Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O něco lehčí i bez diety? Dávejte si pozor na některá éčka a půjde to

Průmyslově zpracované hotové potraviny byste si měli dopřávat jen občas. Často totiž obsahují přídatné látky, takzvaná éčka, které můžou škodit zdraví. Povíme si o několika z nich.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pokud si dáváte pozor na příjem kalorií a pravidelně se hýbete, tak hubnete – alespoň tak zní teorie. Ovšem v praxi to celé vypadá často úplně jinak a tukové polštářky nemíní i přes vaše nejlepší úmysly zmizet. Proč?

Ve skutečnosti můžou být příčinou určité přídatné látky v potravinách (aditiva), které brzdí a ochromují látkovou výměnu, takže energie z potravy se nezužitkuje – místo toho se uloží do tukových zásob. A nejen to. Tyhle látky narušují přirozený pocit hladu a nasycení a můžou i za to, že jíte víc, než je ve skutečnosti nutné.

Aby se metabolismus zase rychle rozběhl

Aditiva můžou být přírodní i uměle vyrobené látky. Na jejich původu ale někdy nezáleží. Například přírodní fruktóza je stejně problematická jako umělé sladidlo aspartam. A mnohem častěji, než byste si asi pomysleli, se skrývají v potravinách, u nichž byste to nečekali – třeba v jogurtech, müsli směsích a vegetariánských pomazánkách.

Pokud se těmhle látkám budete vyhýbat, váš metabolismus se znovu rozeběhne a vy se budete moct zbavit až pěti kil uložených tukových zásob, a to úplně bez diety. Prozradíme vám, o kterých pět látek se jedná. Pak už by hubnutí nemělo být problém.

Sladidla

* Co to je? Jak u aspartamu, tak u cyklamátu se jedná o silné umělé sladidlo.

* Jak látky působí? Jestliže mozek rozezná sladkou chuť, uvěří, že je tělu dodávána energie ve formě kalorií, jako je tomu při konzumaci obyčejného cukru. Při požití umělého sladidla je to zpočátku stejné, ale tělo poté rychle zaregistruje, že nedostává žádnou energii, a začne okamžitě vysílat „žádosti o jídlo“. Vznikají tak nepopulární návaly nezvladatelného vlčího hladu.

* Jak se označují? Za označením E 951, sůl aspartamu-acesulfamu, případně pod upozorněním, že výrobek obsahuje fenylalanin, se skrývá aspartam. Cyklamát se označuje jako E 952 nebo soli kyseliny cyklohexylsulfamové.

* V čem všem se skrývají? V dietních nápojích, žvýkačkách, pomazánkách a džemech.

Fruktóza

* Co to je? Pod pojmem fruktóza se skrývá přírodní ovocný cukr.

* Jak látka působí? Jestliže tělo přijímá obyčejný kuchyňský cukr (sacharózu), je vylučován hormon nasycení leptin. U ovocného cukru to tak není – centrum chuti na jídlo, ačkoliv tělo přijímá energii, zůstává plně aktivní. V důsledku toho pokračujete v jídle a přijímáte více energie, která se pak ukládá do tukových zásob.

* Jak se označuje? Ovocný cukr, levulóza nebo také glukózo-fruktózový sirup.

* V čem všem se skrývá? Ovocný cukr se používá jako sladidlo do jogurtů, dietních potravin nebo do pochoutkových salátů. Obsahuje ho i ovoce. To byste ale jako zdroj vitaminů neměli opomíjet, dopřávejte si ho ale jen s mírou. Například bobulové ovoce, na rozdíl od jablek, obsahuje jen málo fruktózy.

ilustrační snímek

Kyselina guanylová

* Co to je? Jedná se o zvýrazňovače chuti.

* Jak látka působí? Kyselina guanylová rozvíjí svůj plný účinek v silně osolených potravinách. Nebezpečné na tom je, že kombinace zvýrazňovače chuti a soli vytváří závislost, takže mozek jí vyžaduje stále více, a proto takové potraviny sníme příliš mnoho.

KVÍZ: Co víte o zdravém hubnutí?

* Jak se označuje? Skrývá se pod označením E 626, bývá také označována jako guanylát.

* V čem všem se skrývá? Používá se kromě jiného do smažených bramborových hranolků, omáček a hotových jídel, například do mražené pizzy.

Umělá aromata

* Co to je? Uměle vyrobené aromatické látky se přidávají do různých potravin, aby zvýraznily jejich chuť.

* Jak látky působí? Během velmi krátké doby se váš mozek rozhodne, zda je jídlo poživatelné, nebo jedovaté, a jak ho zpracuje. A právě tady vstupují do hry umělá aromata. Mají totiž schopnost zakomponovat do potravin falešné informace a mozek tím zmást. Dokážou například manipulovat s energetickou rovnováhou (s vnitřním hospodařením s energií), a tím vás přimět jíst víc, než ve skutečnosti tělo potřebuje a je schopné v dané době zpracovat.

* Jak se označují? Jestliže se na seznamu složení použitých surovin objeví slovo „aroma“, lze většinou předpokládat, že tahle látka byla uměle vyrobena. Na aromata poukazují také látky, jejichž název začíná písmenem E.

* V čem všem se skrývají? Důležité je vědět, že aromata se můžou přidávat jenom do opracovaných - potravin. V nezpracovaných potravinách, jako je například ovoce, zelenina, maso nebo med, jsou tyhle látky zakázané. Často se přidávají například do o jogurtů, zmrzliny nebo o hotových jídel.

Glutamát

Ilustrační snímek

* Co to je? Je to velmi často používaný zvýrazňovač chuti.

* Jak látka působí? Po požití glutamátu se v těle snižuje koncentrace hormonu sytosti leptinu. Znamená to, že pocity hladu a sytosti se dostávají do zmatku (pomíchají se) a člověk pak jí automaticky o dost víc, než by bylo potřeba.

* Jak se označuje? Jako E 620, kyselina glutamová nebo L-glutamát sodný monohydrát. Je také obsažený v extraktu z droždí.

* V čem všem se skrývá? Především ve slaných výrobcích nebo potravinách s dlouhou trvanlivostí, jako jsou například silně koncentrované zeleninové vývary, bramborové lupínky, omáčky a asijská jídla.

Autor:
  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 22. týden roku 2024

Co si pro nás hvězdy připravily do posledních květnových dní? Blíženci, před vámi se otevírají nové možnosti. Neřešte,...

Nehrajte loutku vydanou napospas. Odolat manipulaci není tak těžké

Manipulace je způsob, jak ovlivnit myšlení a jednání druhých. Lze se s ní setkat v každodenním životě. Manipulátoři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džíny, kostýmek, šaty. Nestárnoucí klasika do vašeho šatníku patří

Móda je kreativní proces, stále přináší něco nového a trendy. Navzdory tomu však existuje oblečení, na které je zub...

Pečujte o sebe, ale s mírou. Posedlost vlastním vzhledem se dá obelstít

Posedlost vzhledem se většinou přisuzuje mladší generaci. Ovšem často velmi drsně dopadne také na dámy kolem padesátky....

Elegance neznamená usedlost. Najděte v ní čistotu i propracovanost

Nikdo přesně neví, co to je, ale každý by to chtěl. Ne, to není hádanka, jen jedna z mnoha definic pojmu elegance....

Muži z mola. Nejznámější návrháři a modelové, kteří mění módní svět

Pracují na tom, aby lidé byli hezky oblečení, inspirují svět odívání a obouvání, ale také chodí po molech nebo fungují...

Pět důvodů, proč si dopřát probiotika. Lepší pleť, imunita i trávení

V dnešní uspěchané době bychom měli klást důraz nejen na to, zda se dobře a kvalitně stravujeme, pravidelně odpočíváme...

Valentýn v Česku slaví pětina lidí. Při oslavách ale nezapomínejte i sami na sebe

Únor obvykle bývá zimním měsícem, který je sice kratší než ty ostatní, ale za to je plný velmi chladných dnů bez...

Vyzmizíkujte si roky. Máme tipy, jak vypadat okamžitě mladší

Tyto jednoduché vychytávky vám zaberou jen pár minut, zato ale uberou celé roky. Vyzkoušejte je a uvidíte, že za pár...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...