(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Kaufland

Méně masa i za cenu vyššího zdanění, nabádají vědci Evropskou komisi

  • 241
Institut pro evropskou enviromentální politiku vydal studii, podle které se do roku 2050 musí produkce masa na starém kontinentu snížit na polovinu. Chov dobytka podle odborníka Allana Buckwella překročil bezpečnou mez. Organizace zároveň vyzvala Evropskou komisi, aby zavedla opatření, která zemědělce přimějí snížit produkci. Doporučuje i vyšší zdanění.

Chov dobytka v Evropě produkuje příliš mnoho skleníkových plynů a ničí biodiverzitu, píše se ve vědecké práci, na níž se podílel odborník na zemědělskou ekonomiku Allan Buckwell. Tlak na tento průmysl se přitom podle vědců bude neustále zvyšovat, protože globální populace roste a zlepšuje se kvalita života.

Studie žádá Evropskou komisi, aby co nejdříve zavedla opatření, která zemědělce odradí od postupů, jež podle autorů studie škodí zdraví a životnímu prostředí. Mezi nimi i vyšší zdanění živočišného průmyslu.

Chov dobytka zabírá přes tři čtvrtiny půdy

Chov dobytka podle britského Guardianu zabírá téměř 80 procent veškeré zemědělské půdy na světě. Množství zvířat chovaných „na maso“ přitom stále roste.

Evropané podle výše zmíněné studie jedí až dvakrát více masných výrobků, než doporučují výživoví experti. To je podle autorů daleko za hranicí bezpečnosti. Aby se situace vyrovnala zpět k normálu, bude muset do roku 2050 proběhnout několik obrovských změn – mimo jiné i omezení užívání hnojiv s dusičnany o 60 procent.

Buckwell tvrdí, že ještě před polovinou tohoto století bude muset evropská společnost přijmout velmi nepříjemná rozhodnutí. „Mluvíme o menším množství jídla s masem, menších porcích a posunu k flexitariánské dietě (převážně vegetariánská strava s občasnou konzumací masa, pozn. redakce),“ řekl listu The Guardian.

Neočekává však, že by se tak stalo spontánně. „Bude to vyžadovat silné signály od vlády. Návrhy zákonů musí obsahovat opatření, která lidi odradí od konzumace živočišných produktů, které škodí veřejnému zdraví a životnímu prostředí,“ dodal.

Zemědělci jsou jen snadným cílem

Podle Liama MacHalea, generálního tajemníka Asociace irských farmářů, jsou však zemědělci pro enviromentalisty jen snadným cílem. „Podívejte se na emise skleníkovým plynů,“ opřel se do autorů studie.

„Obviňujete z toho zemědělství, ale zaměřte se na chvíli na chování zákazníků dopravního sektoru. Létají do zahraničí, aby si odpočinuli, (a přitom) vůbec neuvažují o emisích, které tím vytvoří. Aerolinky kvůli tomu přeci nezavíráte. A teď mluvíte o možném zničení živočišného chovu,“ dodal.

Mnoho zemědělců se navíc stále těžko vzpamatovává z letošního sucha. Podle Ariela Brunnera ze společnosti BirdLife, věnující se zlepšování soužití člověka s přírodou, navíc farmy fungující podle Buckwellových představ často nevydělávají v porovnání s ostatními dostatek peněz. Přechod na „ekologičtější“ provoz by mohl mnoho zemědělců zruinovat.