Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krabičky vítězí nad hospodou. Zaměstnanci volí vlastní jídlo nebo donášku

  14:22
Průměrná útrata v restauracích v době oběda se zvýšila přibližně o desetinu a aktuálně se pohybuje kolem 180 korun. V několika regionech ovšem vzrostla i o dvacet procent. Útrata do konce roku sice ještě poroste, ale celkové tržby už budou pravděpodobně jen klesat, vyplývá to z dat pokladních systémů vybraných společností. Navíc obliba rozvozu jídel v krabičkách a donáška vlastního oběda přebíjí osobní návštěvy restaurací.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Kateřina ŠulováČTK

Podle společnosti Up Česká republika a dat ze systému eStravenka výrazný růst průměrných útrat souvisí především se zdražováním, ke kterému musela většina restaurací v poslední době přistoupit. 

Hledáte práci? Najděte ji na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz.

Kromě dopadů pandemie koronaviru je hlavním důvodem rapidní růst cen surovin, energií, ale i rostoucí mzdové náklady. Zvýšení průměrné útraty je ovlivněno také častějším využíváním rozvozu, který je většinou zpoplatněn. Nejvyšší nárůsty pak evidují restaurace v Praze, na Vysočině, v Pardubickém a Zlínském kraji.

Dlouhodobě nejvíc rostou ceny v metropoli. Ovšem zpočátku koronakrize naopak Praha nejvíc zlevňovala. „Kvůli úbytku zahraničních turistů se podniky zejména v centru města musely přeorientovat na domácí klientelu, a tak musely srazit především nadhodnocené ceny piva i obědových menu,“ dodává Petr Menclík, ředitel Dotykačky, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro podniků.

Oběd v restauraci bude stát jako v Rakousku. Zdraží jídlo, nápoje i alkohol

Lépe jsou na tom podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka restaurace, kterým se podařilo udržet si stálé hosty. Pomalejší oživení zažívají podniky závislé na zahraničních turistech, ale například i ty v blízkosti administrativních center, protože mnozí lidé stále pracují z domu. 

„Podle informace společnosti Dataservis, abychom se dostali na čísla, na která jsme byli zvyklí, host by musel utratit o 25 korun více a udělat o jednu až dvě návštěvy týdně více, než tomu činí teď,“ řekl Stárek již dříve. A to se zatím nestalo.

Provozovny sice již nyní vydělávají víc, ale neznamená to, že se zvýšila návštěvnost, spíš je za tím úprava cen. Hosté gastro podniků navíc utrácejí trochu jinak. Část zákazníků si zvykla odnášet jídlo s sebou, mizí pak útrata za doplňkový sortiment, třeba nápoje. 

Méně hostů a obědy do krabiček

V dlouhodobějším horizontu se podniky stále potýkají s výrazným úbytkem hostů, který je z velké části zapříčiněný hojně používaným režimem home office zaměstnanců z okolních firem. „Lidé častěji než návštěvu restaurace volí nákup polotovarů nebo rozvoz, při kterém však preferují hlavně fast foody,“ doplňuje generální ředitel Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Klesající návštěvnost oproti letním měsícům potvrzuje také společnost Storyous. Restaurace navíc kvůli nedostatku personálu mnohdy musí omezovat otevírací dobu nebo redukovat menu.

„Klíčové je teď hlavně to, aby nedošlo k další uzávěře s tím, jak rostou počty nakažených. Na základě našich zkušeností ze Španělska, kde také působíme, víme, že restaurace mohou při dodržování bezpečnostních opatření plnohodnotně fungovat i během koronaviru,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín.

Co bude dál?

V kombinaci s nuceným zdražováním se proto restauratéři musí snažit přilákat hosty jinak. Řada z nich obměnila svou nabídku a snaží se vařit nová jídla a také za vyšší ceny poskytnout lepší servis. Čím dál tím víc restaurací navíc umožňuje platit bezkontaktně či nově zavedly objednávky a platby přes QR kódy.

A jak potvrdila tisková mluvčí společnosti Qerko Tereza Vyhnanovská, platbu přes QR kódy používají uživatelé nejčastěji právě v době obědů. 

„Platbu přes QR kód prostřednictvím naší aplikace lze uskutečnit již přibližně v 900 restauracích. Nyní evidujeme asi 150 tisíc zaregistrovaných uživatelů. Aktivně aplikaci využívají asi dvě třetiny uživatelů. Jen za říjen registrujeme rekordní počet platících uživatelů přes 27 tisíc lidí i počet plateb,“ uvedla Vyhnanovská.

Změna návštěvnosti restaurací za třetí kvartál 2021 oproti roku 2019:
Regionyzměna návštěvnosti
Hlavní město Praha-14,9 %
Jihomoravský kraj+10,6 %
Středočeský kraj+5,5 %
Moravskoslezský kraj-0,7 %
Královéhradecký kraj+7,5 %
Plzeňský kraj-9,7 %
Ústecký kraj-4 %
Jihočeský kraj+6,5 %
Olomoucký kraj+13,9 %
Liberecký kraj-2,2 %
Pardubický kraj-12,2 %
Zlínský kraj-5.2 %
Kraj Vysočina-14,8 %
Kraj Karlovarský X - změna struktury hostů
Zdroj: Storyous
Autoři: ,

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

Po stopách vyhozených petek. Kolik se jich vrátí, ukázal pokus ministerstva

6. června 2024  16:51

Ministerstvo životního prostředí pomocí nové technologie společnosti Adastra Lab sledovalo pohyb...

Šetřit se bude všude. Ukrajina přišla o polovinu kapacit pro výrobu elektřiny

6. června 2024  15:54

Sledujeme online Rusko již připravilo Ukrajinu o více než polovinu kapacit pro výrobu elektřiny ničením a...

Nádraží v Pardubicích nemá vlakový zabezpečovač. Čeká na evropský systém

6. června 2024  15:02

Středeční srážku vlaků způsobil podle ministra dopravy Martina Kupky expres, když nedovoleně projel...

Evropská centrální banka snížila sazby. Základní úrok stáhla na 4,25 procenta

6. června 2024  14:30

Evropská centrální banka ve čtvrtek snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní úrok,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...