ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Některé kombinace léků, jídla a pití mohou škodit. Čeho se vyvarovat?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Léky jsou vydatným pomocníkem imunitního systému, bez nich bychom daleko víc umírali na infekční nemoci, rakovinu, infarkt, mrtvici a stovky dalších chorob. Díky své dostupnosti se staly rychlou pomocí i v situacích, kdy se prostě jen necítíme dobře. Polykáme je zkrátka na kdeco.

A leckdy možná zapomínáme na to, co věděl už v 16. století alchymista a zakladatel moderní farmacie Paracelsus, totiž že „všechny věci jsou jed a pouze dávka rozhoduje, zda je látka jedem“. Všechny léky mají nějaké nežádoucí vedlejší účinky. A ty při nevhodné kombinaci s jídlem, pitím nebo jiným lékem mohou eskalovat až k vážným zdravotním problémům. „Na nežádoucí účinky léků umírají lidé i v Česku,“ varuje PharmDr. Josef Suchopár, autor internetové databáze lékových a potravinových interakcí. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Seriál Lékaři Česka