Veganství, které stojí na odklonu od spotřeby živočišných produktů, jako je hovězí a kuřecí maso, vejce nebo mléčné výrobky, může mít „nezamýšlené důsledky“ na zdraví člověka. Málo se o nich mluví, píše expertka na výživu.
Právě zmíněné potraviny totiž obsahují velké množství cholinu, živiny, která nejen zabraňuje hromadění cholesterolu a tuku v organismu, ale také vytváří ochranu jater a je stavební látkou pro acetylcholin, jenž je hlavním přenašečem nervových vzruchů do mozku. Cholin si člověk částečně dokáže vyrobit sám, ale ne v dostatečném množství.
S boomem veganského stravování či diet hrozí podle britské výživové poradkyně Emmy Derbyshirové snížení přísunu této látky, důležité pro funkci mozku. Odbornice svou studii, která možná rizika zmínila, publikovala ve respektovaném zdravotnickém magazínu The British Medical Journal. Výživová poradkyně je ředitelkou a hlavní konzultantkou poradenské společnosti Nutritional Insight. Získala vysokoškolské tituly v oboru biochemie výživy a také titul v rámci studia specializovaného na výživu matek.
Největší rizika může mít prý nedostatek cholinu na vývoj plodu. Na druhé straně tato látka je v menším množství také v oříškách, fazolích a jiných luštěninách nebo například v brokolici, tedy v potravinách, na nichž stojí veganská strava.
V článku nazvaném „Máme přehlížet možnou cholinovou krizi ve Velké Británii?“ odbornice uvedla, že britská vláda selhala, pokud jde o sledování a stanovení obsahu doporučených živin ve stravě. O cholinu se například nezmiňuje britská databáze složení potravin, výživové průzkumy, ani doporučení.
Podle výživové expertky by měli být odborníci na zdraví i spotřebitelé lépe poučeni o tom, jak důležitá je pro člověka strava bohatá na cholin. A případně zvážit doplnění hladiny této látky zejména v době těhotenství, protože je zásadní pro vývoj mozku u dětí.
„Vzhledem k přibývajícím důkazům o důležitosti cholinu je důležité, aby se význam této živiny nepřehlížel. Je to důležitější než kdykoliv jindy, protože se zrychluje trend konzumace rostlinné potravy a veganství,“ uvedla.
Derbyshirová je však zároveň členkou Meat Advisory Panel, který sdružuje zdravotníky, vědce a výzkumníky, kteří se zabývají dopadem konzumace masa na zdraví člověka. Právě to je trnem oku zastánců alternativní stravy.
Mimo jiné ji označují za advokátku masného průmyslu. Podle emeritního profesora výživy a dietetiky na londýnské King’s College Toma Sanderse, zmíněného na portálu plantbasednews.org, je však možné získat dostatek cholinu z rostlinné stravy. „Cholin může být produkován přímo v těle a hojně se vyskytuje také v mnoha rostlinných potravinách včetně sójových bobů,“ řekl.
„Neexistuje důvod pro tvrzení, že rostlinná strava ohrožuje vývoj mozku. Můj vlastní výzkum v Evropě a v USA zjistil, že vývoj veganů a vegetariánů odpovídá je normální,“ dodal. Hlavním rizikem veganské stravy s ohledem na neurologický vývoj však podle něj představuje nedostatek vitamínu B12, tomu však lze snadno zabránit vhodnou obohacenou stravou.