Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hospodám budou neočkovaní chybět. Neví, co s nakoupenými testy

  14:54
Pondělní zpřísňování protipandemických opatření bude mít tíživý dopad na provozovatele služeb nebo třeba restauratéry a hoteliéry. Poskytovatelé služeb či provozovatelé restaurací či hospod se obávají, že jim opatření opět odláká zákazníky a přiznávají, že s kompenzačními náhradami nepočítají.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Turek, MAFRA

Další protipandemická omezení zasáhnou provozovatele služeb, gastroprovozoven, ale i hotelů a volnočasových center. Od pondělí budou moci tyto služby využívat pouze naočkovaní nebo ti, kteří se prokáží potvrzením o prodělání covidu. 


Úbytek hostů a návštěvníků se tak po necelém měsíci opět propíše do celkových tržeb. Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků evidují restaurace úbytek na tržbách přibližně 20 procent ve srovnání s polovinou října loňského roku (od 1. do 14. října 2020)

„Od 1. listopadu představovalo procento hostů prokazujících se testem přibližně 15 až 20 procent. Což není zanedbatelné číslo. V kombinaci rostoucích čísel, nadcházejících slabých měsíců ledna s únorem a nejasném příslibu kompenzací nepředstavuje bavorský model vůbec dobrou situaci,“ říká.

To, že bez kompenzací některé podniky nepřežijí se domnívá také výkonný  ředitel Českého gastronomického institutu Adam Eliáš. „Hospodští nyní opět očekávají další snížení tržeb. Urychleně proto potřebujeme zavést kompenzační programy. O nastavení parametrů nyní denně jednáme s vládou. To je pro nás maximální priorita.

Výzva, aby se rušily všechny hromadné akce, a zároveň nemožnost poskytovat služby neočkovaným ovlivní poptávku pro poskytování služeb v hotelech i restauracích. Již nyní ruší firmy své velké vánoční akce, které měly nasmlouvané několik měsíců předem.

„Je na místě, abychom se podívali na to, jakým způsobem bude obor kompenzován. Máme za sebou dva těžké roky, v jejichž důsledku spousta společností už nemá žádné rezervy. Je proto potřeba vymyslet rychlý a efektivní způsob, jak tyto firmy kompenzovat,“ říká generální ředitel hotelové sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov.

Zbytečně nakoupené testy

Celkový úbytek hostů potvrzují provozovatelé restaurací napříč celou republikou, ovšem na menších městech mají navíc problém s prokazováním bezinfekčnosti. 

Kromě nízkých tržeb a nedostatku hostů je problém také v tom, že mnozí provozovatelé nakoupili stovky antigenních testů, aby vyšli hostům vstříc a mohli je beztrestně obsloužit.  

„Domnívám se, že ač ve větších městech se nic dramatického nezměnilo, tak na malých, jako je třeba Šumperk, jde vidět, že zákazníci mají velký problém s prokazováním bezinfekčnosti a upřímně si po těch několika týdnech v poloprázdném podniku nedovedu představit, co nás čeká od pondělka. Teď jsme aktuálně zhruba na polovině tržeb jako za normální situace. Je to opět klasická změna na poslední chvíli bez jakéhokoli upozornění ze strany vlády,“ doplňuje provozovatel kavárny Pikola Jiří Giesl.

Česko jde bavorskou cestou. Od pondělí je třeba očkování nebo být po covidu

„Od začátku listopadu pozorujeme pokles tržeb o 40 až 60 procent. Navíc jsme nakoupili přes sto samotestů, které teď nemůžeme kvůli novým opatřením využívat. Obávám se, že se zavedením bavorského modelu se tržby sníží až o 80 procent. Je třeba, aby se stát vyjádřil ohledně podpůrných programů pro podnikatele, které by kompenzovaly pokles tržeb. Máme sice v plánu začít opět s rozvozem a výrobou domácích produktů, je to ale pouze částečné řešení této situace,“ říká provozovatel Restaurace a penzionu Na Gruntu Ondřej Kurák mladší.

Úbytek hostů od začátku listopadu eviduje také provozovatel budějovické restaurace Klika Kitchen & Coffee a přiznává, že to bude ještě komplikovanější. „Na druhou stranu nám roste procento objednávek s sebou skrz naše okénko, které obsluhujeme během provozu. Je to o to náročnější, ale nezbytné. Objednávky od rozvozců taky posílily, ale tam je zas krácena marže. Aspoň je však zachován odbyt,“ dodává majitel Petr Klika.

Na hranici přežití

Také fitness centra nebudou již od pondělí akceptovat testy jako doklad bezinfekčnosti. Podle prezidentky České komory fitness Jany Havrdové se tento sektor nachází na samé hranici přežití a všechna další omezení ho výrazně ovlivní. 

„Antigenním a PCR testem jako dokladem bezinfekčnosti se prokazuje cca 10 procent návštěvníků fitness center, dalších 10 procent využívá samotestování na místě. Situace se ovšem velmi liší v jednotlivých regionech a souvisí s proočkovaností. Velká města jsou na tom lépe.“

Zásadní problém v ověřování bezinfekčnosti fitness centra a volnočasová střediska nepotvrzují, ovšem problém by mohl nastat v nastavených členství, která čerpají také nenaočkovaní členové.

„Na bavorský model jsme připraveni. Díky zkušenosti z Německa máme v systému zavedenou automatickou kontrolu, zda se nám již člen prokázal očkováním, nebo proděláním covidu a do kdy je toto potvrzení platné. Tedy pro očkované, nebo členy po prodělání covidu se nic nemění a budou automaticky vpuštěni přes turniket a využívat naplno služeb jako nyní.  Neočkovaným automaticky členství pozastavíme na dobu platnosti nařízení. Je pochopitelné, že pokud členové nemohou využívat služeb, nemůžeme jim členství účtovat,“ doplňuje manažer poboček Clever fit pro Českou republiku Karel Jarušek.

Podle Asociace kosmetických a kadeřnických oborů bude většina podnikatelů opatření dodržovat a věří, že tím zabrání uzavření jejich provozoven. 

„Nesouhlasíme ale s přenesením zodpovědnosti na podnikatele, odpovědnost za dodržování opatření by měla být plně na zákazníkovi. Požadujeme však řešení kompenzací za omezení ze strany státu, která umožní omezující opatření podnikatelům ve službách překonat,“ dodala za tým Asociace kosmetických oborů Monika Dvořáková. 

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...