Z gastronomické mapy tak zmizela jedna z nejvyhlášenějších restaurací v Brně. Na webu Koishi její majitel Janko Martinkovič umístil jen krátké prohlášení, kde píše, že se už dál nehodlá „podílet na gastrogenocidě a na ponižující diktatuře státu jako restauratér“.
„Ve čtvrtek 3. prosince restaurace otevřeli a v neděli už se začalo mluvit o omezení. Ve středu už jsme museli ve 20 hodin zavřít, tedy po necelém týdnu, a to je vlastně pro nás kompletní zavření. V Koishi jsme měli 70 až 80 procent tržeb po osmé večer,“ uvedl Janko Martinkovič.
Otevření, kvůli kterému nakoupil zásoby potravin, a krátce na to uzavření, byla pro něj poslední kapka doplněná navíc tím, že už se nedomluvil na pokračování pronájmu s majitelem domu, kde Koishi fungovalo.
Pomoc, kterou stát dnes nabízí, je podle něj jen velmi složitě využitelná kvůli tomu, že žadatel musí mít nejdříve vše dopředu zaplacené a pak si teprve požádat o nějakou podporu.
Protestující hospody se nepodvolí vládě, dokud nedostanou kompenzace |
„Na jaře jsme žádali za březen a peníze v menším objemu dostali na konci května,“ popsal Martinkovič dlouhé čekání, během něhož dál musel platit vše, co bylo nutné.
Ani v létě ztráty z jara nedohnal, do poslední chvíle se ale snažil bojovat také proto, že restaurace dělala Brnu dobré jméno. Celou dobu dokázal podržet dvacet zaměstnanců, z nichž většina v Koishi pracovala od začátku. „Bojoval jsem neustále, ale už to dál nešlo,“ vysvětlil zklamaně.
Plány na opětovné uzavření restaurací kvůli zhoršování epidemické situace kriticky hodnotí i další majitelé gastropodniků v Brně, kteří napsali dopis vládě a chtějí jiný druh pomoci, než jaký dnes jen složitě dostávají.
„Všichni jsme fungovali od roku 2016 v režimu EET, Finanční správa tak má přesný přehled o našich obratech. Proto navrhujeme kompenzace za období uzavření, a to ve výši 70 procent obratu ve srovnání se stejným obdobím minulého roku,“ navrhují podnikatelé v čele s Tomášem Pakostou, provozovatelem restaurace Valoria.
Taková pomoc by byla smysluplná i podle Martinkoviče, ale sám ji už kvůli uzavření vlastní restaurace nevyužije.
Do byznysu by se rád vrátil, ale jen v případě, že se v gastropodnikání obnoví zdravé podnikatelské prostředí, které tam dnes podle něj kvůli vládním omezením nepanuje. „Nic takového jako Koishi, už ale nebude,“ dodal.