Češi se zabíjejí solí. Spořádáme jí až šest kilogramů ročně

aktualizováno 
Pohádka Sůl nad zlato děti učí, že bez soli se obejít nedá. Dnes se nedostatku sodíku, jehož hlavním zdrojem je právě kuchyňská sůl, rozhodně bát nemusíme. Naopak. Ukrývá se totiž doslova všude. I v sušenkách, píše týdeník 5plus2.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Na rozdíl od jiných důležitých látek, kterých se tělu mnohdy nedostává potřebné množství, se v případě sodíku obsaženém hlavně v soli drtivá většina z Čechů potýká s opačným problémem. Optimální denní dávka sodíku při běžném režimu by neměla přesahovat množství 2,4 g, což odpovídá 6 g soli. Pro ještě lepší představu je to zhruba jedna kávová lžička soli denně. Realita je ale poněkud slanější. A nebezpečnější.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích.

Podle dat Českého statistického úřadu se v roce 2015 spotřeba soli v Česku pohybovala kolem 5,7 kg na osobu. Denně tak průměrný Čech zkonzumoval 15,6 g soli, což je téměř trojnásobek doporučovaného maxima. Úvahy nad tím, jak tělu dodat dostatek sodíku, nás tedy skutečně trápit nemusí. Namístě je naopak přemýšlet nad tím, jak sůl v jídle alespoň částečně omezit. A proč vůbec?

Škodíme ledvinám i srdci

Nadměrný příjem sodíku lékaři spojují především s vysokým krevním tlakem, což je dobrý kamarád kardiovaskulárních onemocnění. Snížení přívodu sodíku by podle odborníků mělo mít za následek snížení výskytu ischemické choroby srdeční a cévních mozkových příhod.

„Dalším onemocněním dávaným do souvislosti se sodíkem je porucha funkce ledvin vznikající jako následek vysokého tlaku,“ říká Pavel Těšínský, vedoucí lékař jednotky intenzivní metabolické péče ve FN Královské Vinohrady.

Opačný extrém, tedy nedostatek sodíku, se objevuje paradoxně u lidí, kteří se v honbě za zdravým životním stylem uchýlí k mnohdy až nebezpečným způsobům očisty organismu. Před takovými experimenty lékaři varují. „Není výjimkou přijetí pacienta na jednotku intenzivní péče s extrémně nízkou hladinou plazmatického sodíku, který dlouhodobě konzumoval až osm litrů vody denně při dobré víře v očišťování organismu,“ poukazuje Těšínský.

Množství soli by u průměrného člověka nemělo přesáhnout 6000 mg denně. Kolik je jí obsaženo v některých běžných potravinách?

vepřové maso 1125–1500 (mg/kg)
hovězí maso 1450–1725 (mg/kg)
kuřecí maso 1150 (mg/kg)
slepičí vejce 3375 (mg/kg)
loupaná rýže 150 (mg/kg)
mléčná čokoláda 7000 (mg/kg)
pšeničná mouka 50-75 (mg/kg)
celozrnný chléb 10 000–15 000 (mg/kg)
jablka 40–75 (mg/kg)
brambory 75–700 (mg/kg)
špenát 1500–3000 (mg/kg)
květák 175–250 (mg/kg)

Sůl je i ve sladkostech

Jak tedy optimálně tělu od soli ulehčit? Pouze 25 procent sodíku se v potravinách vyskytuje přirozeně, zbylých 75 procent se do jídla dostane při výrobě nebo vaření. Největším zlem je proto například dosolování hotového pokrmu na talíři. U mnohých navíc ještě před ochutnáním. Nenápadná špetka soli může znamenat až jeden gram – zdánlivě zanedbatelné množství, přitom ale jde o šestinu celkové denní dávky.

„Mezi zdroje sodíku patří i potraviny, které běžně konzumujeme a které by byla velká chyba významně izolovat z jídelníčku, jako je například celozrnné pečivo, sýry, kvalitní šunka… Zároveň je dobré vědět, že sůl obsahují také výrobky, kde bychom to nečekali,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová, spolupracovnice AquaLife Institutu.

A uvádí konkrétní příklady: „Jde o různá ochucovadla, marinády, sušenky nebo čokoládu. A naopak – lidé si překvapivě myslí, že například minerální vody mají nadměrný obsah sodíku, což není tak úplně pravda. Do velmi přísného limitu obsahu sodíku 20 mg/l pro kojeneckou vodu spadá celých 37,8 procenta produkce všech minerálních vod u nás,“ vysvětluje.

Potraviny, které na sůl odkazují už ve svém názvu, jako slané oříšky nebo popcorn, je podle Věry Boháčové namístě z jídelníčku vyškrtnout, a to celkem nekompromisně.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Mužova smrt mi zajistila obrovskou reklamu, přiznává Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Další z rubriky

Hurá na koloběžku. Napraví záda, posílí svaly a zlepší figuru

Ilustrační snímek

Doby, kdy byla koloběžka výsadou malých dětí, jsou definitivně pryč. Koloběhu se dnes věnuje stále více dospělých,...

Bez chemie a levně. Povolejte k boji proti běžným neduhům bylinky

bylinky

Zázvor a česnek nasadí při viróze kdekdo, příroda ale nabízí mnohem víc. Zkuste smrkové výhonky nebo třeba kopřivu....

Chůze je nejlepší dieta. Už šest tisíc kroků denně vám změní život

chůze

Vypadá jako velmi jednoduchý návod na hubnutí. Možná proto chůzi nebereme vážně, protože takhle snadno se přece kila...

Najdete na iDNES.cz