Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český barman kombinuje chuti, kterým jiní nedají šanci. Oslnil i Ramsayho

  12:38
Interiér přepychového hotelu Capella v Bangkoku se ani vzdáleně nepodobá koktejlovému baru v Břeclavi. Nezasvěcený člověk by mohl říct, že tato dvě místa spolu nemají vůbec nic společného. To by se ale mýlil, spojuje je totiž William Pravda, barman z Česka patřící mezi špičku ve svém oboru.

William Pravda pochází z Valtic, barmanský sen si ale začal plnit v Praze. Když mu začala být malá, přemístil se nejdřív do Velké Británie a později do Singapuru a thajského Bangkoku. | foto: archiv Williama Pravdy

Než se rodák z Valtic vypracoval ke slavnému pětihvězdičkovému baru Manhattan v Singapuru nebo třeba ke spolupráci se šéfkuchařem Gordonem Ramsaym, musel ujít dlouhou cestu. 

„Poprvé jsem míchal koktejly v Břeclavi, v té době jsem ještě chodil na gympl a postupem času jsem bar i chvíli řídil,“ popisuje Pravda své začátky.

Bylo to ale až hlavní město Česka, kde se zrodila jeho vášeň pro práci. „Barmanství jsem začal brát vážně, když mi bylo tak 28 a pracoval jsem v Praze ve Zlatém stromu,“ vypráví.

O různých druzích alkoholu, složení drinků, jejich přípravě a historii si začal hledat více informací a postupně to bylo to jediné, o čem se spolu s přáteli bavil.

„Jakoukoli lahev vezmu do ruky, chci o ní vědět všechno. Tím, že mám větší přehled, mě napadají kombinace chutí, kterým by ostatní ani nedali šanci,“ vysvětluje.

Není týden, kdy by nepil

Pravda ale nerad dlouho zůstává na jednom místě. Prahu postupně vyměnil za Londýn a ten zase za Wales. „Rád se stěhuji. Po třech čtyřech letech, kdy se nikam nepřesouvám, se začnu nudit. Nedělá mi problém sbalit se do jednoho kufru a prostě odejít,“ podotýká.

I když začátky mimo Česko nebyly jednoduché, na časy na západě Velké Británie vzpomíná nejraději. 

„Kdybych chtěl někde zestárnout, tak je to Wales, a to jenom kvůli lidem. Nikdo tam neřeší, jaké má člověk postavení nebo kolik vydělává, a všichni jsou tam přirození. Třeba nikdy v životě mě víc lidí neobjalo než ve Walesu,“ říká a popíjí drink. „Není týden, kdy bych nepil. Barmani musí mít pozitivní vztah k alkoholu. Ale nic se nesmí přehánět,“ směje se.

Postupem času se Pravda díky nabídce kamaráda dostal až do Singapuru, do jednoho z podniků slavného kuchaře Gordona Ramsayho. Když ho poprvé z práce kontaktovali, zavěsil. „Byl jsem prý první člověk, kdo to kdy udělal. Měl jsem ale zrovna v tu chvíli meeting,“ líčí se smíchem.

Spolu se svým týmem se může pyšnit nejúspěšnějším nápojovým menu z celé Ramsay Group. „Vytvořil jsem koktejly, které se hodí k určitým jídlům. Třeba k fish and chips jsem namíchal drink s octem. Udělal jsem i koktejl z negroni, který vypadal přesně jako zmrzlina, měl i stejnou texturu, a dokonce jsme ho točili z podobného přístroje, jako jsou ty zmrzlinové,“ rozvádí. 

Za zmínku stojí i to, že jako pravý český rodák zavedl v síti restaurací Ramsayho Plzeňský Prazdroj. „Práce pod Ramsaym byla skvělá. I když ho lidé z televize znají jako nerváka, je obrovský profesionál a mám k němu velký respekt,“ hodnotí nadřízeného, který je známý svými reality show o vaření.

České přání v Singapuru

Dnes najdete Pravdu v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Capella v Bangkoku, čtvrtém nejlepším na celém světě. Ceny pokojů se zde pohybují okolo deseti tisíc korun za noc. Je zde na pozici beverage manažera, jinými slovy řídí celý bar resortu v thajské metropoli a podílel se i na navržení jeho interiéru. 

Jak už je však u něj zvykem, dlouho v Bangkoku nezůstane. Míří do Vietnamu zřizovat bar v nové pobočce sítě Capella.

Nabídku ve svém menu přizpůsobuje místu, kde se zrovna nachází. V Singapuru preferují více osvěžující drinky před sladkými a něco jako svařák tam připadá v úvahu pouze pro západní turisty. 

„Co nás dělá mezinárodně úspěšné, není to, jak dokážeme změnit místo, ale to, jak se mu dokážeme přizpůsobit,“ zdůrazňuje. Barman má být podle něj nejšťastnější, když může na žádost hosta změnit recepturu koktejlu. V ten moment může zákazníka nejlépe poznat.

Za barovým pultem toho už prožil mnoho. „Míchal jsem drink pro Anthonyho Hopkinse, řešil jsem, jak z baru dostat obrovského hada, ale nejraději vzpomínám na to, když jsem v Singapuru měnil bečku českého piva a viděl jsem, jak je na ní fixou napsané narozeninové přání v češtině. Ten sud někdo dostal na narozeniny v Česku a pak se náhodou dostal až do Asie, kde zrovna ten den pracoval za barem Čech,“ loučí se svou oblíbenou historkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Příšery, krásky i plyšáci. Brno při Animefestu zaplavily roztodivné kostýmy

27. května 2024  17:05

Nejen na brněnském výstavišti jako dějišti Animefestu, ale také v ulicích města mohli lidé o...

Zabedněná okna, vytrhané podlahy. Blok domů v Brně mizí, ustoupí novému nádraží

27. května 2024  15:11

Dvojici vybydlených domů, které překážejí stavbě budoucího hlavního nádraží v Brně, demolují...

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...