Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu. Celé to páchne po sirovodíku a v Číně je to delikatesa kvůli pestrosti chutí, jimž dá proces přípravy stoletých vajec vzniknout.
I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou.

I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

V Číně však nesou mnoho jmen, říká se jim také vejce dynastie Ming, černá vejce, tisíciletá vejce, kožená vejce nebo borovicová vejce, to podle textury na povrchu skořápky připomínající jehličí.

Podle legendy se vylíhla vlastně náhodou. Zakutálená kachní vejce prý našel v jámě s blátem a hašeným vápnem jakýsi rolník v provincii Chu-nan, vysvětluje server China Daily. Překonal svízelný zápach, okusil, a protože ho chuť oslovila, pokusil se proces vzniku vejce napodobit. Evidentně úspěšně, tisíciletá vejce jsou dnes delikatesou nejen v Číně, ale i v Hongkongu a oblastech jihovýchodní Asie.

Skutečný zrod pokrmu není zdokumentovaný, vědci však podle serveru BBC odhadují, že se historie kožených vajec začala psát zhruba před více než pěti stovkami let, za dynastie Ming.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Chapulines - smažené luční kobylky
  • Sapu Mhichā - hovězí morek
  • Tacos de Sesos: placka s kravským mozkem
  • Proces, který rozbije chuť na mnoho odstínů

    A svého druhu výzvou pro konzumenty zůstávají dodnes. „Pamatuji si, že když mi ho jako malému otec ukázal, bylo mou první reakcí, že to hrozně páchne,“ přiznává například serveru BBC CL Chan z Hongkongu. Nakonec si však stoleté vejce zamiloval: „Postupně jsem odpor překonal a začal je brát za fajn věc.“

    Zakladatel vyhlášené hongkongské restaurace Yung Kee Restaurant Yung Kee souhlasí: „Zápach je příšerný, ale chuť je dobrá. Je to psychologická věc, například jako modrý sýr.“

    Historie zachovala rovněž domácí proces přípravy tisíciletých vajec. Potřeba je nádoba, v níž se smíchá silný černý čaj, vápno, sůl, rýžové plevy, jíl a dřevěný popel. Druhého dne se do smíchaniny uloží vejce, kachní, kuřecí nebo křepelčí. A nechají se zrát několik týdnů nebo měsíců. Server China Daily však připomíná, že pro masovou výrobu se vejce nakládají též do směsi soli, uhličitanu sodného a hašeného vápna.

    K čemu během zrání dojde? Z chemického hlediska se oxid vápenatý změní na hydroxid vápenatý a výrazně zvýší zásaditost vnitřku vejce. Z chuťového hlediska proces zrání rozbije komplex proteinů a tuků a nechá tak vzniknout mnoha subtilním chuťovým odstínům. A o ty jde.

    Chuť pod závojem

    Je však třeba si je zasloužit. Projít musíte přes závěs pekelného čpavkového odéru, kvůli němuž získal pokrm další z mnoha svých názvů – vejce koňské moči. Vizuálně strávníka zarazí i výhružně temné barvy vajíčka. Tím více ho pak zaskočí delikátní chuť a konzistence. Vejce je krémové, ale šťavnaté.

    V Číně se kožené vejce jí k snídani či večeři, nebo jako předkrm. Podávají se samotná s nakládaným zázvorem, nebo jako součást zeleninových salátů. Oblíbeným zvykem je podle serveru Sous Chef servírovat kožená vejce na rýžové kaši kondží. Server BBC je doporučuje párovat s plnokrevným, hutným bourdeauxským vínem nebo naopak šampaňským.

    Autoři:

    Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

    Uvěznění psi na „mokrém trhu“ v čínském Kantonu. Odborníci věří, že právě z...

    „Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět...

    Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

    Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

    Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

    Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

    Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

    Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

    Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

    Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

    Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

    Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

    Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.

    V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

    • Nejčtenější

    Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

    22. května 2024

    Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

    Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

    23. května 2024

    Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

    {NADPIS}

    {LABEL} {POPISEK}

    Sexuální fetiše Evropy. Česku přiděluje mapa překvapivou libůstku

    27. května 2024

    Leckteré jsou tak zvláštní, že si zaslouží něco vysvětlujících slov. Další již docela nové a...

    Přemohly ho úchylné choutky a pak spatřil otevřené okno. Přežila zázrakem

    25. května 2024

    Premium Na stole obvodního oddělení VB Jeseník se té květnové noci rozdrnčel telefon. „Tady závodní stráž...

    {NADPIS}

    {LABEL} {POPISEK}

    Pošlapat, vystavit, vyvrhnout. Televizní soutěž ženy ničila kamerami a skalpely

    21. května 2024

    Premium Vybrali nejnešťastnější, nejzoufalejší ženy. Mělo se jim dostat proměny, která postaví jejich život...

    Sexuální fetiše Evropy. Česku přiděluje mapa překvapivou libůstku

    27. května 2024

    Leckteré jsou tak zvláštní, že si zaslouží něco vysvětlujících slov. Další již docela nové a...

    Bylo tu policejní komando i dobývání ve Škodě 120, líčí exkastelán Karlštejna

    26. května 2024

    Premium Bývalý karlštejnský kastelán Jaromír Kubů zná tajnosti středověkého hradu z dob Karla IV. jako své...

    Přemohly ho úchylné choutky a pak spatřil otevřené okno. Přežila zázrakem

    25. května 2024

    Premium Na stole obvodního oddělení VB Jeseník se té květnové noci rozdrnčel telefon. „Tady závodní stráž...

    Mozek nedovede cítit chuť ani hlad. Profesionální jedlík ukončil kariéru

    25. května 2024

    Šestkrát za sebou zvítězil na newyorském šampionátu v pojídání hot dogů. Na posezení jich jednou...

    7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
    7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

    Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

    Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

    Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

    Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

    Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

    Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

    Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

    Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

    Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

    BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

    Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...