Časopis dTest porovnával složení šestnácti zeleninových kořenících směsí. Podle jeho výsledků si výrobci veget mohou tímto způsobem zlevňovat výrobu, protože nadpoloviční obsah tvoří sůl. A ta je oproti zelenině levná.
Nejvíce soli, podle složení na etiketě 69 procent, obsahoval výrobek „Albert/ah Basic Food Flavour Improver“. Stejné množství měl také z Polska dovezený výrobek „Culineo Doprawka“. Vegeta s názvem „Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí“ obsahovala 68 procent soli.
„Slaná chuť postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami. Pokud je zároveň malý příjem draslíku, může dojít i k nerovnováze koncentrací draslíku a sodíku,“ uvedla nutriční terapeutka Hana Střítecká.
Češi jsou přitom druhými největšími jedlíky soli v Evropě. Denně spotřebují 13,8 gramů soli. Dávka doporučená Světovou zdravotnickou organizací je přitom pět gramů.
Ze zeleniny směsi obsahují nejčastěji mrkev, celer, pastinák, petržel a cibuli. A právě množství použité zeleniny často jednotlivé výrobky nejvíce odlišuje. Nejvyšší hodnotou se pochlubila Terezia Company „Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs“ s 57 procenty zeleniny a bylin. Protipólem byl kořenicí přípravek „Knorr Aromat“ s 3,4 procenty sušené cibule a česneku.
Češi se zabíjejí solí. Spořádáme jí až šest kilogramů ročně |
Ve vegetách najdeme i různé přísady, „zlepšující“ jejich vlastnosti. Cukry, tuky, extrakty z kvasnic, barviv, aromata a zahušťující látky jako škrob a krupice. I zde nejlépe vyšla „Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs“ s 3,5 procenty přísad. Nejvíce uměle působí „Knorr Aromat“ s 39 procenty.
Chuť a vůni v některých případech zvýrazňovalo éčko glutaman sodný, nebo extrakt z droždí a bílkovinných hydrolyzátů. Pouze dva výrobky neobsahovaly ochucovadla.