nebo vína, nasuše čistého, suchého chleba, omáčej v tom a vezma čistý rendlík, nalí dřevěného oleje, zahřej jej dobře. I vezma řeckého vína, mandlóv, i zřež mandly čistě a zpeř u víně, směsiž to spolu, pokládaj vrstvy a druhú chleba sušeného, a když plný nakladeš, zaliž vokolo krajóv volejem horkým, peciž to poznenáhlu na malém uhlí, aby toho nespálil, a přikryj horkú pokličkú, na vohni rozpálenú, a když bude dobře, daj na mísu. 

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...