Nebojte se kvásku. Upečte si z něj chleba, nebo třeba vánoční perníčky

Domácí kvásek využijete nejen při přípravě chleba nebo jiného pečiva, ale třeba i při předvánočním pečení. Jakým chybám se vyhnout při jeho přípravě a na co si dát pozor?
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Naše babičky a prababičky neměly supermarket na každém rohu a nedisponovaly vychytávkami, jako je pečicí prášek nebo sušené droždí. Jistotou, kterou měly vždy po ruce pro ně byl domácí žitný kvásek, který využívaly v kuchyni prakticky neustále. 

Trend „kváskování“ se před nedávnem zase vrátil na výsluní, a to nejen v době, kdy jsme na počátku pandemie marně sháněli droždí. Kvásek se hodí nejen při přípravě nadýchaného slaného a sladkého pečiva, ale svoji roli může hrát i při přípravě polévek, omáček nebo při pečení vánočního cukroví.

SOUTĚŽ: Pochlubte se, jaké pečete perníčky, a vyhrajte kuchyňský robot

Zkuste ho letos přidat třeba do perníčků nebo podvodnic, zajímavé je také zakomponovat do již vyzkoušených rodinných receptů jiné typy mouky, například žitnou nebo špaldovou. Ještě je dost času na experientování, do Vánoc jistě vlastní recept vyladíte do absolutní dokonalosti.

Příprava žitného kvásku může na první pohled vypadal složitě a náročně, ovšem není to zas taková „věda“. Vyžaduje ovšem trochu trpělivosti, zkušenosti přijdou samy. Inspiraci, jak na to, najdete třeba na stránkách Moukykvaskovani.cz, kde se dozvíte více i o moukách vhodných na kváskování a o pečení chleba. 

Pokud si na vlastní kvásek ještě netroufáte, můžete si na mapě Pecempecen.cz najít někoho zkušenějšího, kdo se s vámi o svůj kvásek podělí. 

Praktické tipy

Na co si dát pozor radí Lukáš Najmajer, mistr pekař kváskových chlebů z lučenecké pekárny společnosti Penam.

1. Výběr správné mouky je alfou a omegou kváskování i pečení obecně. Používejte vždy tu, která je v receptu uvedena. Různé druhy mouky mají různé vlastnosti. Například na dokonale nadýchaný chlebík potřebujete jiný typ jako na přípravu chutné pizzy nebo croissantů.

2. Kvásek musí být zdravý. Na to, aby byl dostatečně silný, je zapotřebí ho krmit. Jak poznáte, že se vám kvásek podařil? Má mírně kyselou vůni a mnoho bublinek. Pokud kvásek voní příliš kysele, je to znamení toho, že je „hladový“ a je zapotřebí ho znovu přikrmit.  

3. Hodně napoví rozkvas (startér). Jde o první krok v přípravě těsta. Příliš krátce kvašený startér způsobí, že je těsto husté a těžko se s ním bude pracovat. Jak ho necháte kvasit dlouho, bude velmi silný a jeho výsledkem bude kyselý chléb.

4. Míchání těsta má svá pravidla. Je nezbytné, aby se jednotlivé ingredience navzájem pěkně propojily. Správné vymíchání zabezpečí, že lepek v těstě je dostatečně pevný. Je to fyzicky dost náročné a méně zdatní pekaři si mohou pomoci kuchyňským robotem. Dávejte si však pozor na intenzitu a rychlost otáček, pokud to přeženete, lepková síť se může přetrhnout. V poslední fázi proto vždy propracujte těsto rukama.

5. Pozor na délku konečného kvašení. Závisí hned na několika věcech, jako je kvalita kvásku, síla startéru, délka kvašení, teplota v místnosti, či kvalita použitých mouk. Lukáš Najmajer doporučuje začátečníkům nechat těsto kvasit 5 – 6 hodin při pokojové teplotě nebo 13 – 16 hodin v lednici. Tehdy jde o tzv. „studené zrání těsta“.

6. Při pečení chleba dejte pozor na velikost ošatky. Pokud bude moc velká, těsto se rozteče a chléb bude příliš nízký.

Komerční sdělení
Ceny v soutěži Nejkrásnější vánoční perníčky

Čtenářská soutěž Nejkrásnější vánoční perníčky s novými moukami Kváskování probíhá na iDNES.cz od 15. 11. do 20. 12. 2021. Pět výherců, jejichž perníčky nejvíc zaujmou čtenáře iDNES.cz, získá Kuchyňský robot ETA Gratus 0028 90030 titanium v hodnotě 9 999 Kč.

Cenu do soutěže věnovala společnost Penam, přední pekárenský a mlýnský výrobce v České republice.

Upečte s námi ty nejkrásnější vánoční perníčky. Díky moukám Kváskování budou naprosto dokonalé! Každý druh mouky z řady Kváskování je vhodný pro přípravu nebo upečení jiného výrobku, a proto má každá mouka svoji specifickou výraznou barvu a číselné označení. Penam mouky Kváskování jsou výsledkem spolupráce s domácími pekařkami, které ví, co je ke správnému pečení potřeba.

Penam mouky Kváskování:

  • žitná mouka celozrnná: jedna z nejdůležitějších mouk na kváskování, která slouží na založení a udržení kvásku
  • žitná mouka chlebová tmavá: mouka slouží na založení a udržování kvásku a pečení žitného nebo žitno-pšeničného chleba
  • pšeničná hladká polosvětlá mouka: mouka ideální na pečení kváskového chleba, croissantů nebo focaccie
  • pšeničná hladká světlá mouka: mouka ideální na pečení rohlíků, baget, pizzy a křehkého těsta

Videonávody, jak připravit chléb z mouk Kváskování, najdete na stránkách Penam Kváskování.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...